Hit the spot

Soms is het erg belangrijk dat je altijd exact op dezelfde locatie vist of dat je echt niet te ver gooit. Bijvoorbeeld als je tegen overhangende bomen aan vist. Dan klip je natuurlijk je hoofdlijn op de goede afstand, maar hoe weet je die nu exact? Je kan natuurlijk je lijn uitlopen op de oever en daar twee plekken markeren zoals Arnold eerder beschreef. Je kan ook gebruiken maken van zogenaamde distance sticks, vrijvertaald afstand stokken. In deze how-to leggen we je uit hoe je dit doet.

Ten eerste een korte uitleg over de sticks zelf. Eigenlijk zijn dit gewoon twee stokjes die je altijd op dezelfde afstand van elkaar plaatst. Je kan hier gewoon twee oude banksticks voor gebruiken. Het is wel makkelijk dat je er voor zorgt dat deze goed glad zijn en ook aan de bovenkant geen randje meer hebben. Dit zorgt ervoor dat je lijn makkelijk van de sticks afglijd. Dus als je oude banksticks gebruikt betekend dit dat je met de ijzerzaag aan de gang moet en deze netjes glad moet vijlen.

Cygnet Distance Sticks

Natuurlijk springt de markt hierop in en zijn er diverse fabrikanten die deze sticks kant en klaar leveren. Zelf gebruik ik de distance sticks van Cygnet. Deze komen in een mooie stevige draagtas en zit er een koordje bijgeleverd zodat je niet je hengel op de grond moet leggen om ze netjes op dezelfde afstand te zetten. Aan de bovenkant zijn ze afgewerkt met een plastic dop die schuin afloopt. Je kan de sticks dus erg gemakkelijk in de grond duwen (of er zelfs met een hamer wat extra druk op uit oefenen) en je lijn zal er gemakkelijk vanaf komen.

Okay, tot zover het materiaal nu aan de slag. Plaats de eerste stick in de grond. Vervolgens schuif je het ringetje van het koord er overheen. Je strekt het koord en plaats de andere stick in de ring en plaats deze dan wanneer het koord strak staat. Het is wel aan te raden de sticks te plaatsen op een plek waar het gras niet te hoog is. Als je andere of zelf gemaakte sticks gebruik, gebruik dan je hengel om ze altijd op dezelfde afstand te plaatsen.

Plaats de Distance Sticks op de goede afstand

Wanneer je een interessante stek heb gevonden met je marker of door bijvoorbeeld de afstand te hebben bepaald tot een bepaald obstakel, zet je de lijn op de lijnclip.

Clip je lijn

Vervolgens draai je in en plaats je het lood bij een paaltje. Om er zeker van te zijn dat je altijd aan dezelfde kant begint en dus niet een hengellengte mis bent begin ik altijd aan de linker kant. Sommige draaien de lijn een keer om het eerste paaltje heen om er voor te zorgen dat je niet je lood wegtrekt. Persoonlijk heb ik daar geen last van en doe ik dit dus ook niet. 

Leg je lood bij de linker stick

Vervolgens open je de beugel van je molen en begin met een acht beweging je lijn af te wikkelen rond de paaltjes. Ik ga zelf in het midden van de paaltjes staan op een afstand dat ik net niet de paaltjes raak met de top van de hengel. Door dan de hengel net naar voor te bewegen kan ik de lijn snel rond de paaltjes leggen. Door de lijn tussen je vingers te houden net boven de molen geef je net genoeg druk om de lijn strak te houden en wel netjes te wikkelen.

Wikkel de lijn middels een acht patroon langs de sticks

Tel de wikkelingen die je leg. Persoonlijk tel ik het aantal paaltjes. Wanneer je de lijnclip raakt weet je hoeveel wikkelingen cq. aantal hengellengtes je gewenste stek weg is. Door het zelfde te doen maar alleen te tellen kan je nu snel je andere hengels op exact de zelfde afstand klippen. Zeker wanneer je tegen een oever/bomenrand aan vist kan deze methode er voor zorgen dat je altijd netjes op de goede afstand lig zonder je lood in de bomen te gooien. 

Hou de hengel hoog tijdens het terug opdraaien

Bij het terug opwinden voor de lijn hou je hengel in een hoek van 80 graden zodat de lijn makkelijk van de sticks afkomt. Persoonlijk hou ik dan ook de lijn tussen mijn vingers zodat de lijn wel met iets van druk op de spoel word gelegd. Tijdens het ingooien breng ik mijn hengel terug naar 90 graden na het inwerpen zodra ik voel dat de clip word geraakt beweeg ik de hengel mee naar voren zodat het lood zachtjes land en niet terug word gekatapulteerd door de lijn. 

Als je veel op dezelfde stekken vist is het natuurlijk raadzaam het aantal hengellengtes te noteren in je smartphone/boekje of in onze carpmaps. Veel succes!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.