Speltip 2: Penvisaas

De winter staat weer voor de deur en zoals bekend kan het in de koudste maanden van het jaar zeer lonent zijn om over te schakelen naar de penvisserij. Door scherp met een pennetje te vissen zie je immers alles wat er onder de waterspiegel gebeurt, waardoor je nog sneller vis kunt vangen. De karper verzamelt zich vaak en als je in de buurt vist van duikers, bruggen, pijpjes, meerpalen, oude lelievelden en rietkragen maak je dan ook al snel kans op een winters (bonus)visje.

Bij deze penvisserij wordt er al snel gegrepen naar zoete mais, wormen en brood. Logisch want het blijven stuk voor stuk toppers en de karper kan er geen genoeg van krijgen. Toch is er altijd het risico dat vissen op drukker bevist water deze aasjes wantrouwen. Het kan daarom geen kwaad om eens iets anders aan de haak of hair te hangen en in deze speltip geef ik je drie alternatieven die de karper zeer waardeert, maar je toch weinig ziet aan de waterkant. Naast de attractie zijn ze ook nog eens goed verkrijgbaar en goedkoop ;)

Kidneybonen

Een stevige boon die goed op de haak te zetten is of eventueel aan een hair ingezet kan worden. Kidneybonen zijn redelijk onbekend onder het grote publiek, maar bieden een goed alternatief voor zoete maïs. Een combinatie van de twee is ook sterk en het is aan te raden om ze een beetje te mixen tijdens het voorvoeren voor de herkenning. De bonen zijn redelijk bestand tegen witvis en zijn goed verkrijgbaar in blikvariant (kant en klaar) en als gedroogde variant (wel eerst weken en koken).
 


Kidney bonen

Rozijnen

Een prachtig penvisaasje waar je ook nog eens een geheel eigen draai aan kan geven. Rozijnen zijn makkelijk aan de haak te prikken en zeer zoet. Door ze in water te weken zullen ze zichzelf helemaal volzuigen en zetten ze flink uit. Met warm water gaat dit het snelst. Ben je een voorstander van nog meer attractiviteit? Laat ze dan eens weken in een bakje cola of zelfs in een laagje alcohol (niet teveel van snoepen voor het terugrijden). Doordat het aas niet veel gebruikt wordt loont het om de karpers er eerst even aan te laten wennen op voerplekjes.

 


Rozijnen 

Kattenvoer uit blik

Vieze handen krijg je er wel van, maar kattenvoer uit blik zorgt vaak voor veel activiteit op het pennetje. De hoge instant attractiviteit is een groot pluspunt, maar zorgt ook voor meer vangsten van witvis. Een nadeel van de brokjes is dat ze snel van de haak vallen (of door witvis worden opgepeuzeld) doordat ze erg zacht zijn. Het is een aas waar je even aan moet wennen en het gebruik van kleine haakjes is aan te raden voor een goede montage. Ondanks dit ongemak heb ik meestal een blik kattenvoer in de tas zitten als ik ga pennen.

 


Ook kattenvoer is een prima aas

Met deze drie alternatieve aasjes hoop ik je wat ideeën te hebben gegeven voor het vissen met de pen. Natuurlijk werken de alom bekende aasjes ook uitstekend, maar het kan nooit kwaad om iets nieuws te proberen en eventuele dressuur te omzeilen. Succes!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.