The knotless connector

Knopen vormen op de rig de essentiele verbinding tussen haak en wartel. Er zijn dan ook veel verschillende knopen in de wereld met allen hun voor- en nadelen. Het nadeel van knopen is dat ze de trekkracht van de lijn (enorm) verslappen. Afhankelijk van het type lijn dat je gebruikt, kan de knoop zelfs voor een verlies van 50% aan trekkracht zorgen. Een voorbeeld is Dyneema wat met een onjuiste knoop als de halve bloedknoop 50% aan trekkracht verliest. Het is dan ook niet gek dat er al decennia verschillende ontwikkelingen te zien zijn in producten die ervoor moeten zorgdragen dat de kracht van de lijn behouden blijft zonder gebruik van directe knopen. Denk aan de Easy2Hook haken, P-Line Stop Glue, Not One Knot haken en zeewartels of de recente ontwikkelingen van Lynx Precision Compression Technology. In dit artikel gaan we kijken naar nog zo'n innovatie genaamd de Knotless Connector en de toepasbaarheid in de karpervisserij.

Al een aantal jaar geleden werd de Knotless Connector of ook wel SIMPL Connector geintroduceerd. Deze speciale connectoren waren zo ontworpen dat de sterkte van de lijn niet afhing van de gebruikte knoop. Deze metalen connectoren zorgen ervoor dat een ijzersterke verbinding kon worden gerealiseerd en worden dan ook gebruikt bij bepaalde visserijen waarbij knopen not done zijn. De Knotless Connector wordt onder andere gebruikt in de (Big Game) zeevisserij en in de meervalvisserij. Merken als Savage Gear, Black Cat, Cormoran en Balzer Tackle verkopen dit soort connectoren. Ondanks dat je al snel bedenkingen hebt bij het zien van dit soort connectoren, zijn het wel degelijk ijzersterke verbindingen.

cfimage
De Knotless Connector of ook wel SIMPL Connector genoemd


Om te laten zien hoe dit soort connectoren werken en wat ze kunnen betekenen in de karpervisserij, ben ik ermee aan de slag gegaan. Ik heb een paar verschillende maten aangeschafd en ben eens gaan experimenteren met deze connectoren. Hieronder de howto van een rig die je met deze connectoren zou kunnen maken. Veel leesplezier gewenst!


1 • Knotless Connector maat M
2 • Haak naar keuze
3 • Hairwidget en rigring
4 • Bait- of Dental Floss
5 • Soepel onderlijnmateriaal
6 • Pop-up naar keuze
7 • Putty

cfimage
Maak aan beide kanten een lus aan je onderlijn


Knip het gewenste aantal centimeters aan onderlijn af. Ga ervan uit dat 80% van de lengte die je afknipt, de uiteindelijke lengte wordt van je rig. Maak nu aan beide kanten van het onderlijn een lus. Zorg ervoor dat je de knoop eerst nat maakt en vervolgens goed aantrekt met een puller.

cfimage
Plaats de rigring en Knotless Connector


Pak nu een haakje naar keuze en plaats een rigring over de haak. Vervolgens plaats je een hairwidget over de haak om de rigring af te sluiten. Pak nu de Knotless Connector en prik het oogje van de haak over het grote haakje van de connector.

cfimage
Wikkel de knoop mee om de steel van de connector


we pakken nu het onderlijntje met de twee lussen. We prikken een lus over het haakje van de connector waar we zojuist het oog van het haakje over hebben geplaatst. We wikkelen nu de onderlijn om de steel van de connector. Ga net zolang door totdat je ook de knoop van de lus hebt meegewikkeld. Ondanks dat je bij dit type connectoren wel een knoop maakt, zal er op deze manier geen druk komen te staan op de knoop zelf.

  cfimage
Lood je pop-upje uit en je rig is klaar!


'Knip nu een 10 centimeter Bait- of Dental Floss af en maak tussen je vingers een lusje. Prik een pop-up naar keuze op je boilienaald en trek de pop-up over het lusje. Trek de Floss door je pop-up heen en sluit het lusje af met een stoppertje. Knoop nu de pop-up aan de rigring. Om je pop-up uit te loden, kun je bij deze rig het beste putty gebruiken. Het steeltje van de connector met daarop de wikkelingen van het onderlijnmateriaal, leent zich hier prima voor. Lood je pop-upje uit.

De Knotless Connector is een ijzersterke verbinding zonder dat je trekkracht verliest op de knoop. Ondanks dat bovenstaande rig slechts een voorbeeld is hoe je dit soort connectoren kan gebruiken, zijn er natuurlijk plenty mogelijkheden om deze connectoren doeltreffend in te zetten. Ondanks de grote voordelen van dit soort producten, is het alleen vaak het 'geloof' waardoor dit soort producten niet aanslaan. De constructie ziet er gewoonweg onstabiel uit en een knoop lijkt veel zekerder. Daarom dat innovatieve concepten als Easy2Hook, wat op hetzelfde principe werkt, toentertijd ook niet aansloegen. Toch verdienen dit soort connectoren een kans. Als ze de krachten van meerval en merlijn aankunnen dat zal die karper ook geen probleem meer zijn toch?

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.