Watercraft

De hengelsportzaken liggen tegenwoordig vol met de nieuwste snufjes om onze vriend te misleiden en in de val te laten lopen. Maar als je deze spullen hebt, wil niet zeggen dat je meteen de ene na de andere kiloknaller het net in kunt takelen. Er zijn in mijn visserij 2 regels.

  • Er moet vis op de stek zitten
  • De vis moet eten

Als één van deze 2 regels niet van toepassing is, zal het moeilijk worden een vis te vangen. Het belangrijkste is dus de vis te vinden. Daarbij hoort een stukje ‘watercraft’. Watercraft is het begrijpen van de omgeving waarin je vist en deze kunnen lezen. In dit artikel enkele tips die je kunnen helpen de vis te lokaliseren.

Het weer

Het goed in de gaten houden van de weersomstandigheden kan je een goede indicatie geven in welk gedeelte van de vijver de (meeste) vis zich ophoudt. De wind is hierbij een zeer belangrijke speler. Over het algemeen kan gezegd worden dat de karpers de wind ‘volgen‘. Een simpele uitleg hiervoor is dat de wind het water in een richting blaast, waardoor het water onder het oppervlakte de andere kant op stroomt. Karpers hebben de neiging om van nature tegen de stroming in te zwemmen en zullen dus aan de kant zijn waar de wind op staat. Tevens wordt natuurlijk voedsel die kant opgestuwd en het warme water. Er zijn hiervoor wel enkele uitzonderingen, maar hier zal ik nu niet te ver op in gaan.

Volg de wind"Wind op de kant, vis in de hand" is een bekend gezegde

Karpers spotten

Je hebt een indicatie aan welke kant van de vijver de karper kan zijn, nu moet je nog opzoek naar de karpers. Er zijn verschillende tekenen die de aanwezigheid van de karpers verraden. Hieronder enkele tips hoe je de karpers kunt spotten.

Modderwolken:

Een daar van is modderwolken. Vooral in ondiepe baaien met helder water zie je vaak modderwolken in het water. Dit is een indicatie dat de karper aanwezig is.

Schrikken van watervogels:

Het kan soms voorkomen dat uit het niets één of meerdere watervogels wegschieten. Dit kan een indicatie zijn dat de karpers aanwezig zijn en de vogels daar van schrikken en wegschieten.

Springende karpers:

De meest voor de hand liggende, als je de karpers ziet springen, dan zijn ze aanwezig. Iets wat je veel minder goed ziet zijn karpers die even met hun kop boven water komen, of karpers die hun staart boven water steken. Goed opletten is dus de key.

Bewegend riet/takken:

Karpers zitten graag in en tussen het riet en overhangende takken. Als de karpers tussen het riet zitten zullen de rietstengels bewegen. Een teken dat de karpers ook hier aanwezig is.

Hou het riet in de gatenGeef je ogen de kost

Bellen:

Karpers woelen graag in de bodem. In de bodem hopen zich (methaan)gassen op, door de vertering van organisch materiaal. Er komt een moment waardoor er in de bodem zoveel gas zit dat de bodem openbarst en het gas naar boven komt, wat te zien is in bellen aan de oppervlakte. Een karper kan dit proces versnellen door er flink in te wroeten. Maar wanneer is een bel nu van een karper (of andere vis)? Als de bellen op een plek naar boven komen, is het over het algemeen een natuurlijk proces. Een karper zal op verschillende plekken wroeten en daardoor ontstaan er op verschillende plekken bellen, vaak in een spoor. Zie je dus een spoor van bellen, dan weet je bijna zeker dat het karpers (of andere vissen zijn).

Bewegingen in het water:

De kleinste afwijkingen van het golfpatroon of bewegingen in het water kunnen indicaties geven dat er vis aanwezig is, waaronder karper. Het is van belang het water continu in de gaten te houden. Karpers laten meer van zich zien dan we in de gaten hebben. Ga dus niet in je tentje liggen afwachten, maar wees actief. Ga zoeken, observeer en noteer waar je iets hebt waargenomen. Zie je vaker iets op de zelfde plek, dan zit er wellicht karper.

Carpfarts

De laatste, en voor de meeste een onbekende en wellicht rare techniek zijn de ‘carpfarts. Het is nog geen 1 april en dit is ook geen grap. Dit heb ik geleerd van een wijze man uit Engeland, een karperlegende in eigen land. Hij noemt het carpfarts (karperscheten), maar het is iets anders. Zoals eerder omschreven komt er methaangas vrij als de karpers door de bodem wroeten. Als de wind goed staat en de karpers flink aan het eten zijn, kun je de reuk van methaan waarnemen. Hoe gek het ook klinkt. Aan zijn kweekmeer heeft hij het uitgelegd en ook gedemonstreerd en hoe gek ook. Het is te ruiken…

Het allerbelangrijkste in het vissen is voor mij de omgeving in de gaten houden en leren kennen. Dan heb je een grote stap gezet in jouw visserij en kan je de nieuwste Carpy snufjes toepassen in jouw visserij. Als laatste wil ik nog de tip meegeven om altijd een goede polariserende bril bij te hebben en een petje. Let op, een wereld gaat (letterlijk) voor je open.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.