Safety first

Je pieper gilt het uit. Na de aanslag en een geslaagde dril kun je de vis boven je net schuiven. In the pocket!!! Een fantastisch gevoel. Na het bewonderen van je kakelverse vangst is het zaak de vis te wegen, te fotograferen en vervolgens weer veilig terug te zetten. Om dit alles helemaal vlekkeloos te laten verlopen zijn er een aantal zaken die je goed in je achterhoofd moet houden. Je wilt natuurlijk wel dat de vis er zonder kleerscheuren vanaf komt.

Zorg er voor dat je alles hebt uitgestald voordat je hengels te water gaan. Door alles op één plek te zetten voorkom je dat je weg moet bij de vis. Probeer dit ten alle tijden te voorkomen. Je wilt natuurlijk niet dat de vis gaat spartelen wanneer je op zoek bent naar je unster. Wat je ook doet, laat de vis nooit alleen!

Leg de onthaakmat op de plek waar je de vis op de foto wilt zetten. Bekijk van te voren welke achtergrond je krijgt en hoe het licht valt voor de mooiste foto's. Op deze manier hoef je de vis niet (met mat en al) te verslepen. Door je weightsling uitgeklapt op je mat te leggen hoef je de vis niet onnodig op te tillen. Maak je onthaakmat goed nat en zet er een emmertje met water naast. Hiermee kun je ook de vis nat houden. Zo voorkom je dat zijn slijmlaag beschadigd.

cfimage
Houd de vis goed nat. Zo blijft de slijmlaag intact


Voordat we zo ver zijn moet de gevangen vis vanuit het water naar de mat worden gedragen. Het klusje wordt een stuk gemakkelijker wanneer je de armen van je schepnet loskoppelt en deze een klein stukje oprolt. Op deze manier heb je meer controle over de vis omdat hij niet zo ver van je afhangt. Voel voordat je de vis optilt of zijn vinnen langs het lichaam zitten. Dit is erg belangrijk omdat een karper zijn vinnen kan breken wanneer dit niet het geval is. Ook maak je het jezelf een stuk gemakkelijker wanneer je je hoofdlijn doorbijt. Hierdoor kun je de hengel achterlaten wat het tillen een stuk gemakkelijker maakt.

Zorg dat er op je route van het water naar de mat niets in de weg ligt zodat de vis zo snel en veilig mogelijk de mat bereikt. Doe dit bij voorkeur altijd met z'n tweeën. Zo verdeel je het gewicht en is de kans minder groot dat je (met vis en al) komt te vallen.

cfimage
Twee is altijd beter dan één


Nadat de vis op de foto is gezet en het gewicht bekent is, is het zaak de vis zo snel mogelijk zijn vrijheid terug te geven. De meeste weightslings zijn uitgerust met mooie, stevige handvaten. Dit maakt het klusje een stuk gemakkelijker. Rits de sling helemaal dicht en controleer ook nu of de vinnen goed zitten. Draag de vis met twee handen zo snel mogelijk weer naar het water. Eenmaal bij het water aangekomen laat je de weightsling rustig afzakken. Open de rits aan de kant waar de kop van de karper zich bevind. Ondersteun de karper en laat hem even op krachten komen. Je voelt al snel aan spiersamentrekkingen van de vis wanneer hij klaar is om te gaan. Dit resulteert meestal in een flinke klap met zijn staart.

Onthoud deze puntjes goed en er kan niets mis gaan! Heel veel succes.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.