Videoblogs; behind the scenes (deel 2)

In de eerste aflevering van deze reeks hebben we gekeken naar het materiaal dat je kunt gebruiken om je eigen videoblog te maken. Voor je aan de slag gaat is het nog wel belangrijk om na te denken over je aanpak. Er komt namelijk wel iets meer bij kijken dan ‘eventjes’ filmen…

Voor of achter de camera

De eerste keuze die je moet gaan maken is of je voor of achter de camera wilt gaan plaatsnemen. De één vertelt namelijk makkelijker voor de camera dan een ander, en als het niet natuurlijk of geforceerd overkomt dan is dat ook niet prettig om naar te kijken. Hierbij geldt natuurlijk wel dat je hier goed in kunt oefenen (ook zonder camera). Probeer je teksten kort en bondig te houden. Zodra je lange verhalen gaat houden is de kans groot dat je je een keer verspreekt of vergeet wat je wilt zeggen. Dit kan je van je stuk brengen waardoor het gelijk niet meer zo loopt als dat je wilt. Door korte fragmenten te gebruiken kan je deze makkelijk achter elkaar plakken, desnoods met een sfeershot er tussendoor ;)


Als je gebruik maakt van een voice-over heb je al je aandacht bij je handelingen

Je kunt er ook voor kiezen om later een voice-over in te spreken achter de beelden. Hierbij is een duidelijke en rustige stem wel een must. Een voice-over werkt vooral goed bij filmpjes waarin je veel natuur- en sfeerbeelden gebruikt. Natuurlijk is het ook mogelijk om beide manieren te combineren, dit is iets wat ik zelf ook graag doe.

Ondersteunend beeldmateriaal

Natuurlijk hoop je zoveel mogelijk beelden van vangsten te kunnen gebruiken, maar ook dat wordt saai op den duur. Het is daarom handig om je blogs te ondersteunen met aanvullende beelden. Eigenlijk kan je hiervoor alles gebruiken wat je om je heen hebt. Een close-up van je materiaal of een shot van dieren en planten. Sta eens wat vroeger op en pak vooral het ochtendgloren mee, dit levert vaak mooie beelden op. Speel hierbij, indien mogelijk, ook eens met het scherpstellen van je onderwerp. Oefening baart kunst! Maak zoveel mogelijk beelden zodat je een buffertje hebt. Het kan zo zijn dat je in de toekomst verlegen zit om een bepaalde shot. Als je die al eens eerder hebt gemaakt kan je deze natuurlijk prima gebruiken.


Het zoeken naar geschikte stekken kan je goed vastleggen met een action cam

Je kunt ook je handelingen met meerdere beelden vastleggen om een leuk effect te krijgen. Neem als voorbeeld een voersessie waarbij je boilies verspreid met een werppijp. Op zichzelf geeft dit een relatief saai beeld, maar door verschillende shots te combineren kan je er toch iets leuks van maken. Zo kun je het voeren van een afstand filmen, een close-up maken van je hand als je de boilies uit de zak haalt en wanneer je deze in de voerpijp stopt. Als je ook van het werpen een close-up maakt dan heb je al vier beelden die je kunt combineren tot een paar seconden beeldmateriaal. Het vergt alleen wel wat inzet.

Ook de action cams bieden je natuurlijk ongekende mogelijkheden om aanvullende beelden te maken. Onderwatershots zijn supergaaf en een wegzwemmende karper levert prachtige beelden op, mits het water helder genoeg is. Je kunt echter nog veel meer met een action cam doen. Denk bijvoorbeeld aan het ophangen van de camera in een boom boven je stek voor een mooie ‘helicopter-view’, het plaatsen van je camera op een voerboot of op de bodem van een emmer, waar je vervolgens voer in gooit. Het zijn vaak die kleine sfeershots die een paar seconden duren, waarmee je een video interessanter kunt maken. Je zult merken dat je dit soort beelden altijd wel ergens kunt gebruiken.


Het terugzetten van een gevangen vis blijft altijd mooi. Combineer dit met je action cam onder water!

Maak een plannetje

Improvisatie en spontaniteit is natuurlijk het allerleukste om naar te kijken. Het is alleen niet iedereen gegeven om dit ook voor de camera zo over te brengen als bedoeld. Vaak blijkt tijdens de montage ook dat je eigenlijk liever wat extra beelden had gemaakt of iets anders in beeld had willen brengen. Het is daarom helemaal geen overbodige luxe om, voorafgaande aan je sessie, gewoon eens een lijstje te maken. Je kunt dit zien als een soort script. Wat wil je gaan vertellen en welke beelden wil je daarbij gaan gebruiken. Je gaat dan vooraf al een beetje in de regisseursrol zitten en dat maakt dat je videoblog uiteindelijk beter georganiseerd zal zijn. Zeker als je start met je videoblog raad ik je aan om eens flink wat uurtjes op YouTube te spenderen en ideeën op te doen bij andere video's. Kopiëren is natuurlijk niet gewenst, maar je krijgt dan een goed beeld van wat er allemaal mogelijk is en wat jij leuk vindt om in beeld te brengen.

Tot zover dit tweede deel. Binnenkort zal ik in het derde, en tevens laatste, deel van deze reeks ingaan op het verwerken van je beelden en het vinden van geschikte (achtergrond)muziek. Tot dan!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.