Solid PVA Bags

Wie een compact hoopje voer met daarin een verstopte rig wil creëren is aangewezen op PVA Sticks of PVA zakjes. Zoals wel vaker in onze hobby wordt dit meestal aangeduid met de Engelse benaming, namelijk een 'bag'. PVA is de afkorting voor PolyVinylAlcohol, wat een polymeer is die zal oplossen als deze in contact komt met zoet water. Ideaal voor ons dus, want je kan zo een klein beetje voer samen met je rig te water laten en zorgen dat er rond je haakaas wat attractie is. Zeker met een opvallend haakaasje en gevuld met bijvoorbeeld pellets heeft mij dit al heel veel extra vissen opgeleverd. Of eigenlijk mijn vriendin moet ik zeggen (al vissen we altijd vis om vis), zij prepareert steevast een hengel op deze manier met een KD-Rig.

Ook deze karper kon de solid pva bag niet weerstaanHet kleine hoopje pellets met een fluo pop-up kon deze spiegel niet weerstaan

Vulling

Als vulling voor je PVA Bag kan je eigenlijk allerlei aassoorten gebruiken, zolang er maar geen zoet water in zit. Ik gebruik zelf heel vaak pellets, soms van diverse afmetingen zodat je langere tijd attractie heb aangezien de pellets in een ander tempo zullen afbreken. Natuurlijk kan je het ook vullen met grondvoer zolang je deze maar wat droog houdt of aanmaakt middels een olie gebaseerde liquid. De meeste liquids zijn namelijk PVA vriendelijk. Ook partikels kan je in een PVA zakje stoppen met natuurlijk dezelfde kanttekening. Als je kant en klare partikels haalt zijn deze eigenlijk altijd PVA vriendelijk. Je kan je eigen gemaakte partikels heel gemakkelijk PVA vriendelijk maken door ze goed te laten uitlekken en vervolgens een flinke scheut keukenzout er bij te doen. 

Solid PVA Bag met pellets en korda gooEen solid PVA bag gevuld met pellets en een beetje Goo van Korda

Als je jouw PVA bag vult met wat zachtere materialen zoals partikels of grof gemalen boilies zou ik wel een foam schuimpje om je haak doen. Dit natuurlijk om er zeker van te zijn dat tijdens het vullen, werpen of oplossen van je PVA bag je haak niet per ongeluk in een stukje voer haakt en je dus voor die man met die korte achternaam zit te vissen. Je kan het geheel nog aantrekkelijker maken door ook nog wat liquid in je zakje te doen. Ik zelf gebruik dan meestal dezelfde liquid als waar ik mijn boilies in heb laten soaken. Natuurlijk kan je ook de bovengenoemde aassoorten combineren, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Het PVA was amper gesmoltenAls je goed kijkt zie je dat het PVA rond de knoop amper gesmolten is.

Werpen en dieptes

Als je de PVA bag goed strak (leggen we verderop in dit artikel uit) vult kan je deze met gemak een meter of 60 tot 80 meter ver wegzetten met een gemiddelde karperhengel van 3 lb. Zeker als het water redelijk warm is zal het PVA vrij snel smelten. Als je dus een wat diepere stek wilt bevissen is het raadzaam na het vullen van je zakje er nog een extra zakje rond te doen. Anders heb je kans dat je PVA bag halverwege de waterkolom uiteen zal vallen. 

Knopen

Er zijn verschillende hulpmiddelen te verkrijgen om het maken van je solid PVA bag te vergemakkelijken, zoals bijvoorbeeld de PVA loader van Fox. In dit geval laat Patricia je zien hoe je ze knoopt met een standaard zakje (in dit geval van Korda, zit ook een erg simpel maar uiterst handig schepje bij) en wat PVA tape (kan ook met PVA string). 

Solid PVA Bag - Stap 1 - vul de bodem met je vullingVul eerst je PVA bag met een bodempje voer. Als dit geen pellets zijn druk deze dan daarna wat aan.

Solid PVA Bag - Stap 2 - plaats je loodPlaats nu het lood in je PVA Bag.

Solid PVA Bag - Stap 3Vul vervolgens je PVA bag tot ca. drie kwart en plaats dan je haak en de rest van de onderlijn in de PVA bag. Hierna bedek je het haakaas nog met een klein laagje pellets tot het zakje voor ongeveer 90% gevuld is. Druk de vulling nog even goed aan ondertussen.

Solid PVA Bag - Stap 4Draai nu het zakje strak dicht en wikkel er wat PVA Tape omheen en knoop deze vast. Knip het overtollige PVA tape af. 

Solid PVA Bag - Stap 6 - Vouw de hoekjes omDuw nu hoekjes goed in om het geheel goed aan te drukken en vouw de hoekjes om nadat je de puntjes ligt bevochtigd hebt. De onderkant van je zakje zal nu ook iets afgerond zijn, waardoor je PVA bag beter door de lucht zal vliegen.

Solid PVA Bag - Stap 7 - gaatjes prikken voor het afzinkenPrik vervolgens enkele gaatjes in je PVA bag zodat de lucht kan ontsnappen tijdens het afzinken en snel naar de bodem zal zinken.

Je Solid PVA Bag is klaarJe solid PVA Bag is nu klaar! Je kunt er op voorhand natuurlijk meerdere knopen zodat je snel een andere plek eens kan proberen. Patricia legt deze hengel vaak juist buiten de voerstek op een vergeten plekje. Dit heeft haar al veel bonusvissen opgeleverd en al meerdere keren liep juist die hengel als eerste af. 

Succes en laat je verrassenDeze kwam uit de eigen kant terwijl de voerstek een meter of 80 weg lag. Laat je eens verrassen.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.