Sectorvoeren

Er zijn een aantal verschillende manieren om een voerplek op te bouwen. Zo kun je voor een bepaalde periode besluiten om alleen de plekken aan te voeren die je vervolgens gaat bevissen, maar je kunt er ook voor kiezen om het voer over een groter gebied te verspreiden, het zogenaamde sectorvoeren. Sectorvoeren heeft een aantal voordelen tegenover het meer gebruikelijke compacte voeren. Hieronder zal ik de voordelen benoemen en toelichten om vervolgens te vertellen hoe ik sectorvoeren in mijn visserij toepas.

Omdat je over een groter oppervlak voert is de kans groter dat er meer vis vroeg of laat met je voer in aanraking komt. Handig als je bijvoorbeeld op groot water aan de slag gaat. Daarnaast heeft sectorvoeren als voordeel dat de karpers over een groter gebied het voer kunnen eten zonder in contact te komen met haken en lijnen. Hiermee bouw je vertrouwen bij de vissen op. Helemaal als er op het betreffende water veel compact gevoerd wordt. Denk bijvoorbeeld eens aan wateren waar veel gebruik wordt gemaakt van voerbootjes. Dat zijn de wateren waar je met sectorvoeren mooie resultaten kunt behalen.

cfimage
Groot water leent zich goed om zo vis te onderscheppen


Nog een groot voordeel is dat je de karpers op deze manier dwingt om veel te bewegen. Ze komen immers om de paar meter een boilie tegen. We hebben voor de CarpCam vaak kunnen zien dat een karper die veel beweegt, stukken beter vangbaar is. Soms kan voedselconcurrentie ervoor zorgen dat karpers gretiger azen en dus meer op de stek bewegen, maar dat is helaas iets waar je als visser weinig controle over hebt. Door het voer meer te verspreiden zorg je er in de dagen voor het vissen al voor dat de karpers meer moeten bewegen om te kunnen eten.

cfimage
Ze weten het zo te vinden


Maar hoe gaat het precies in z’n werk? Hoe groot het oppervlak is waarover je het voer gaat verspreiden is deels afhankelijk van het water. Ga ik bijvoorbeeld op één van de Randmeren sectorvoeren, dan zal het gebied wat ik ga aanvoeren een stuk groter zijn dan op een put van een paar hectare. In het geval van een put zal ik de voerstek uitbreiden naar misschien zo’n duizend vierkante meter. Dat klinkt enorm groot, maar je praat dan in het geval van de 1000 vierkante meter over een gebied van 40 bij 25 meter. Klinkt al een stukje kleiner niet? Nog grotere gebieden (één hectare +) zijn trouwens niet vreemd bij het sectorvoeren. Zolang het betreffende water het maar toelaat. Ik wil er wel even aan toevoegen dat het niet verstandig is om op kleine, drukbeviste wateren extreem te gaan sectorvoeren. Je gaat dan namelijk op stekken voeren waar je zelf waarschijnlijk bij lange na niet in de buurt vist en anderen waarschijnlijk wel. Zonde van het geld en we willen niet bewust de stekken van andere vissers verpesten door er dubbelop te voeren.

cfimage
Gebruik een katapult of werppijp


Als je eenmaal een geschikt oppervlak rondom je stekken hebt gevonden is het verder eigenlijk heel simpel. Ikzelf houd meestal als vuistregel aan om ongeveer 1 boilie per vierkante meter te voeren. In sommige gevallen zal het wat verspreider zijn, maar nooit compacter dan die ene boilie per m2. Als je de boilies op deze manier verspreidt, zul je zien dat je met een kilo al een mooi groot gebied van voer kunt voorzien.

Voer je graag een paar dagen van tevoren voor? Probeer het dan eens op deze manier. Zeker op drukbeviste wateren waar compact gevoerd wordt kan het sectorvoeren verrassend goed werken! Het is lekker dressuurdoorbrekend en je zorgt voor veel beweging op en rondom de stek waardoor het je maar zo wat extra vissen op kan leveren.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.