Singles

Anders dan de titel doet vermoeden, gaat dit artikel niet over mensen die genieten van een vrijgezellenleven. Figuren die fluitend door het leven gaan en alle vruchten plukken waar ze maar bij kunnen. Neen, dit artikel gaat over het vissen met een single hookbait. Een tactiek die al vele jaren bekend is maar ondanks dat nog maar bar weinig wordt toegepast. En dat terwijl het een uiterst effectieve methode kan zijn. 

Mijn eerste 'big' op een single

Het is eigenlijk een uiterst eenvoudige methode. Je voert niets. That's it! Je maakt alleen gebruik van haakaas en vist op de plekken waar je karper verwacht. Je bent hierdoor heel flexibel omdat je niet gebonden bent aan een voerstek. Je kunt dus zoeken door steeds opnieuw in te gooien op de zogenaamde hotspots. Als de berg niet naar Mozes wil komen...

Eerste ervaring

Toen ik begon met deze manier van vissen had ik er maar bar weinig vertrouwen in. Een voerstek trekt vis aan en zorgt ervoor dat ze gaan azen. Bovendien is de kans groter dat het voer wordt opgemerkt als er meer ligt, toch? Wanhoop drijft je tot gekke dingen. Ik had slecht gevangen en moest iets... 

De grote Frank Warwick was degene die ik het eerst op deze manier zijn lijnen nat zag maken. Dan moet het wel werken. Het waren ook niet de minste vissen die nat gingen. Ook maar eens proberen dus.

Een keer geen bergen voer

Het ging om een water waar je blij mocht zijn met een vis verdeeld over twee nachten. Sterker nog, dan had je verschrikkelijk goed je best gedaan. Ik beaasde mijn hengels met een 15 mm fel oranje pop-up boilie en het feest kon beginnen. Secuur gooide ik de aasjes op plekken waar normaal gesproken vis werd gevangen. Nog geen half uur laten galmde de Delkim over het water!

Verrassingseffect

Hoe komt het toch dat deze methode op sommige wateren zo veel beter kan werken dan het vissen op een voerstek? Ik denk dat dit te maken heeft met dressuur. Met het toenemen van het aantal karpervissers is ook het aantal voerstekken drastisch toegenomen. Mensen gooien met het grootste gemak enkele kilo's boilies op een hoop en wachten op wat er komen gaat. Je zult zien dat op de meeste wateren de 'meer ervaren vissen' (en meestal grotere vissen) nog maar bar weinig boven water komen. 

De chod is een uiterst effectieve rig voor het vissen met single hookbaits

Ook deze vissen moeten eten (vooral als ze echt zo groot zijn). Ze zullen alleen snel schrikken van een hoop voer en zullen hun vinnen hier niet aan branden. Ze hebben er slechte ervaringen mee. Terecht... 
Wanneer een vis een enkele boilie tegen komt komt dit toch een stuk minder dreigend over. Vooral wanneer er met felle kleuren wordt gevist wint de nieuwsgierigheid het van de angst.

Aas

Welk aas kun je het beste gebruiken? Eigenlijk werkt ieder aas wel. Een karper kan minuscule voedseldeeltjes vinden in een modder bodem. Een lekkere boilie of tijgernoot moet dan helemaal geen probleem zijn als je het mij vraagt. Zelf maak ik graag gebruik van opvallend aas. Een mooie gele of oranje fluor pop-up, gedipt in een lekkere soak doet wonderen. 

Ga op zoek naar de vis

Winter

Tijdens de koudere maanden gaat de stofwisseling van de karper op een laag pitje. Ze verbruiken weinig energie en hebben dus minder voedsel nodig. De 'wintermodus' gaat aan en het grootste gedeelte van de dag liggen ze stil tegen de bodem. Je kunt je voorstellen dat een grote voerstek op dit moment totaal onzinnig is. Ze hebben weinig voedsel nodig en de kans op overvoeren is erg groot. Hierdoor loop je het risico dat ze vol zitten voor ze aan jouw haakaas zijn toegekomen. Het vissen met een single hookbait is in dit geval een perfecte oplossing. Een vis die weinig beweegt kun je beter 'opzoeken'. 

Ook deze vis kon deze einzelgänger niet laten liggen

Vertrouwen

Probeer het eens. Vooral op wateren waar veel wordt gevist kan deze methode wonderen doen. Ga op zoek naar de vis. Plaats je rig op plekken waar je de vis verwacht. Zoek de zogenaamde trekroutes af vis op verschillende dieptes. Zwemt er een karper voorbij dan is de kans groot dat hij jouw aasje niet kan laten liggen. Het is een kwestie van vertrouwen. Vertrouwen dat je snel hebt gewonnen nadat je de eerste vis hebt gevangen.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.