Zelf je hengels maken

Hallo visvrienden, zoals velen van ons zijn voor mij de wintermaanden een rustigere periode wat vissen betreft. Niet dat ik niet ga maar toch minder. Maar dat hoeft niet te betekenen dat je niet met karpervissen bezig ben.

Ik zit in de karpercommissie van de ghv en om de winter door te komen zijn er een aantal leuke avonden geweest met gastsprekers en hadden we ook nog een aantal vergaderingen wat altijd leuk is onderling. Een goede vriend van mij en voorzitter van de commissie Raymond had ook niet stilgezeten en kwam vertellen dat hij zijn oude sportex blank opnieuw had opgebouwd.

De hengel was erg mooi geworden en ik was zeer onder de indruk. Na een aantal dagen steeds weer naar de foto's op z'n site (www.carpmaniacs.nl) te hebben gekeken en er met Raymond erover gepraat te hebben besloot ik dat ik het ook wilde proberen en Raymond zegde toe mij daarmee te helpen. De volgende dag stonden we samen in de winkel om de nodige spullen te kopen (kurk, reelhouder, sicogen ,wikkelgaren) niet bepaald goedkoop maar nog altijd goedkoper dan een nieuwe hengel. Weer thuis bij raymond begonnen we de hengel te strippen wat ik in eerste instantie niet had verwacht dat het zo grondig ging.

Eerst de ogen eraf snijden en dan het oude foam eraf. De reelhouder is best lastig te verwijderen vraag maar aan Ray hehehe. De lak word verwijderd met een stanleymes. En dan is hij echt kaal en ben je in staat om er een kikkertje op te doen om voorntjes te gaan vangen.

cfimage
Het strippen van de hengels gaat erg grondig

Schrijven gaat een stuk sneller dan het echt doen en dus was dit genoeg voor die dag. Thuis heb ik de hengel lichtjes opgeschuurd en met yachtlak van sikkens de blank gelakt. Dan knapt hij al een stuk op. Ik had dus foam op de handgrepen maar wilde graag kurk erop. Kurk word verkocht in losse deeltjes van 3 cm hoog en een gat van 10mm. Ik had dus 20 stukjes kurk omdat ik boven de reelhouder een wat langer stuk wilde dan dat de meeste hengels hebben. Aangezien mijn hengel toch wel dikker is als 10mm moest ik alle deeltjes kurk uitboren wat raymond en ik bij hem thuis hebben gedaan met een dremel.

cfimage
Dit is nog altijd goedkoper dan de aanschaf van een nieuwe hengel

Dat is ook best een precies werkje omdat het gat al snel scheef wordt omdat kurk nogal zacht is en dan sluit de kurk niet mooi aan op elkaar. Je krijgt er ook lekker veel stof van. Als de kurkdelen goed op maat zijn kan je ze gaan vastzetten op je hengel en dit doen we met 2 compenentenlijm en houtlijm. Als dit erop zit begint het er al mooi uit te zien alleen is de kurk nog erg grof natuurlijk. Ik kon me niet voorstellen dat je de naden niet meer zou zien nadat het kurk op maar had geschuurd. Ook het schuren deden we bij Ray in de tuin.

Raymond heeft daar een hele mooi draaibank voor die we konden gebruiken. Je zet de cone vast en op 2 punten word de hengel ondersteunt door lagers. Stukje plakband op de blank waar die de lagers raakt voor de lak en draaien maar. Raymond begon omdat hij het al gedaan had en zo wisselde we af. Een tijdrovend klusje want zoals al eerder gezegd kurk is zacht en te lang op 1 plek of te hard drukken en je heb een deuk. Volgende stap is het opzetten van ogen, ook weer een vak apart want dat moet natuurlijk in een mooie lijn staan. Mijn hengel had eerst 6 ogen en dat zijn er nu 8.

cfimage
Het vergroten van de diameter doe je met een dremel

Nadat raymond me had uitgelegd hoe je het midden van de hengel vind konden we beginnen. Dat doe je door de hengel op een vlakke grond te leggen en je top op een verhoging (bv een drempel). Je rolt de hengel heen en weer en waar die stopt is de boven de kan waar je de ogen op doet. Doe je dit niet goed zal je dit merken met het werpen omdat deze dan naar links of rechts afwijkt. Het topoog doen we als eerste en die zetten we vast met een lijmpistool. Mocht onverhoopt je top ooit breken kan je het oog verhitten en laat deze los en kan je hem weer terug zetten.

