Krimpkous in kokend water

Het leeuwendeel van de karpervissers knoopt zijn eigen rigs en daarbij wordt veel gebruik gemaakt van krimpkous (of in het Engels: shrinktube). Door het gebruik van krimpkous kan je de inhaking van de rig sterk bevorderen en dus is het een zeer waardevolle aanvulling ana de tacklebox. Decennialang zie je in de magazines en op het internet foto's voorbij komen van fluitketeltjes met prachtige stoomvorming waar de rigs voor worden gekrompen. Prachtige en sfeervolle plaatjes, dat geef ik toe. Toch heb ik niet altijd een fluitketeltje mee naar de waterkant en het stomen van je krimpkous vraagt veel aandacht en geduld. Het kan makkelijker!

Hang de rig in een pannetje met kokend water en zorg dat het rigmateriaal de bodem niet raakt
Hang de rig in een pannetje met kokend water en zorg dat het rigmateriaal de bodem niet raakt

Het krimpen van je krimpkous kan namelijk ook heel eenvoudig in kokend water. Dit heeft een paar handige voordelen. Zo kan je eenvoudig thuis je rigs maken, waarna je bijvoorbeeld alleen de lengte aan de waterkant nog moet bepalen. Daarnaast is een pannetje water ook eenvoudig op te zetten aan de waterkant tijdens een langere sessie. Kan je er gelijk een eitje in koken ;)

Door de haak en krimpkous in het kokende water te laten zakken zal de krimpkous meteen slinken tot minimaal niveau. Een paar seconden is voldoende om het maximale resultaat te behalen. Zorg er wel voor dat je onderlijn niet op de bodem van het pannetje komt te liggen, want dit zou de onderlijn mogelijk kunnen beschadigen. 

Haal de onderlijn uit het water en buig met je vingers de krimpkous in de gewenste positie
Haal de krimpkous uit het water en houd hem gelijk in de gewenste stand

Haal vervolgens de onderlijn uit het water en buig met je vingers de krimpkous direct naar de gewenste stand. Houd de krimpkous even vast en je voelt vanzelf dat hij steviger wordt naarmate hij afkoelt. Wacht niet te lang met het vormen van de krimpkous, want het afkoelen gaat snel. Heb je te lang gewacht? Houd hem dan nog even in het water voor een herkansing.

Binnen no-time is je krimpkous naar wens en kan je de onderlijn gebruiken!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.