Hotspots in de winter: Waar liggen ze?

Een gouden regel in de visserij is dat je moet vissen waar de vis zit. Doe je dat niet dan is het vaak lang wachten op een aanbeet. Het lokaliseren is daarom altijd, maar zeker in de winter een cruciale factor. Met het koude water zwemmen de vissen vaak nauwelijks en hun aasperiodes worden beperkt tot één of enkele korte momenten per dag. Als je de vis weet te vinden in de wintermaanden ben je vaak spekkoper, want meestal liggen ze er niet alleen. In dit artikel bespreken we enkele hotspots waar je karpers in de wintermaanden vaak kunt treffen.

Lage bruggen en duikers

Karpers houden van beschutting en vinden die vaak bij bruggen en duikers. Hier liggen ze beschut tegen weersinvloeden en vaak is de watertemperatuur daar iets stabieler, al geldt dat natuurlijk in mindere mate bij stromend water. Veel bruggen staan op palen en die zorgen weer voor extra beschutting. De echt lage bruggen zijn in de wintermaanden vaak pure hotspots en dikwijls liggen de vissen er in grote getale. Met behulp van een voerboot of baiting pole (je ziet ze nauwelijks) kan je eenvoudig onder deze bruggen vissen en vergroot je de kans op een aanbeet.

Met de voerboot kan je perfect onder lage bruggen vissen

Rietkragen

Het water is eigenlijk nooit diep bij een rietkraag, maar dat deert onze vrienden echt niet. De rietpollen bieden veel bescherming voor de vis en daarnaast vormt de bodem tussen het riet een uitstekende voedselbron. Grote rietkragen bevatten vaak karper, ook in de wintermaanden. Een bijkomend voordeel is dat de vissen in de winter vaak minder sterk zijn dan in de zomer, waardoor je iets geruster strak tegen de rietkragen kunt vissen of zelfs in de openingen.

Wintermaanden

Kuilen in de bodem

Op veel wateren kan je diepere gaten en kuilen vinden, zeker ook in kanaalstukken. Als je zo’n kuil vindt is het raadzaam om er zeker eens een paar uurtjes in te vissen. De vissen houden zich vaak in die omgeving op omdat er makkelijker voedsel in zo’n kuil blijft liggen en omdat ze er, bij grote diepteverschillen, beschutting vinden. Een klein diepteverschil in de bodem kan echter ook interessant genoeg zijn, dus vlak ze niet uit en presenteer er eens een rig.

Obstakels

Overhangende bomen, omgevallen bomen, takken, pontons, steigers… verzin het maar. Het zijn het hele jaar door pure karpermagneten en in de winter houdt de karper zich er ook graag op. Uiteraard geldt ook hier dat ze er beschutting vinden en daarmee een veilige omgeving. En veiligheid is voor een vis natuurlijk erg belangrijk als ze traag en kwetsbaar zijn. In de wintermaanden kan je perfect tegen obstakels vissen, maar doe dit altijd met beleid. Ga niet bij de hengels weg en wees scherp. Ook in de winter kan je vis verspelen in obstakels!

Ondanks de koude temperaturen is het zeker mogelijk om vis te vangen in de wintermaanden

Warmer water

Het is algemeen bekend dat watertemperatuur een belangrijke schakel is in de visserij. Het bepaalt niet alleen de activiteit van de vis, maar ook waar de vis zich ophoudt. Meten is weten! Een minimaal verschil in temperatuur kan er al voor zorgen dat de karpers zich toch op die plek gaan verzamelen. Zoek daarom naar plekken waar het water warmer is. Een warmwateruitlaat op kanalen en rivieren is natuurlijk ideaal, al is het temperatuurverschil door allerlei regels flink teruggedrongen ten opzichte van vroeger. Maar zoals eerder aangehaald, een klein verschil kan al een groot effect hebben. Gebouwen of kelders die aan het water grenzen verliezen soms ook warmte door de muren, dat geldt natuurlijk ook voor woonboten. Meet die randjes eens op en je snapt soms ineens waarom juist die stek wel vis oplevert.

Een klein verschil in watertemperatuur kan perfect zijn
Een klein verschil in watertemperatuur kan perfect zijn

Ondiepe zonnige stekken

Als de zon een beetje haar best doet dan ben je in de winter natuurlijk al flink in het voordeel. De karpers verplaatsen zich dan regelmatig naar de zonnige delen van het water en op ondiep water hebben zij het meeste profijt van de zonkracht. Vergeet die zonovergoten plekjes dus niet! Een bijkomend voordeel is dat je op helder water vaak goed kunt observeren op dit soort stekken, waardoor de kans op een succesvolle sessie vergroot wordt. Bovenstaande geldt ook voor de bovenste waterlagen op dieper water. Je kunt zelfs met een zig goede resultaten behalen als je de vissen weet te vinden.

Deze wintervis kwam snel na de inworp
Deze wintervis kwam snel na de inworp

Met bovenstaande hotspots kan je ongetwijfeld vooruit in de wintermaanden. Veel wateren bevatten maar een aantal van deze hotspots en die zijn dus eenvoudig af te wisselen. Ook in de wintermaanden laten karpers zich zien en observeren blijft belangrijk. Natuurlijk zijn er op bovenstaande voorbeelden genoeg uitzonderingen te noemen en verblijven de vissen soms ook op dieper (stabiel) water. Als je ze eenmaal weet te vinden dan gaat het vaak snel ;)

Succes!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.