De rest van de ogen zet je vast met een klein druppeltje secondelijm.

cfimage
Als dit erop zit begint het er al mooi uit te zien

Raymond heeft mooie standaardjes gemaakt waar je de hengel op kan leggen voor het wikkelen. De garen mogen niet te strak omdat het anders met het buigen van de hengel kan breken maar ook niet te los omdat anders je oog niet goed op z'n plek word gehouden. Een pak frituurvet was het juiste gewicht en konden we beginnen. Wat een gepiel vond ik dat in eerste instantie zeg. Steeds schoot ie los terwijl als ray het deed het wel automatisch leek. Oefening baart kunst en al gauw lukte mij het ook. Nu ziet de hengel er al echt gaaf uit en kon niet wachten om de wikkelingen te lakken. Dit deed ik thuis met ook weer een handig steuntje gemaakt door de buurman van Ray.

cfimageIk kon me niet voorstellen dat je de naden niet meer zou zien

Je gebruikt 2 componenten lak en dat moet draaiend drogen omdat het net stroop is en anders gaat druipen. Hij heeft daarvoor het mechanisme van een discobal op een standaard gemaakt waar je dus je hengel aan kan vast maken. De dag dat ik ging lakken was een dag na de verjaardag van me zoontje Ricky. Het hele huis hing nog vol met slingers en dat heb ik geweten. Ik was net klaar met het lakken van de wikkelingen wat best lastig is omdat je toch overal even dik en niet te ver van de wikkelingen wilt gaan. Mijn buurman belde me of ik kon helpen een kast verplaatsen en dus ging ik naar beneden.

We waren net klaar toen ik ineens me vrouw van boven hoorde schelden en vloeken. Ik gelijk naar boven toe om te zien dat er een slinger had losgelaten van het plafond en vervolgens op me hengel terecht was gekomen die lekker stond te draaien en trok de slinger lekker mee eromheen. Doodziek was ik ervan want de lak was al aan het drogen en er zat nu een deuk in. Ik belde Raymond om te vertellen wat er gebeurd was en die zei dat als de lak nog niet droog is je er met een fuhn weer vorm in kan blazen. Gelukkig werkte dit en toen vertelde me vrouw dat het haar schuld was omdat ze de slingers op wou ruimen en niet goed had gekeken.

Heel even had ik zoiets !@#$! omdat ik er al zolang mee bezig was en zo, maar het was toch al gebeurd dus kwaad worden had geen zin en het was nu ook weer opgelost.

De volgende morgen was de lak droog en was de hengel klaar en zag er gaaf uit. Alleen moest er nu nog een tekst op want ik wilde toch erop hebben staan wat de lengte en gewichtsklasse is en hoe lang de hengel is en een naam voor de hengel natuurlijk. Het werd BDS(mijn initialen) met daaronder de 2,75 en 12ft. Vind maar eens een hele hele dunne stift en ook een goeie vaste hand. Die vaste hand vond ik bij mijn vrouw. Bedankt Cin.

cfimage
De ogen worden met secondelijm vastgezet en netjes afgewikkeld

De volgende dag heb ik de hengel meegenomen naar ray om te tonen / showen. Raymond vond m'n hengel mooi. Ik zei tegen hem dat ikzelf achteraf de lak op de wikkelingen te dik vond. Ook was ik niet tevreden over de manier van tekst aanbrengen en dat moest toch anders kunnen. Later ben ik op internet gaan zoeken en dan kun je toch nog redelijk wat vinden over eigen hengelbouw. Vooral in de vliegvisserij is dit populair. Uiteindelijk kwam ik terecht op een site www.rodvisions.nl en daar keek ik me ogen uit en zag nog meer dingen wat je aan je hengel kan doen. Aangezien ik toch 4 dezelfde hengels had was ik er al gauw uit. Ik ging me andere 3 hengels ook ombouwen oftewel pimpen. Nadat ik eruit was welke spullen ik nodig had heb ik de bestelling geplaatst.

