Stalken

Grote wateren lenen zich meestal voor de statische aanpak, kleine wateren zijn soms geschikter om op een wat actievere manier te benaderen. De Engelsen noemen dit stalking, wat neer komt op sluipen of besluipen. In plaats van wachten tot de karpers naar de aangevoerde stek zwemmen, keer je het geheel om en ga je zelf op een actieve manier achter de vis aan. Deze manier van vissen kan niet alleen erg effectief zijn, het is naar mijn idee ook de meest spannende manier van karpervissen!

Nu is stalken een vrij breed begrip binnen het karpervissen. Penvissen en oppervlaktevissen zijn de meest tot de verbeelding sprekende manieren van actief karpervissen, maar écht stalken is naar mijn idee pas vissen als je vis ziet. Puur vissen op het zicht dus en op dat moment krijgt de hele term stalken pas echt betekenis. Gehurkt door het gras probeer je je richting waterkant te begeven. Natuurlijk ben je als de dood dat je op een takje gaat staan want het minste geluid kan het hele plan verpesten... Het bijzondere en vaak zenuwslopende van het hele verhaal is dat je alles voor je neus ziet gebeuren waardoor je soms het idee hebt dat je hart je keel uit komt kruipen... De kunst is uiteraard om dan je kalmte te bewaren, al is dat vaak makkelijker gezegd dan gedaan!

cfimage
De beloning


Naast het oppervlakte- en penvissen kun je ook prima op de vertrouwde manier te werk gaan. Daarmee bedoel ik met een loodsysteem en bijvoorbeeld boilies of pellets. Zo heb ik vissen onder de hengeltop gevangen met een fluoro-popup in een sloot van nog geen 4 meter breed, zonder dat er een pieper aan te pas kwam. Je ogen zijn op dat moment de beetverklikker.

Op grote, uitgestrekte wateren wordt het vaak een stuk lastiger (er zijn uitzonderingen!). Met name diepere wateren zijn minder geschikt om stalkend te benaderen. Uitzonderingen in Nederland zijn bijvoorbeeld de Randmeren, welke ondiepe vlaktes kennen die enorm geschikt zijn voor het actieve vissen. Daarnaast zijn er natuurlijk nog de talloze sloten, putjes en ondiepe vaarten die Nederland rijk is. Enigste voorwaarde is natuurlijk dat het water helder genoeg is om karpers te kunnen signaleren.

Voor diegenen die niet bekend zijn met deze manier van vissen is het zeker de moeite waard om eens te proberen. Het is lastig uit te leggen hoe spannend stalken is, diegenen die het kennen weten waar ik over praat. Op het moment dat de vis je haakaas pakt is het domweg pure adrenaline. Mocht je het er eens op wagen, veel succes en oh ja, neem gerust een defibrillator mee...

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.