Hou ze scherp!

Scherpe haken kunnen het verschil maken tussen het wel of niet vangen van een karper. Anders gezegd kan een botte haak ervoor zorgen dat - wanneer de onderlijn wordt strakgezwommen - de haak wegglijd en de vis dus niet wordt geprikt.

Een cruciaal belang en ook ik vervang mijn haken daarom met grote regelmaat. Dus niet alleen na elke vis maar zelfs wanneer ik bijvoorbeeld een takje haak bij het binnendraaien.

De prijs van de gemiddelde haak zit op zo'n 50 cent. Dit is niet goedkoop maar ik heb het maar wat graag over heb voor een karper. Maar hoe doe je dit op een echt "runwater"? Een water waar je achter elkaar vissen boven je net mag trekken? Precies, dan wordt het al snel een heel duur geintje.

cfimage
Tja... die mag nog wel even langs een vijl.


Ik was in het verleden totaal geen voorstanden van het slijpen van mijn haken, tot ik een keer tijdens een lange sessie door al mijn haken heen was. Onderin mijn koffertje vond ik een diamant vijf van fox die ik in een opwelling had aangeschaft. Na het losknippen van alle oude haken kon ik deze aankoop eindelijk een kans geven…

Deze vijl is voorzien van twee gleufjes waar je de rug van de punt een aantal keer zachtjes doorheen haalt. Dit werkt echt verbazingwekkend goed. Naar een aantal halen leek de haak scherper dan toen hij uit de verpakking werd gehaald.

cfimage
Een paar keer langs de rug van de punt en je haak is als nieuw


Het enige probleem met het slijpen is dat je de haak sneller gaat roesten. Wanneer je na de sessie de haken weggooit mag dit natuurlijk geen probleem zijn. Ook maak je de teflon coating kapot waardoor de punt iets zal glinsteren. Persoonlijk heb ik hier totaal geen problemen mee. Ik denk niet dat een karper dit zal opmerken op een donkere bodem.

cfimage
Hou je haken scherp!


Het hebben van een degelijk vijltje (Fox diamant hook sharpener) kan dus echt een meerwaarde zijn. Zo'n vijl kost rond de 10 euro en je geeft je haak een tweede leven. Strijk de haak voor elke worp even langs de vijl en je weet 100% zeker dat deze weer vlijmscherp is. Bovendien bespaar je jezelf een hoop geld.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.