3 coontjes ,60 kurkdelen, 3 reelhouders, 3 sets ogen en natuurlijk wikkelgaren die ik trouwens bij wout van leeuwen had gehaald omdat ik daar ook de spullen voor de eerste hengel had gehaald en die erg mooi vond. 3 windingchecks (overgang van kurk naar blank) 3 rvs stootringen (begin van topdeel).Ik zag het in gedachte al helemaal voor me maarja nu nog doen. 1 hengel strippen was al pittig maar 3 is gewoon een hoop troep. Bij 1 van de hengel had ik grote moeite om het topoog eraf te krijgen en na een hoop geklooi brak deze helaas af dus die blank is 2 cm korter maar daar later meer over. De lak gaat er redelijk makkelijk af met een stanley mesje maar de lijm restanten die onder reelhouder zitten en de foam zijn erg hardnekkig en daar ben je echt even zoet mee en was dus ook een hele dag bezig om 3 hengels te strippen(ik ben uiteindelijk 2 maanden bezig geweest met de hengels maar dat komt omdat je niet elke dag tijd heb zo erg is het ook weer niet). Als je alles eraf heb (belangrijk want je ziet het in je nieuwe lak) schuur je de blanks licht op met fijn schuurpapier. Nu was het wachten op de bestelling en die kwam netjes na 3 dagen. Toen ik het pakketje zag dacht ik gelijk dat klopt niet want het was zo klein maar de beste man heeft die blijkbaar vaker gedaan en alles zat erin.

cfimage

De cones worden geleverd met een montage stift maar dit bleek niet nodig want als je de stift eruit laat paste mijn blanks er precies in wat A: Naar mijn idee steviger is en B: Nou kon ik die verloren 2 cm van me gebroken topoog compenseren. De kurk is te bestellen met verschillende binnen diameter maar dat had de beste man kennelijk toch niet goed gelezen op de bestelling want ik had allemaal kurkjes met een gat van 10 mm. Uitboren dus. Ik deed dit wederom met een dremel wat best goed gaat alleen je ben er even mee bezig. 3 avondjes verder was ik er klaar mee en nu kon het lijmen gaan beginnen. Eerst met 2 componenten lijm de cones vast gezet. Je doet dit trouwens per hengel want zo snel ben ik ook weer niet. Dan 17 deeltjes kurk erop klein beetje 2 componenten lijm per kurkje en tussen de deeltjes een beetje houtlijm wat eruit komt als je ze opelkaar aandrukt (dit is makkelijk te verwijderen met een doekje) 

Dan de reelhouder. Ik heb op de blank 3 banen met smalle verftape gemaakt en dan zo dik dat je met een beetje kracht de reelhouder er overheen kan schuiven. Tussen de banen tape in vulde ik het helemaal op met componentenlijm. Geloof me die komt niet meer los. Dan nog de laatste 3 deeltjes erop en door naar de volgende blank. En hup weer een avond voorbij. De hengels zien er nu al gaaf uit ondanks dat de kurk totaal geen vorm heeft. Nu de draaibank bij Ray halen. Ik kon het thuis niet doen omdat ik maar een klein balkonnetje heb. Op naar me pa en ma want die hebben een tuin en een zonnescherm zodat ik in ieder geval lekker droog sta. 1 hengel erin en draaien maar. Eerst met wat grover schuurpapier om de vorm erin te krijgen. Dit lukte aardig en na een half uur was ik tevreden met de vorm. 

cfimage
De stickers werden erop geplakt en netjes afgelakt

Nu afschuren met fijne schuurpapier en de randjes mooi afwerken. Ok, dat is 1 hengel maar het moeilijkste is de andere 2 hengels ook zo krijgen. Zo'n kleine 4 uur later was de tuin behoorlijk wat stof rijker geworden. Dat stof bewaarde ik want dit is goed te gebruiken om als je net als ik je eigen boillies maakt om door je mix te gooien voor pop-ups. Het schuren was nu gelukkig klaar want ik was tot op het bot toe koud. Het was tenslotte januari. Het mooie is hoe verder je komt hoe enthousiaster je word want de hengels zagen er nu echt gaaf uit en zijn naar mijn menig goed gelukt tot nu toe. Nadat ik de tuin had opgeruimd kreeg ik wat lekkers van me mammie. Blijft toch de allerliefste he moeders.

