Voorjaarstips van de cracks

In deze gloednieuwe rubriek stellen we één vraag aan een selectie karpervissers die zich bewezen hebben binnen de scene. De echte karpercracks zoals we ze kunnen en mogen noemen. Iedereen krijgt dezelfde vraag voor zijn kiezen en dat geeft waardevolle antwoorden. We zijn er dan ook trots op dat de volgende karpervissers hebben meegewerkt aan deze eerste editie van 'tips van de cracks': Rini Groothuis, Gio Vanhooren, Mark Hoedemakers, Derek Harrison, Joachim Stelma, Rick Bongers, Boudewijn Margadant, Roelof Schut & Dennis Willemsma.

Aan hen stelden we de vraag: Wat is jouw ultieme voorjaarstip voor onze lezers?


Rini Groothuis (auteur van oa. ‘het Grote Karperboek’):

"Karper is een vis die gestuurd wordt door zijn omgeving. Wanneer in het voorjaar de dagen lengen en de zon aan kracht wint, warmt het water op en neemt zijn activiteit toe. Aangezien ondiep water het snelst wordt opgewarmd, is this the place to be. Een machtige gelegenheid om bijvoorbeeld eens de polder te verkennen. Echter, er ligt een adder in het gras. Activiteit kan zo maar omslaan in passiviteit als het voorjaar gekenmerkt wordt door vele nachtvorsten. De watertemperatuur is dan aan sterke wisselingen onderhevig is en daar houdt de karper niet van. Gewoonlijk begin ik pas eind april aan wateren met sterker variërende dieptes. De thermometer is dan mijn grootste vriend. Temperatuurverschillen van 1 a 2 graden zijn al voldoende om de karper de wat warmere plekken te laten opzoeken. Oevers op het zuiden en zeker als ze omzoomd zijn met rietkragen of overhangend struikgewas bieden mogelijkheden. Tenzij er een kille noordenwind staat natuurlijk."


Rini Groothuis: "Aangezien ondiep water het snelst wordt opgewarmd, is this the place to be."

Gio Vanhooren (Monkey Climber magazine):

"Een cliché: locatie. In het erg prille voorjaar zijn de vissen vaak nog lastig te vinden, maar je kan er wel van uitgaan dat ze nog in grote(re) groepen liggen. Ondanks mijn beperkte vistijd besteed ik nu liever een paar uur meer aan observatie in het doorgaans erg heldere voorjaarssop dan me gewoon ergens argeloos neer te ploffen. Ervaring uit het verleden helpt daar natuurlijk enorm bij. Heb ik ze eenmaal gevonden, dan genieten single hookbaits nu mijn voorkeur. Oranje en roze gebruik ik overdag als het even kan, maar omdat ik vaker dan me lief is enkel doordeweeks 's nachts tijd heb, rol ik 's winters steeds een paar honderd witte corkballs. Naarmate het voorjaar vordert kan je wel iets gedurfder uit de voeten. Als ik het geluk heb ergens alleen aan de slag te zijn (waar kan dat nog tegenwoordig), dan durf ik vanaf die knoppen goed aan de bomen staan al eens goed voeren (liefst met een stevige scheut CSL door mijn voerboilies heen, werkt super in het voorjaar) en het zou niet de eerste keer zijn dat ik met stevige aprilvorst op een weeknacht tot tien goede vissen op het droge heb. Niet bevorderend voor productiviteit op het werk :-)"


Gio Vanhooren: "Omdat ik vaker dan me lief is enkel doordeweeks 's nachts tijd heb, rol ik 's winters steeds een paar honderd witte corkballs"

Mark Hoedemakers (voorzitter VBK):

"Succes in het vroege voorjaar is een wankel begrip. Soms lijkt alles te lukken, een andere keer stapel je de blanks op. Als je echter 3 zaken goed overdenkt, kan je het laken een heel eind jouw kant op trekken. De karpers zoeken in het prille voorjaar steevast de warmere waterlagen op. Dat kan gaan van een ondiep plekje in de luwte waar de zon de bodem al kan verwarmen, een richeltje uit de wind, een kant waar warme wind vol op blaast, een ondiepte onder een overhangende boom... Een zonnebril met polariserende glazen is een handig hulpmiddel om zonnende karpers te spotten. Wat als je ze niet weet te vinden? Volg dan je gevoel! De watertemperatuur is nog niet van die aard dat het spijsverteringsstelsel van de karper optimaal werkt. Vis dus enkel met goed verteerbaar aas. Extra attractie creëer je door je haakaasje te soaken. Een laatste tip: voer niet voor en vis instant, of voer doordacht én met mate!"


Mark Hoedemakers: "Soms lijkt alles te lukken, een andere keer stapel je de blanks op..."

Derrek Harrison (team Korda):

"Eén van mijn favoriete tijden van het jaar. Alles lijkt weer te ontwaken uit de winterslaap, de dagen worden weer langer en de zon wint aan sterkte na een lange winter. Eén van de beste tips die ik je kan geven voor deze tijd van het jaar is om te gaan zoeken naar de ondiepe gedeeltes van jouw water waarop de meeste zon schijnt. Karpers houden van een beetje zon op hun rug en ondiep water warmt nu eenmaal sneller op dan dieper water dat ook nog deels in de schaduw ligt. Ik heb op dit soort plekken in deze tijd van het jaar, vele karpers gevangen met een gele pop-up in het ondiepe. Zoek deze plekken op en wie weet vang je ze ook op deze manier."

