Verander de eigenschappen van je lijn

Allemaal opteren we vaak bepaalde eigenschappen van een lijn maar soms merken we helaas dat ze niet voldoen aan de situatie waarin je verzeild bent geraakt en niet op hebt gerekend. Een voorbeeld hiervan is als je op een zomerdag heerlijk aan het vissen bent met vastlood met een  zware zinkende fluorocarbon lijn en je ziet opeens een paar dikke vissen boven in het wateroppervlakte liggen. De nadelen van die zware lijn zullen je op dat moment problemen geven aangezien een mooie drijvende montage ver te zoeken is. Een nadeel van bepaalde eigenschappen van je gekozen lijn is, dat je hierdoor soms niet goed op bepaalde situaties kan inspelen. Het telkens opspoelen van andere lijnen is een optie maar naast een dure bezigheid ook enorm tijdrovend. In dit artikel enkele tips om enkele eigenschappen van je lijn aan te passen. Wellicht zullen ze nog eens van pas komen!

Ontvetten

Vet zorgt ervoor dat dat lijnen blijven drijven. Het komt maar al te vaak voor dat we in de weer zijn geweest met flavours, soaks, dips en de vettigheid van je handen uiteindelijk op je hoofdlijn komt door aanraking. Ook het eten van een heerlijke buitengebakken hamburger zorgt nog weleens voor vet op je handen wat vaak ongezien overal op terecht komt. Daarom is het verstandig om soms de eerste meters na je montage te ontvetten. Dit kan met een simpel stukje keukenrol maar Thinking Anglers heeft hier speciale Line Wipes voor. Speciale doekjes met een ontvetter daar in waarmee je je lijn kan ontvetten en schoonmaken. Op deze manier wordt ook de levensduur volgens Thinking Anglers van je lijn verlengt.

 

cfimage
Ontvet je lijn met Thinking Anglers Line Wipes 

Invetten

Als we het voorbeeld van net bovenhalen en we willen met een zinkende lijn drijvend gaan vissen, dan dienen we de lijn drijvend te maken. Hadden we het net nog over ontvetten, nu hebben we het over invetten. Een prima middel hiervoor is simpele Vaseline waarbij ik een reukloze Vaseline het meest prefereer. Pak een doekje en breng door lange halen een dunne laag Vaseline aan op je lijn. Je zal zien dat hij blijft drijven! In de vliegviswereld wordt het invetten van je lijn veel gedaan. Zij gebruiken naast Vaseline ook speciale middeltjes hiervoor als Mucilin, wax, CDC oliën of  gels. Merken die dit verkopen zijn onder andere Tiemco, Mucilin, TG’s Rocket Fuel en Shakespeare.  

 

cfimage
Met Vaseline maak je je lijn drijvend 

Grease

En dan wat heel anders. Het aanpassen van de werpeigenschappen van je lijn. Ver werpen heeft alles te maken met je molencapaciteit, de vormgeving van je spoel, het te gebruiken loodgewicht, de lijn, de manier van werpen en de wrijving van de geleideogen van je hengel. Vooral deze wrijving is heel belangrijk en wil je ver werpen, dan dien je deze wrijving zoveel mogelijk te beperken. Dit kan al door taps toelopende spoelen te gebruiken en te kiezen voor hengels met een startoog van tenminste 40mm/50mm. Een ander handig middeltje om de wrijvingseigenschap van je lijn aan te passen is Grease. Een speciaal soort geleidingsmiddel wat de wrijving van je lijn beperkt. Het is simpel aan te brengen op je molenspoel door een paar druppen toe te voegen. Het is niet giftig, reukloos, veilig en doet de levensduur van je lijn ten goede (minder slijtage) Een extra bijkomend voordeel is dat door dit goedje je lijnen in de winter niet meer bevriezen. Grease is verkrijgbaar van diverse fabrikanten als Kryston (Grease Lightning) Berkley (Grease) en Daiwa (Reel Guard Grease)

 

cfimage
Greased Lightning van Kryston


Door middel van simpele handelingen of toevoegingen kun je enkele eigenschappen van je lijn veranderen zonder een nieuwe lijn te hoeven opspoelen. Het maakt het switchen net een stukje makkelijker! Doe er je voordeel mee.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.