Videoblogs; behind the scenes (deel 3)

In de vorige twee delen van dit artikel zijn we reeds ingegaan op de verschillende materialen en de manieren om je videobeelden op te nemen. Als je alles hebt opgenomen ben je echter nog lang niet klaar, er wacht namelijk nog een montage.

Het monteren van een videoblog kan een zeer tijdrovende klus zijn. Hoe lang je er mee bezig bent ligt volledig aan je eigen wensen en perfectionisme. Je kunt natuurlijk alle gemaakte beelden achter elkaar zetten, een achtergrondmuziekje selecteren en de film opslaan. Maar de video wordt een stuk strakker, en leuker om te bekijken, als je er iets meer tijd in steekt.


Gebruik zoveel mogelijk unieke beelden in je videoblog

Kies een bewerkingsprogramma

De eerste belangrijke stap is het selecteren van de juiste software. Er zijn tal van goede programma’s op de markt waar je je video’s mee kunt editen. Ben je helemaal nieuw met de videobewerking dan raad ik je aan om eerst eens te gaan experimenteren met gratis videobewerkingssoftware als Windows Live Moviemaker (Windows) of iMovie (Apple). Met deze programma’s is het al heel goed mogelijk om eenleuk filmpje in elkaar te draaien en met name iMovie is een programma waar je alle kanten mee uit kunt.

Zelf maak ik gebruik van Adobe Premiere. De mogelijkheden zijn eindeloos

Wil je meer uit de programma’s gaan halen en je filmpjes verder ontwikkelen, dan kun je beter op zoek gaan naar een uitgebreidere software. De bekendste programma’s op de markt zijn waarschijnlijk Pinnacle, Sony Vegas en Adobe Premiere Elements. Zelf heb ik alle drie de genoemde programma’s gebruikt en ben ik blijven hangen bij Adobe Premiere. Dit programma is niet eenvoudig om mee te werken, maar je kunt er werkelijk alles mee (veel meer dan ik tot nu toe zelf heb ontdekt).

Op YouTube zijn honderden tutorials te vinden voor deze programma’s, waarmee je de programma’s snel leert begrijpen en leert spelen met de mogelijkheden. Probeer eens wat testfilmpjes te maken en onthoud: oefening baart kunst!

Maak een intro

Als je begint aan een videoblog is het aan te raden een herkenbare intro te maken. Als je iedere aflevering van je blog met dezelfde introductie begint dan wordt dat voor het publiek herkenbaar en geef je gelijk een eigen stijl mee. Het maken van zo’n intro kan nog best even puzzelen zijn. Als je gebruikt maakt van een aantal korte fragmenten en een titel zit je al snel aan een intro van 30 seconden. Stem de intro vooral af op de stijl van je videoblog. Een introductie van een minuut past bijvoorbeeld niet bij een aflevering van 3 minuten, terwijl het daarentegen makkelijk past bij een videoblog van 10 minuten.


Maak gebruik van je juiste kwaliteit

Kies je muziek

Het kiezen van de muziek is best lastig. Het is raadzaam om vooraf goed te bedenken waar je je video’s uiteindelijk wilt uploaden. Ga je dit doen op YouTube (grootste bereik) dan moet je er rekening mee houden dat je lang niet alle muziek kunt gebruiken. YouTube is namelijk enorm streng in het controleren van de muziekrechten. Het is daardoor bijna niet mogelijk om een leuk nummer te gebruiken als achtergrondmuziek. Je riskeert hiermee dat je video offline wordt gehaald of de muziek wordt uitgezet. Gebruik je echter VIMEO dan wordt hier veel minder streng naar gekeken en kan je ook populaire (top40) muziek inzetten.


Op Jamendo.com valt veel rechtenvrije muziek te vinden

Om op safe te spelen kun je het beste op zoek gaan naar rechtenvrije muziek. Er zijn diverse website’s waar je deze muziek kunt vinden en gratis kunt downloaden. Een website die ik graag bezoek is Jamendo.com. Hier vind je veel muziek waarmee je alle kanten op kunt. Je mag de muziek niet gebruiken voor commerciële doeleinden (reclamefilmpjes etc.) dus lees op de website wel even wat je wel en niet mag doen.

Rustige achtergrondmuziek slaat vaak veel beter aan dat drukke muziek. Denk goed na over het publiek dat je wilt bereiken. Houd je zelf van hardcore en denk je dat dit goed past onder je video’s dan zou je de plank wel eens flink mis kunnen slaan ;)

Opslaan en uploaden!

Het moment waar je naar uit hebt gekeken is daar, je video is klaar! Loop de video nog een paar keer goed na en exporteer hem dan vanuit de videobewerkingssoftware. De meeste camera’s filmen tegenwoordig in Full HD (1080p) en dus is het aan te raden om je video ook op te slaan met die eigenschappen. Als je de video gaat uploaden is het handig om hem eerst even ‘privé’ te laten staan zodat je ongemerkt nog wat dingen kunt aanpassen. Kies een geschikte beschrijving, gebruik passende en populaire tags en zorg dat men jouw video gaat vinden.


Verzamel je videoblogs in een afspeellijst en gebruik dezelfde stijl om ze eenvoudig terug te vinden

Je zult merken dat je video op YouTube niet direct in de HD resolutie te bekijken is. Dit duurt vaak een uurtje voor de video dusdanig geïndexeerd is dat hij goed doorkomt. Wacht even tot alles goed staat en je bent klaar. Stel de video in op ‘openbaar’ zodat de hele wereld hem kan bekijken en delen maar!

Zo, nu is het de hoogste tijd om te gaan oefenen met je eigen videoblog. Ik hoop dat je wat inspiratie hebt opgedaan om je eigen project op te gaan starten. Ik raad je aan om alvast wat te gaan proberen en CarpFeeling in goed de gaten te houden. Binnenkort gaan we namelijk een leuke actie organiseren waarbij je een mooie prijs kunt winnen met jouw videoblog ;)

Succes!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.