Joachim Stelma (team Strategy):

"Voor veel karpervissers begint het voorjaar zodra de watertemperatuur boven de elf, twaalf graden komt. De onderwaterwereld lijkt weer tot leven te komen en overenthousiast komen de hengels weer uit de tas. Dat is gevaarlijk, want het voorjaar is in mijn ogen zeker de lastigste periode van het jaar. Een seizoen waarbij echt goed overwogen keuzes gemaakt moeten worden. Waar in de winter en het hele vroege voorjaar nog goed in holdings te vangen is, wordt dit zodra de zon invloed gaat hebben toch lastiger. Karpers gaan wat meer zwemmen en op plekken liggen waar het water snel opwarmt. Niet zelden is dit op half water. De diepe zand- of grindafgravingen zijn dan echt een kansloze missie. Ziggen kan nog wel eens tot een succesje leiden, maar over het algemeen is mijn regel: het voorjaar tot en met mei: ondiepte!"


Joachim Stelma adviseert het vissen op ondiep water in de periode t/m mei.

Rick Bongers (team Nash):

"Karpers kunnen in het vroege voorjaar best lastig te vangen zijn. Mijn tip: zoek ze op en belaag ze met een minimale hoeveelheid voer. Ze houden ervan om in het voorjaar op ondiepe plekken op te warmen in de eerste warme zonnestralen. Denk aan plekken met rietkragen,  ondiepe hoeken, kanten etc. Deze plekken hou ik altijd goed in de gaten. Als ik ze gevonden heb zet ik het liefst een hengel zo dicht mogelijk bij die stek neer met zo min mogelijk lijn uit. Dan hoef je niet te werpen en kun je alles goed en zachtjes neerleggen. Een beetje sneaky zelfs. Lijn volledig slap, een effectief onderlijntje met een single aangesneden aasje er aan. Dan afstand nemen om het niet verder te verstoren.  Deze methode heeft mij een hoop mooie vissen opgeleverd. Zeker ook op lastigere wateren. Ik denk dat door een enkel aasje, wat qua vorm ook afwijkt, aan te bieden op de juiste plek. De vis sneller voor gaas gaat dan wanneer je op een plek gewoon inwerpt en er 15 bollen omheen gooit. Daarnaast, blijf mobiel en heb vertrouwen!"

Boudewijn Margadant (team Martin SB / Piet Vogel):

"Vis mobiel. De vissen zwemmen nu bij tijden flink actief rond en pakken hier en daar wat te eten mee, maar zwemmen ook makkelijk door zonder alles op te eten. Door zelf ook actief te zijn kan beter op hun gedrag inspelen. In gebruik nu meestal weinig voer en vaak opvallend haakaas."


Rick Bongers: "Als ik ze gevonden heb zet ik het liefst een hengel zo dicht mogelijk bij die stek neer met zo min mogelijk lijn uit."

Roelof Schut (docent Sportvisacademie, redacteur Spiegel Magazine, consultant Fox):

"Uiteraard moet je vissen waar de karper zich op dat moment bevindt, maar lokalisatie is van groot belang in elk jaargetijde. Wat vaak fout gaat in het voorjaar, is het voorvoeren. Veel karpervissers voeren een stek gedurende meerdere dagen aan, maar voeren simpelweg te veel. Ondanks een lekkere voorjaarszon en hogere buitentemperaturen is de watertemperatuur nog laag, zeker in de diepere waterlagen. De stofwisseling van de karper staat nog steeds op een heel laag pitje en de vis is dus snel verzadigd. Door overmatig te voeren, kan het gebeuren dat de karpers dagenlang of nog veel langduriger niet meer zullen azen. Dan is het spel voorbij. Qua benadering zijn er heel veel overeenkomsten met de wintervisserij. Laat de kilo’s boilies dus nog maar even in het rek staan en kies voor mondjesmaat voorvoeren. Liever vijftien boilies per dag te weinig gevoerd, dan één teveel."

Dennis Willemsma:

"Op deze vraag zou ik eigenlijk met één tip de lezers tekort doen. Er zijn voor mij namelijk meerdere antwoorden mogelijk, voor zowel het vroege als late voorjaar. En kiezen uit één tip kan ik tijdens dit onderwerp niet. Omdat we tijdens het schrijven in het vroege voorjaar zitten (begin maart), stem ik mijn antwoord af op deze periode. In maart en de eerste weken van april heb ik bizarre resultaten geboekt. Ondanks dat deze periode soms bijzonder lastig kan zijn. De watertemperatuur is vaak onstabiel door wisselvallige temperaturen. Waar de watertemperatuur de ene dag 8 graden is kan het na een heldere nacht of koude regenbui zomaar 4 graden gedaald zijn. Dodelijk voor de activiteit van de karper. Vaak zie je na zo’n daling dat de aanbeten uitblijven, simpelweg omdat de vis passief is geworden. Om een lang verhaal kort te maken; vis wanneer de watertemperatuur stabiel is. In deze periode heb ik als stekkeuze een absolute voorkeur; Rietkragen bestaande uit dikke stengels! Je zult ze vast kennen van die dikke stengels die een stukje uit elkaar staan. Specifiek tussen die dikke stengels heb ik menigmaal ‘geslacht’."


Dennis Willemsma: "In het vroege voorjaar zijn rietkragen met dikke stengels voor mij favoriet"

Met de tip van Dennis zijn we aan het einde gekomen van deze eerste editie van 'Tips van de cracks'. Volgende week geven dezelfde auteurs antwoord op de vraag: "Stel: je mag maar één rig gebruiken. Welke kies je en waarom?"

Tot dan!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.