cfimage
Zelfs mijn foudraal werd er mooier van

Thuis weer verder want nu kunnen de ogen erop Dit heb ik al eerder uitgelegd met de 1e hengel dus dat weten jullie nu wel. Het enigste is weer dat je wel alle drie de hengels goed blijft vergelijken omdat je toch alles hetzelfde wil. Toen ik de 1e hengel af had en met de 2e begon bleek al gauw dat het rolletje wikkelgaren op was en dat hield dus in dat ik de volgende dag weer naar Vlaardingen moest afreizen voor een nieuwe. Ik zei tegen bob dat ik nog een rolletje wilde en gaf hem het lege rolletje voor het serienummer. Hij vroeg aan me wanneer ik hem gekocht had en ik zei 2 maanden geleden. Hij begon te zoeken en zei dat ie het niet meer had. Ik trok wit weg want ik had al anderhalve hengel gewikkeld van de 3 en die 1e hengel natuurlijk. Ik zag het al gebeuren dat ik alles weer eraf moest halen maar toen uit het onderste laadje kwam me verlossing. De laatste zei die. Ik kon hem wel zoenen!!

cfimage
Tijd voor een praktijk test

Uiteindelijk ben ik er 3 avonden mee bezig geweest aan tafel tot ergernis van me vrouw want het gaat niet altijd goed he schat (godver de godver). Mijn buurman heb hengels van cjw (Cor Spinhoven) en ik heb met sommige dingen goed gekeken hoe het in elkaar zit. Mijn buurman zei tegen me dat de tekst die op zijn hengel staat volgens hem gewoon een sticker is en dat er gewoon lak overheen zit. Dus besloot ik cor te mailen voor advies. Hij was zeer snel in antwoorden en zei 'zeg maar wat voor je tekst je hebben wil en dan maak ik ze voor je'...gratis. GRATIS?? Geweldig en bij deze nog hartstikke bedankt cor. De volgende dag al lagen ze in de brievenbus. Het zijn gewoon blanco langwerpige stickers met daar de tekst op en die knip je zo op maat en passen dan zo om je hengel heen. Stickers hmmm??? Ik kreeg een idee en ben toen rond gaan kijken. Ik wilde een ooievaar op m'n hengels (die uit het logo van ado) Toen dit er eenmaal op zat kreeg ik er echt een ....van. Vond ze prachtig en om het af temaken het ik er ook nog een wikkeling boven de stickers bijgedaan.

cfimageDe hengels hebben het perfect gedaan

Nu kwam het lakken en had nu betere penseeltjes gekocht waarmee ik de lak preciezer kon aanbrengen. Soms krijg je luchtbelletjes in de lak maar die zijn ook weer weg te halen met een fohn. Ik kon maar 1 hengeldeel per dag doen omdat de lak goed 12 uur moet drogen. Zo ben je weer 2 weken verder want je heb ook andere dingen te doen. Yessss ze zijn klaar!!! Zelfs me foudraal werd er mooier van vond ik. Ik ben ze de dag erna gaan testen in het zuiderpark (mijn thuiswater). Goed werpen enz... De 1e en 2e gingen goed maar bij de 3e hoorde ik tijdens de worp een kraak in de hengel. What the? Bleek dus dat ik 1 wikkeling toch te strak had gedaan en was gescheurd. Shit! Gelukkig weet je nu hoe en was dus binnen een dag weer gemaakt.

Ik wilde ze echt goed testen en dat kan maar op 1 manier en dat is een dikke vis ermee vangen. Na wat geslijm bij me vrouw boekte ik een tripje naar Abbeylake in Frankrijk. Ik heb daar 7 karpers gevangen waarvan de zwaarste 34 pond was en de hengels hebben het perfekt gedaan. Echt een genot om naar te kijken hoe de hengel buigt want doordat er nu meer ogen op zitten is dit ook anders. Al met al is het een hele klus maar wel die zeker de moeite waard is vind want je krijgt er echt een grote kick van als alles goed gaat en je je 1e karper ermee vangt. Is eigenlijk een beetje vergelijkbaar met het zelf knopen van je onderlijnen en je eigen boillies maken en ermee vangen. Ik heb nu 3 echte Haagse hengels en ook hengels die nog jaren meegaan.

Ik hoop dat jullie het en leuk verslag vinden en dat je er misschien ook mee aan de slag gaat. Je kan me altijd mailen voor evt. tips en vind het leuk als je dan ook een foto stuurt van het eindresultaat.

Veel succes!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.