Tips van de cracks: wel of geen (voer)boot

Vorige week stelden we de vraagt ‘Met welke voerstrategie start jij meestal op een nieuw water?’. Een selectie van 9 schrijvers gaf hier hun mening over en diezelfde groep vissers hebben we vandaag een nieuwe vraag voorgelegd: ‘Je stek ligt binnen werpafstand. Zou jij een (voer)boot inzetten en waarom wel/niet?’


Bart van den Hurk (KCB International):

Zelf ben ik een echte voerboot visser en ondanks dat een stek binnen werpafstand ligt zou ik m'n hengels toch het liefst uitvaren. Het geeft me namelijk de mogelijkheid om secuur te vissen en om zeker te weten dat m'n presentatie 100% is. Het voordeel wat je hebt door met behulp van een goede dieptemeter je rig uit te varen is niet te onderschatten. Momenteel ben ik zelf in het bezit van een Carplounge RT4 met een toslon dieptemeter plus GPS. Ja, je kan zeggen dat het wat van de charme van het vissen weg neemt, maar verdomd effectief is het wel! Niet alleen diepte, maar ook hardheid van de bodem is iets waar ik uitdrukkelijk op let. Zelf presenteer ik het liefst mijn montage net op de overgang van harde naar zachtere bodem. Met de voerboot ben je telkens right on the money, iets dat natuurlijk een heel stuk lastiger is met werpen. Een nadeel... je zeult weer een extra tas mee naar de waterkant 😉


Martin Post geeft de voorkeur aan 'werpend vissen', maar gebruikt een voerboot regelmatig op grotere afstand

Martin Post (de Tacklebox):

In de basis heeft het al werpend bevissen van een stek mijn voorkeur. Werpend vissen heeft immers een aantal flinke voordelen. In combinatie met een lijn zonder al teveel rek en een ‘plat’ lood is er geen betere manier om de bodem te ‘lezen’, iets wat ik op wateren met bodemwier ECHT enorm belangrijk vind. Daarnaast ben je al werpend vissend lekker flexibel. Iets wat mij bijvoorbeeld vaak een bonusvis oplevert is het goed observeren van springende of draaiende vissen. Na het signaleren van deze karperactiviteit hou ik ervan om er even snel een single Choddy op te gooien. Soms lijkt het er op dat een karper dan in haar weg naar de bodem al toehapt. Werpend ben je dus in staat om zeer snel te reageren om dit soort situaties. Een voerboot werkt in zo’n situatie nogal vertragend en soms afschrikwekkend. Op steeds meer wateren lijken voerbootjes immers een afschrikwekkende werking te hebben. Ondanks het feit dat werpen mijn voorkeur heeft betrap ik mezelf er op dat ik tegenwoordig weer steeds vaker een voerboot gebruik. Er is vooral op afstanden van 80 meter + geen betere manier om je aas tot op de vierkante centimeter nauwkeurig te positioneren. Al heeft de nieuwe voertactiek die ik graag toepas ook invloed op mijn voerbootgebruik, maar daarover in een later artikel vast meer!

Marco Kraal (Sportvisserij NL):

Op heel ondiep water niet, omdat ik merk dat de vissen kunnen schrikken van een voerboot en vaak lange tijd na het uitvaren wegblijven van de voerstek. Op dieper water en later in het jaar gebruik ik in principe altijd een voerboot. Zo weet ik zeker dat het zaakje goed komt te liggen. Daarnaast geeft het je ook de mogelijkheid wat boiliekruim of ander klein afwijkend voer naar je plek te transporteren.


Marco Kraal met een brute schubkarper

Rolf Bouman (auteur van oa. 'Duur betaald'):

Ik vis altijd zo licht mogelijk wat bepakking betreft. Door te besparen op comfortabele zaken als een stoel, plu en zelfs ‘achter’-banksticks, ben ik snel ter plaatse, lig rap in en kan ik 1-2-3 verkassen. Geduld hebben is niet één van mijn kwaliteiten, het moet snel gebeuren. Een voerboot is voor mij geen optie wanneer ik op werpafstand vis én eigenlijk vis ik altijd op werpafstand. Doordat ik heel lang met een baitcaster heb gevist op snoek, kan ik echt heel scherp werpen, ook onder takken en bruggen. Natuurlijk gaat het wel eens mis, maar dat vertel ik uiteraard niet ;)

Franklin Broeckx (Dé Karperwereld):

Eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik geen (voer)boot heb. Dat neemt echter niet weg dat ik er wel eens gebruik van maak. Zo ga ik eens per jaar naar Frankrijk met Kevin Sleutjes en dan belanden we vaak in situaties waarbij we de lijnen uitvaren. Dit is echter zeldzaam binnen werpafstand. Ook heb ik wel eens een radiografische voerboot geleend en daarmee zeker ingezien dat je zelfs binnen een normale werpafstand je voordeel kunt doen. Toch is het eigenlijk in het geval van deze vraag zo dat ik gewoon zou werpen. Misschien klinkt het voor sommige lezers wat raar, maar ik vind het (in)werpen van het haakaas een fraai onderdeel van onze hobby. Louter voor het niet in de war willen gooien een voerboot gebruiken, dat gaat er bij mij echt niet in. Genoeg te bedenken om met behulp van PVA en dergelijke heel precies ‘spot on’ te gooien…


Voor deze vangst van Rolf Bouman was geen (voer)boot nodig

Mark Noorman (team Fox):

Beide, afhankelijk van de vissituatie. Normaal gesproken werp ik, zeker als het een korte sessie betreft en ik een minimum aan materiaal wil meeslepen. Is daarentegen zeer nauwkeurige positionering van de rig en/of voer een vereiste, bijvoorbeeld exact op de helling van een talud, dicht tegen overhangende takken, strak achter een wierrand of als ik de rig met zo min mogelijk rumoer wil inleggen, dan is de kans groot dat ik de voerboot inzet. Dat de stek op werpafstand ligt interesseert me dan niet, zo effectief mogelijk vissen is het doorslaggevende criterium.

Sander van Kooten (Hengelsport Utrecht):

Ik gebruik nooit een voerboot in mijn visserij. Ik vis uitsluitend korte sessies en dan vind ik het te veel gesleep met extra materialen. Bovendien spreid ik mijn voer liever over een groter oppervlak uit dan bij een voerboot het geval is. En het allerbelangrijkste; ik wil mijn lood neer voelen komen op de bodem zodat ik zeker weet dat ik goed lig. 


'Oudhollands werpen' levert Pieter van de Werfhorst nog steeds veel vis op, zeker als iedereen een voerboot gebruikt

Pieter van de Werfhorst (Strategy):

Als ik een rubberboot mag gebruiken, zal ik die bijna altijd inzetten. Je kunt dan namelijk je hengel meenemen en dit voordeel van het kunnen voelen van de bodemgesteldheid en het precies positioneren van je rig is in mijn ogen essentieel. Tevens geeft dit mij de mogelijkheid om secuur én achter je lijn te voeren. Een voerboot is wat mij betreft een ander verhaal, natuurlijk een handig hulpmiddel en je bent er haast zeker van dat je rig goed in positie ligt. Daarnaast kan je ook nog eens met klein aas redelijk compact voeren. Veel voordelen dus. Echter, zoals met zoveel facetten binnen de karpervisserij, kan door veelvuldig gebruik negatieve conditionering optreden. Een voerboot produceert een direct herkenbaar geluid onder water en ook de voertechniek is afhankelijk van de diepte eigenlijk altijd compact. Twee direct herkenbare situaties die zeker na regelmatige inzet dressuur opwekken. Enige tijd geleden beviste ik een water waar een continue hengel-voerboten druk heerste. Door hier ineens verspreid te gaan voeren met een throwing stick en oudhollands werpen vingen we de aanwezige Fransozen het snot voor de ogen…

Bart van Bezouw (team Korda):

Deze vraag hangt af van wat er zich onder water bevindt. Werpafstand is voor mij niet het criterium hier maar meer de vraag hoe precies de hengel en het voer moeten liggen. Wanneer ik moet vissen op specifieke taluds, bultjes, geultjes of tussen bijvoorbeeld wier of tegen takken dan zou ik in veel gevallen een boot gebruiken. Hiermee vis je simpelweg preciezer op de uitgezochte hotspots. Wanneer deze hotspots ontbreken en het meer een zone-visserij is dan kies ik voor werpen met het gebruik van distance sticks. Kijk ook altijd kritisch naar wat de verstoring van boot/dieptemeter gebruik doet… soms liever iets minder scherp vissen maar wel tussen de vis..


Bart van Bezouw weegt de verstoring van de boot/dieptemeter af tegen de voordele

Na bovenstaande antwoorden lijkt de (voer)boot toch regelmatig te worden ingezet vanwege de vele voordelen, maar moet ook zeker worden stilgestaan bij de nadelen ervan. Wanneer er veel met (voer)boten wordt gevist loont het soms om hem achterwege te laten en in te werpen in combinatie met het spreiden van je aas. Volgende week geven onze schrijvers antwoord op de volgende vraag: 'Zou je op een druk bevist water eerder kiezen voor een geijkte stek of juist voor een vergeten hoekje?' Tot dan!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.