Je voorbereidingen

Zonder enige twijfel speelt de voorbereiding van je vis avontuur in Frankrijk een hele grote rol voor het wel of niet succesvol zijn op het betreffende water. Meestal boek je je vakantie al een jaar van tevoren dus heb je tijd genoeg om je goed voor te bereiden. Omdat deze 'reisjes' meestal niet erg goedkoop zijn kun je jezelf wel voor je kop slaan als je niet goed voorbereid op de stek aankomt.

Het voorbereiden begint natuurlijk met het op zoek gaan naar informatie over het watertje. Hiervoor is op het internet vaak meer dan genoeg te vinden. Deze boom aan informatie kan vaak al je vragen al invullen. Welke stekken zijn succesvol? Welk aas werkt in welke periode goed? wel of niet gebruik maken van een boot / voerboot? natuurlijk kun je ook altijd de eigenaren van het betreffende water een mailtje sturen. Schrijf je in op een forum en stel kritische vragen en je zult zien dat je snel van alle kanten antwoorden krijgt, waar je dan weer zelf je conclusies uitkunt trekken.

Welk aas?
Welk aas?
Foto: Erwin van Hensbergen

Welk aas doet het goed op dit water?

Probeer er achter te komen op welk aas ze het best worden gevangen. Maar ook de hoeveelheid is belangrijk. Je kunt wel tientallen kilo's boilies meeslepen, maar als bijvoeren op dat water geen zin heeft omdat dit afschrikt......
Ook het vissen met particles heeft in Frankrijk vaak een limiet. Je mag er niet met tijgernoten vissen, niet meer dan tien kilo in een week voeren, enz. Probeer hier achter te komen voor je die kant op gaat.
Vergeet vooral niet, dat het aas waar je op je thuiswateren succesvol mee bent ook in Frankrijk vaak heel goed kunnen werken. Hier ben je tenslotte heel vertrouwd mee.

Liggen de stekken binnen werkafstand?
Liggen de stekken binnen werkafstand?
Foto: Erwin van Hensbergen

De werpafstand

Meestal is het zo dat als je boekt je meteen een waterkaartje tot je beschikking hebt. Hierin kun je ook vaak zien wat de te overbruggen afstanden zijn. Zorg ervoor dat je materiaal hier tegen bestand is. Moet je afstanden van 100 meter halen, om op de mooie stekken te vissen, maar haal je dat niet met je hengels....Dit is natuurlijk te voorkomen als je van te voren de juiste informatie had opgezocht.
Vaak zie je het op betaalwateren ook dat de vissen zo ver mogelijk van de 'te bereiken' stekken wegtrekken. Je moet dus een grotere afstand gooien om ze te vinden. Houd hier rekening mee.

Een boot kan vele voordelen bieden
Een boot kan vele voordelen bieden
Foto: Frank Avezaat

Boten

Op de meeste betaal wateren is het vandaag de dag toegestaan gebruik te maken van een voerboot. Dit kan een groot voordeel zijn en je meer vis op de mat brengen. Als je de mogelijkheid hebt en het is er toegestaan, neem er dan één mee! Als je zelf niet in het bezit bent van een voerboot zijn er verschillende firma's die ze verhuren. Als je je stek niet kunt bereiken middels gooien, is dit een absolute uitkomst. zorg in elk geval wel dat je ruim voldoende accu's en een lader bij je hebt!

Kijk en vraag
Kijk en vraag
Foto: Reclin de Gries

Kijken en vragen

Als je bij het water aankomt, loont het vaak even een ronde te doen.dus loop even een rondje om de plas, schat je kansen in en vraag wat er allemaal al is gevangen. Dit kan je vaak nuttige informatie opleveren. Dus niet meteen alles opzetten en zo snel mogelijk de hengels in het water, maar eerst goed kijken wat er op de rest van het water gebeurt.

Een prachtige spiegel van een net zo mooi betaalwater
Een prachtige spiegel van een net zo mooi betaalwater
Foto: Erwin van Hensbergen

Regels

Betaalwateren hebben vaak heel veel regels. Dit is er door de loop der jaren ingeslopen. Eigenaren van wateren verdienen hun geld met karpers,dus ze zijn er zuinig op. Begrijpelijk, toch?

Respecteer deze regels ook en neem dus de moeite deze regels goed door te nemen en je er op voor te bereiden. Je hebt er namelijk niets aan als je na een paar dagen al weer terug wordt gestuurd naar huis.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.