Videoblogs; behind the scenes (deel 1)

Het internet wordt de laatste jaren overspoelt met filmpjes over het karpervissen. De meeste camera’s leveren HD beelden en het wordt prijstechnisch gezien steeds interessanter om een ‘actioncam’ aan te schaffen. Iedereen kan dus makkelijk(er) beelden maken en online gooien. Het is dan ook verwonderlijk dat er steeds meer YouTube kanalen en videoblogs verschijnen, waarin vissers uitleg geven over hun hobby. Dit vind ik erg leuk, want iedereen heeft zijn eigen technieken en tactieken waar je van kunt leren.

Zo’n videoblog is leuk, maar het maken ervan is nog niet al te makkelijk. Inmiddels heb ik er zelf een paar gemaakt en ik ben tegen wat zaken aangelopen waar je rekening mee moet houden. In dit artikel wil ik een aantal punten met jullie doornemen. Hopelijk heb je er iets aan als je een videoblog wilt gaan maken ;)

Bekijk hierboven de laatste videoblog van de auteur

Welke camera?

Het is belangrijk om te beschikken over het juiste materiaal. Er bestaan tal van verschillende camera’s en zoals eerder benoemd kan je bijna overal HD (720p/1080p) mee filmen.

Veel ‘vloggers’ maken gebruik van een digitale spiegelreflexcamera. Hierbij zijn de lenzen verwisselbaar en kan je bijzonder goed spelen met de scherpte. Hoewel deze camera’s in beginsel zijn gemaakt om te fotograferen, kan je er tegenwoordig vaak ook in HD mee filmen. Je kunt er fantastische filmpjes mee maken, maar dat vergt wel oefening en tijd. Een nadeel van filmen met een spiegelreflexcamera is dat het automatisch scherpstellen vaak traag is en veel geluid maakt door de bewegende lens. Dit continue scherpstellen is vaak (irritant) hoorbaar in je video. Natuurlijk zijn er ook lenzen verkrijgbaar die speciaal voor het videowerk zijn gemaakt en een stuk stiller zijn, maar die zijn qua prijs ook gelijk een stug hoger ingeschaald.


Poseren met een mooie vis voor de camera is natuurlijk het einddoel...

Wil je een camera die automatisch alles scherpstelt en waarmee je beelden altijd goed zijn? Wellicht kan je dan beter kiezen voor een uitgebreide compactcamera. Deze camera’s zijn een stuk eenvoudiger in de omgang en bieden je alsnog veel mogelijkheden. De prijs is vaak ook een stuk interessanter.

Je kunt natuurlijk ook goed filmen met een action cam, maar daar heb je vaak een soort ‘fish-eye’ effect in het beeld verwerkt zitten. Met (bijgeleverde) software is dit enigszins te herstellen, maar de kwaliteit van het beeld gaat daardoor wel achteruit. Persoonlijk zou ik de action cam vooral gebruiken om ondersteunende beelden te maken (natuur, onderwaterbeelden, terugzetten van vissen etc.)

Geluid

Ken je dat? Je bekijkt een video op YouTube en wordt helemaal gek van de wind die hoorbaar is en het stemgeluid van de persoon op de video overstemt. Om iets te horen moet het volume van je pc hoog en dan is het helemaal drama. Dikke kans dat die beelden zijn opgenomen met een camera met ingebouwde microfoon. Deze microfoons nemen vaak al het omgevingsgeluid op, waardoor je verhaal verloren gaat.

Na mijn eerste filmpje ben ik daarom gebruik gaan maken van een externe microfoon. Hiervoor zijn verschillende opties denkbaar. Ik heb persoonlijk gekozen voor een richtmicrofoon van Rode. Dit merk staat bekend om de goede kwaliteit geluid en de microfoon wordt bovenop je camera geplaatst (op de hotshoe waar je ook je externe flitser op kunt plaatsen.) Deze richtmicrofoons hebben veelal een beschermende kap waarmee het omgevingsgeluid wordt verminderd en het geluid voor de microfoon het beste wordt vastgelegd. Het gebruik van een dergelijke microfoon is een 100% verbetering ten opzichte van de ingebouwde microfoons. Deze microfoons kan je ook nog uitbreiden met een speciale windkap, dit heet een ‘deadcat’. Deze windkappen verwijderen nog meer wind uit je geluid.


Een 'deadcat' reduceert het omgevingsgeluid enorm...

Daarnaast heb je ook nog de losse microfoons die met een lange kabel of draadloos kunnen worden gebruikt. Je ziet vaak een klein pluimpje haar op iemand zijn kleding zitten. Dit geluid wordt vaak extern opgenomen en dient later bij de videobeelden te worden gemonteerd. Meer werk, maar perfect geluid. Vaak zijn dit soort microfoons wel een stuk duurder.

Probeer maar eens te filmen in verschillende omgevingen (met/zonder wind, verkeer, waterval, vogels, mensen). Je zult zien hoe moeilijk het is om goed geluid te blijven houden. Ik raad je dan ook met klem aan om een externe microfoon te gebruiken (tenzij je in een windstille omgeving zit). Natuurlijk kan je hiervoor een dure microfoon aanschaffen, maar je kunt ook eens kijken op website’s als Aliexpress.nl. Hier kan je voor een interessant bedrag een microfoon (en vele andere handige spullen) kopen. Je dient alleen wel iets meer geduld te hebben, want het kan zo een maand duren voor je de spullen in huis hebt.

Spraak in video of voiceover?

Voor je een microfoon besteld is het wel raadzaam om na te denken over je videoblog. Wil je een verhaal vertellen VOOR de camera of ga je later een voice-over monteren achter de computer?

Als je voor de camera gaat zitten en wilt vertellen dan heb je beslist een externe microfoon nodig. Maar als je enkel beelden schiet, niets vertelt voor de camera en later een verhaal bij de video wilt bedenken, dan is het beter om te investeren op een microfoon voor de computer. Tijdens het monteren kan je spelen met de geluidsniveaus en het mixen van geluiden. Hier kom ik later nog op terug.


Het is niet altijd even makkelijk om te 'presenteren', regendruppels zijn soms best lastig...

Zoals je ziet komt er veel meer kijken bij een videoblog dan je misschien had verwacht. Je kunt natuurlijk ook gewoon lekker gaan filmen en je RAW beelden het net op knallen, maar als je een beetje creatief bent ingesteld dan valt er veel meer te maken van je beelden.

In deel 2 van deze uitleg zal ik je enkele tips geven over het daadwerkelijke filmen en het verkrijgen van leuke (ondersteunend) beeldmateriaal.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.