Watertemperatuur: Meten is weten

Je kent het vast wel. De beurs in Zwolle is achter de rug, het weer is lekker en je zit vol motivatie om er op uit te trekken. Het gaat gebeuren. Jij gaat karper vangen! Vol goede moed pak je je spullen en vertrek je richting het water om een paar uur later weer thuis te zitten zonder enige vorm van actie gezien te hebben. Herkenbaar?

Het gebeurt regelmatig dat we onszelf vergissen in de omstandigheden. Boven water kan het zeer aangenaam zijn met een lekker lentezonnetje, maar onder water is het vaak een heel ander verhaal. De watertemperatuur is nog laag en de vissen zijn slechts korte momenten van de dag actief. Ze azen misschien wel, maar vaak blijft het beperkt tot korte momenten en zal er weinig aas worden opgenomen. Daarnaast zal de vis zijn/haar energie proberen te sparen en daarom maar korte afstanden afleggen. Ben je op de juiste plaats bent op het juiste moment dan kan je de fotospullen haast al uit de tas halen, maar zit je op de verkeerde plek dan kan het wekenlang stil blijven.

De watertemperatuur is dus een belangrijk gegeven. Zeker als je weet dat de activiteit van de vis flink zal afnemen als de watertemperatuur onder de tien (10) graden komt. Belangrijk om te weten is dat het stofwisselingssysteem van de karper nagenoeg stil komt te liggen bij een temperatuur onder de zes (6) graden. Alle energie die de vis hierna gebruikt zal uit hun winterreserves komen en niet vanuit het gegeten aas. De vis kan hierdoor verzwakken en dus kan het gevaarlijk zijn om onder deze temperaturen te (blijven) voeren. Alle darmwerkingen kosten echter energie en die verzwakken de vis. Instant visserij is hier dus aan te raden en verhoogt zelfs je kansen.
 

cfimage
In sommige omstandigheden is een handje al voldoende


Het kan dus lonen om de watertemperatuur op te meten. Dat kan je uitstekend doen met een kleine thermometer. Zelf maak ik gebruik van een digitale thermometer die is voorzien van een draad van drie meter. Hierdoor is het mogelijk om de temperatuur op te nemen van een diepere waterlaag. De oppervlaktetemperatuur zal namelijk vaak verschillen van die op grotere dieptes.

Er zijn meerdere bedrijven die meetapparatuur in hun assortiment hebben. Kijk bijvoorbeeld eens naar de meetinstrumenten van Reuben Heaton. Deze hebben zowel een digitale versie als een thermometer die je aan je lijn kunt bevestigen. Buiten de karperbedrijven kan je ook goed terecht bij (web)winkels voor KOI. In deze hobby worden de watertemperaturen namelijk regelmatig bijgehouden en stemt men de voerhoeveelheden vaak af op de temperatuur.
 

cfimage
Een actieve vis


Als je helemaal grondig te werk wilt gaan kan je de watertemperatuur in je logboekje bijschrijven. Zo weet je precies wanneer jouw wateren op gang komen. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor de winterperiode, maar het kan je ook veel informatie opleveren de andere jaargetijden.

Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.