Karpervissen in het vroege voorjaar!

We zitten inmiddels al ver in maart, de lente staat voor de deur en de natuur komt tot leven. Ook beginnen de karpers weer mondjesmaat voedsel tot zich te nemen. Het seizoen staat op het punt van beginnen voor ons karpervissers. In dit artikel wil ik graag met jullie een aantal voorjaarsonderwerpen bespreken. Denk aan visueel haakaas, de juiste hoeveelheid voer maar ook de juiste voorjaarswateren en stekken om te bevissen.

In deze tijd van het jaar beginnen de vissen weer in beweging te komen en gaan ze opzoek naar warmte. Een karper is een koudbloedig dier dat afhankelijk is van haar omgevingstemperatuur. Zelfs onderwater kunnen er grote verschillen zitten qua watertemperatuur. Een dieper water waar weinig zonlicht bij kan komen zal nu eenmaal langzamer opwarmen dan een ondiep water wat het grootste gedeelte van de dag wordt blootgesteld aan de zon.

Frank met een schubkarper die een felgekleurde popup iet kan weerstaanDeze schub kon een felgekleurd popupje vlak voor een rietkraag niet weerstaan.

Bij het bepalen van het juiste te bevissen water is Google Maps overigens een erg handig hulpmiddel. Je kunt vaak aan de hand van de satellietbeelden al opmaken of je te maken hebt met een diep of ondiep water. Een geschikt water is op deze manier vaak snel gevonden. Ook kan er alvast bekeken worden op welke kant van het water de zon het langst zal schijnen. De noordkant zal normaal gesproken de kant zijn met de meeste uren zon tenzij deze gehinderd wordt door bijvoorbeeld bebossing, gebouwen of iets dergelijks. Doordat deze zijde van het water het warmste gedeelte zal worden dankzij de zonnestralen gedurende de dag uren, zal de vis zich hier graag ophouden. Een bijkomend voordeel van dit soort plekken is dat hier ook het eerste natuurlijke voedsel zal groeien, twee vliegen in één klap voor de karper kunnen we wel stellen.

Vroeg uit de veren kan lonen
Vroeg opstaan om te kijken waar de vis zich bevindt kan zeker ook in het voorjaar lonen.

In het voorjaar is het eigenlijk onmogelijk om te ondiep te vissen. Dikwijls heb ik meegemaakt dat zelfs gewichtige exemplaren op zo’n 50 cm water vertoefden. Wat betreft stekkeuze is vrijwel elke rietkraag of opkomend lelieveld een ware karpermagneet (zeker als deze in de zon liggen). Karpers liggen graag tussen het riet om op te warmen na een frisse winter. Aarzel dus niet om een hengel eens vrij dicht (uiteraard visveilig) tegen een rietkraag aan te vissen.

het voorjaar is prachtigHet voorjaar is prachtig, alles kleurt groen en de vissen zien er fantastisch uit!

In het vroege voorjaar neemt de vis nog weinig voedsel tot zich. De watertemperatuur is nog laag en de vis verbruikt nog maar weinig energie. Pas dus op met voeren, een handje is vaak voldoende. Vanaf een watertemperatuur van zo’n 12 graden kun je de voerhoeveelheid iets opschroeven. Single popups zijn in het vroege voorjaar een ware killer. Een single geviste attractieve fluo popup, inspelend op de nieuwsgierigheid van de vis is in deze tijd van het jaar vaak een vele malen betere tactiek om toe te passen dan een uitgebreide voerplek.

Het voorjaar is voor Jelmer Simmes zijn absolute favoriete jaargetijdeVoor Jelmer Simmes is het voorjaar absoluut zijn favoriete jaargetijde.

Na de winter zijn de vissen vaak een stuk minder argwanend. De hengeldruk is immers een stuk lager geweest tijdens de winter. Zelfs na zo’n zachte winter als nu. Wees dus niet bang om met felle kleurtjes aan de gang te gaan.

Pop-ups van evolution productsIn alle soorten, kleuren en maten zijn pop-up's te verkrijgen. Probeer ze eens!

Succes allemaal en blijf gezond in deze vreemde tijd!

Frank van Schaik

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.