P(r)utlucht; wat doe je er aan?

Je kent het vast wel; je draait je lijn binnen en ruikt even aan je boilie om te checken hoe attractief deze nog is na een paar uur in het water. De originele lucht van de boilie blijkt volledig verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor die van de stinkende bodem. Dat valt tegen! Natuurlijk zal de karper ook dit aas nog wel weten te vinden dankzij zijn krachtige reuk- en smaakvermogen, maar het kan wel wat langer duren en dat is tijdens instant sessies vaak niet handig. Wat doe je er aan?

Ieder water is anders en kent zijn eigen benadering. Een kale zand- of grindbodem zal je weinig problemen opleveren, maar een stadswater of bosvijvertje (veelal ondiep met veel bomen rondom) bevat vaak zachte (prut)bodems. In het najaar zal het blad, dat uit de bomen valt, afzinken en wegrotten en dat geeft je aas niet bepaald frisse geurtjes mee. Door te vissen op een schone/harde bodem blijf je dit natuurlijk voor, maar niet ieder water bevat dergelijke plekken en op sommige wateren azen de vissen juist graag in die prut (denk aan de aanwezigheid van natuurlijk voedsel of dressuur).

Soaken en voorweken

Boilies zijn gedroogd en nemen daardoor water op. Als ze in een prutbodem liggen of op stinkend blad zal dit water daar naar stinken. Je kunt dit probleem ondervangen door je boilies een paar dagen te soaken in een dip of flavour. Je boilies verzadigen en er zal weinig ruimte zijn voor opname van vocht. Flavours lekken uit en uiteindelijk maken deze dus ook ruimte voor water, maar het duurt een stuk langer.

Soaken en voorweken
Soaken en voorweken
Foto: Frank Avezaat

Een andere optie is het voorweken van je boilies in water. Hierdoor lekken de flavours (deels) uit, maar ook hier zal je boilie verzadigd raken door het water en later minder gaan stinken. Dit is gelijk een dressuurdoorbrekend trucje waarmee je voorzichtige karpers kunt foppen. Let er wel op dat je aas zachter wordt door het voorweken en een harde worp (en landing) misschien niet doorstaat. Je kunt je aas voorweken in kraanwater, maar natuurlijk ook in het water waar je wilt vissen. Baat het niet…

Zwevend aas

Geen vertrouwen in bodemaas? Kies dan voor een zwevend of drijvend aasje. Met wafters en pop-ups speel je op safe en die kun je natuurlijk zo uitloden dat ze vlak boven de bodem ‘hangen’. De chodrig is de meest voor de hand liggende optie op zachte bodems, maar ook een kritisch uitgebalanceerd bodemaas kan potten breken. Zo kun je een pop-up bijsnijden tot deze langzaam afzinkt op de haak of zelf een goed uitgebalanceerde snowman-montage maken. 

De Double Dutch is een effectieve combinatie
De Double Dutch is een effectieve combinatie
Foto: Frank Avezaat

Een goede optie is ook de ‘Double Dutch’ hookbait van Dutch Bait Company. Deze combinatie tussen bodemaas en pop-up bevat extra flavours en blijft automatisch op de zachte bodem liggen, waardoor het zijn eigen geur behoudt. Het aasje bevat tevens een krimpkous die de boilie beschermt tegen kreeftjes en ander gespuis. Bijkomend voordeel is dat het aas ook visueel attractief is door de gekleurde pop-up.

Een chod is de meest voor de hand liggen optie
Een chod is de meest voor de hand liggen optie
Foto: Frank Avezaat

Hopelijk kun je er met behulp van deze tips voor zorgen dat je aas langer attractief blijft!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.