Shot on the hook tips & trics

Er is al zoveel over geschreven en toch zie je langs de waterkant nog steeds karpervissers die de shot on the hook verkeerd knopen en waardoor de shot in hun nadeel werkt. De shot on the hook is natuurlijk bedoelt dat hij in ons het voordeel moet werken. Daarom dat ik in dit artikel jullie enkele tips wil meegeven voor het maken van een effectieve shot on the hook!

Een handige truc voor de exacte plaatsbepaling van de shot

Een handige truc voor de exacte plaatsbepaling van de shot

Afstellen van de shot

Waar moet de shot op de haak nou komen te zitten voor een maximaal effect? Tegen de weerhaak aan, midden in de haakbocht of zou hij toch bij het begin van de haakbocht moeten zitten? Het beste kan je je haak op een stuk papier leggen. Trek met een liniaal een verticale streep en leg de shot en de haakoog tegen deze streep. Komt de haakpunt niet tegen het streepje dan zit de shot te dicht bij de weerhaak. Schuif in dit geval de shot iets naar de haakbocht net zover dat de haakpunt tegen de streep of net iets over het streepje steekt. Schuif je de shot te ver in de haakbocht dan zal de haak uit balans zijn omdat de haakbocht sneller naar beneden valt in plaats van de haakpunt. Zit de shot te dicht bij de weerhaak dan zal bij een aanbeet de haak stuiteren over de shot en pas op het laatst prikken. De shot moet echt goed afgesteld zijn anders werkt hij meer tegen je dan dat hij effect heeft. Bij het haken van de vis moet de shot mooi wegschuiven over de haakbocht zodat de punt diep in de bek van de karper kan komen. Voordat je de rig dan weer opnieuw uitgooit of vaart schuif je de shot weer op zijn plaats. Ik zal je in een paar stappen laten zien hoe ik de shot on the hook maak.

De benodigdheden

De benodigdheden

De benodigdheden:

  1. Loodhagel No. 4 0.2 gram (Dinsmores)
  2. Stormaansteker
  3. 20cm soepel onderlijnmateriaal
  4. Je favoriete rig
  5. Tangetje

Het maken van de shot op de haak.

Wat ik zelf altijd doe is het afknippen van een stukje soepel onderlijn van 15 a 20cm. Leg daar een knoopje in aan het einde en brand een bolletje tegen het knoop je aan.

Knoop een simpele knoop en brand het uiteinde weg.

Knoop een simpele knoop en brand het uiteinde weg.

Vouw de uiteinden nu tegen elkaar aan zodat het een grote lus is. Doe je duim en wijsvinger door de lus en en pak de uiteinden van het onderlijnmateriaal. Trek je vingers terug door de lus waardoor je een nieuwe lus creëert. Prik deze nieuwe lus over de haaksteel heen en trek hem strak op de haaksteel. Je creëert als het ware een lus-in-lus verbinding.

Creëer als het ware een lus-in-lus verbinding

Creëer als het ware een lus-in-lus verbinding

Pak nu een tang en trek aan het draadeinde waar geen knoopje zit. Trek net zolang door zodat het knoopje strak tegen de haak zit. Neem nu een 2 grams knijploodje en knijp die vast op het uiteinde. Je shot is nu klaar. Nu nog even goed afstellen als op de eerste foto in dit artikel en je kan er zeker van zijn dat dit systeem je meer vis zal opleveren.

Monteer een loodhagel en brand overtollig onderlijn weg.

Monteer een loodhagel en brand overtollig onderlijn weg.

Veel succes!

Ps. Ik zal op CARP Zwolle aanwezig zijn op de stand van Cipro Baits om daar enkele rigclinics te geven. Heb je vragen over het maken van bepaalde rigs? Schroom je niet en bezoek mij op stand 503 in hal 5!

Ton Hogenkamp

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.