Uitvaren

Door het uitvaren van je lijnen heb je de mogelijkheid de bodem goed te bestuderen wat je ook weer de mogelijkheid geeft om op plekken te vissen die in eerste instantie niet interessant leken. Het gebruik van een dieptemeter hierbij kan je een groot voordeel geven. Goed uitvaren is een kunst apart en vraagt om een goeie vaardigheid om de lijnen precies op de plek van bestemming te krijgen.

Belangrijk hierbij is te letten op een aantal zaken zoals natuurlijk je eigen veiligheid! ga nooit met een waadpak de boot in. Als je in het water valt zuigt zo'n pak zich vol met water en is dan vrijwel niet meer uit te krijgen. Je zinkt dus als een baksteen. Ook is het dragen van een zwemvest geen overbodige luxe.

1 • Portofoon

Als je gaat uitvaren is het altijd makkelijk contact te houden met je collega visser die nog op de kant staat. Dit kan heel makkelijk met een portofoon. Het kost je geen geld en je bent met zo'n ding altijd bereikbaar. Al aangekomen op de stek kun je met je maatje overleggen zonder dat je hoeft te schreeuwen over het water.


2 • De boot

Het is altijd prettig gebruik te maken van een ruime boot. Vooral wanneer je besluit ook vissen te drillen vanuit de boot. Zorg er dus voor dat je de ruimte hebt en alles wat je nodig hebt bij het landen van een vis aanwezig is, zoals een onthaakmat, schepnet en carp medic. Ook is het makkelijk als je een bakje aan boord hebt met wat haakaas en een boilienaald. Zo kun je al aangekomen op de stek meteen je haakaas vervangen zonder eerst terug te hoeven. Vergeet wanneer je gebruik maakt van een rubber boot natuurlijk ook je plakspullen mee te nemen. Dit kan een hoop ergernissen schelen.

Wanneer je gebruik maakt vaneen elektromotor kies er dan voor een zware motor te nemen. Zo gaat je accu veel langer mee, omdat je in het lichtste standje al aardig hard kunt varen. Een motor van 36 lbs is minimaal nodig.


3 • Uitvaren

Deze situatie zie je wel vaker; één visser blijft op de kant en hou de hengel vast, terwijl de ander naar de stek vaart en daar het aas dropt. Dit is een makkelijke manier omdat de hengel meteen kan worden strak gedraaiden in de steunen kan worden gelegd. Deze manier van uitvaren heeft een aantal nadelen. Allereerst, voor je het weet is je lijn gekinkt en dat vist absoluut niet lekker. Vaak heb je hierbij ook dat de lijn onder zo'n ongelooflijke spanning staat (omdat de visser op de kant zijn lijn strak houd) dat wanneer de man in de boot de rig op zijn plek legt deze meteen verschuift omdat de lijn dan ontspant.

als dit geintje misgaat moet de visser de lijn weer helemaal binnenhalen en de man in de boot het hele tafereel herhalen. Niet erg praktisch dus.

Het uitvaren kun je eigenlijk het beste helemaal alleen doen. De visser gaat de boot in en vaart richting stek. Eenmaal op de stek kan deze mooi bijvoeren, met de hengel in zijn ene hand, elektromotor in de andere. Zo heb je ook de mogelijkheid om op de stek je rig neer te leggen en te voelen of het de bodem is die je wilt en pas als je helemaal tevreden bent ga je weer terug.


Het terugvaren is de hele kunst. Je houd de beugel open en met je vinger controleer je de lijn op de spoelrand, zodat deze altijd ondereen lichte spanning komt te staan. Vaar zacht terug naar je plek en blijf daarbij concentreren op je plek. Wijk niet af en blijf naar dat punt kijken. Zo voorkom je namelijk dat je scheef gaat varen en bochten in je lijn krijgt.


Eenmaal aangekomen op de kant kan je maatje je hengel aanpakken en jij de boot vastmaken. Dit is een manier die je even onder de knie moet krijgen, maar ben je dit eenmaal gewend wil je niet meer zonder!

Succes!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.