Zigvissen in de praktijk

Zigvissen is hot. Vooral in Engeland is deze relatief nieuwe manier van karpervissen razend populair. In Nederland staat de visserij echter nog in de kinderschoenen. Afgelopen maanden heeft Martin Post deze visserij in het geheim ontdekt en zijn bevindingen deelt hij in dit gave artikel op Carpfeeling.com.

Wie kent het niet. Je zit met bodemaas retescherp te vissen, de karpers jumpen bovenop je stek,maar toch krijg je geen beet. De karpers zijn er wel maar 'ze doen het niet' is dan een veelgehoorde term. Zigs brengen in dergelijke situaties echter vaak uitkomst. Karpers brengen namelijk een groot deel van de dag door op de middelste en bovenste waterlagen. Zigvissen betekent niets meer of minder dan je aas in die waterlagen aanbieden. Hoe werkt het precies?

Met of zonder dobber

Zigvissen kun je op meerdere manieren doen, maar de meest gebruikte methode is met een Zigdobber. Deze dobber heeft hetzelfde mechanise als een peildobber. Je kunt de dobber na het inwerpen omhoog laten komen door lijn van je molenspoel af te trekken, net zo lang totdat de dobber op gewenste diepte staat. Die diepte kun je bepalen door de meters lijn die je tijdens het laten stijgen van de dobber, van je spoel aftrekt te tellen.

cfimage
Zig Floats zijn er in vele soorten en maten. Op diep water makken ze het Zigvissen een stuk gemakkelijker


Het grote verschil tussen een Zigdobber en een Peildobber is dat er bij de Zigdobber aan de bovenkant een wartel kan worden gevestigd. Hieraan komt een Zigonderlijn van zo'n 80 centimeter tot 1 meter! Daaraan bevestig je vervolgens je Zigaas. Een dobber gebruik je dus enkel maar om Zigbug omhoog te laten komen. De kleine aasjes hebben zelf immers niet genoeg drijfvermogen om de grote diepteverschillen te overbruggen. Op wateren met een maximale diepte van ongeveer 1 meter heb je deze dobbers trouwens niet nodig!

De harde praktijk

In de praktijk bleek Zigvissen nog niet eens zo simpel. Toen ik er dit voorjaar mee startte was ik razend enthousiast. Ik zou dat klusje wel even klaren, was m'n motto. Na een paar uur Ziggen kwam ik er echter al achter dat Zigvissen in Nederland heel anders is als Zigvissen op Engelse putjes. Het grootste verschil zit in het feit dat op de gemiddelde Nederlandse wateren veel minder karpers zwemmen dan op de Engelse putjes. Zomaar even een Zig ingooien bleek dus ook al snel kansloos. Logisch ook, vooral als je bedenkt dat er op een water van 10 ha met gemiddelde dieptes van 10 meter ergens verdwaald een kleine Zigbugje werd gepresenteerd. Het leek al snel een speld in een hooiberg. Hoe in godsnaam zouden de karpers zoiets ooit vinden!

cfimage
Na een nachtje vissen met bodemaas kan het lonend zijn om nog even met de Zigrig te vissen!

Bijvoeren, het hoe en waarom

Bijvoeren bleek het sleutelwoord. Doormiddel van een Spomb (deze spods kun je immers volledig afsluiten waardoor je tijdens de worp geen voer verliest) bracht ik kleine voerdeeltjes naar de plek waar ik de Zig presenteerde. Met slimme bestanddelen lukte het om in diverse waterlagen een voedselsignaal te creëren waardoor de karpers worden getriggerd om op zoek te gaan naar vreten.

 

cfimage
Bijvoeren met de Spomb is een belangrijke truc om vissen in de buurt van je Zig te krijgen


In het begin gebruikte ik vooral de kant en klare Gyro Bug Mixen van Nash. Deze bestaan uit zwevende, drijvende en zinkende bestanddelen. Met een meegeleverde fles olie kun je dit voer perfect prepareren. Later begon ik te experimenteren met bijvoorbeeld melkpoeder en zelfs pure kleurstoffen. Die laatste zorgde voor enorme wolken onder water, een karpertrigger van jawelste. Met dat bijvoeren werd het Zigvissen ineens een stuk makkelijker. Al moet ik er bij zeggen dat ik vooraf wel altijd m'n rondjes loop en de karpers probeer te vinden. Klakkeloos zomaar een plekje aanvoeren en bevissen vind ik sowieso veel minder productief.

Welke waterlaag

Maar daarmee ben je er nog niet. Goed observeren en de karpers vinden op bepaalde delen van een water is in combinatie met goed bijvoeren de basis van het succes. Maar er is meer. Op welke diepte moet je zo'n Zig bijvoorbeeld aanbieden? Die vraag is lastig te beantwoorden. Ik heb m'n meeste karpers aan Zigs gevangen in de bovenste waterlaag, zeg maar van enkele centimeters onder de oppervlakte tot maximaal een meter onder de oppervlakte. Er zijn echter ook veel voorbeelden van Zigsuccessen op diepere waterlagen. Ik adviseer daarom ook om zoveel mogelijk te experimenteren met dit soort zaken.
 

cfimage
Observeren is een sleutel tot succes


Met een paar slagen op de molenspoel kun je een Zig gemakkelijk een metertje dieper of ondiep aanbieden, dus maak daar gebruik van. Wind, temperatuur en hengeldruk hebben veel invloed op de diepte waarom karpers zich bevinden en doormiddel van variëren kom je daar snel genoeg achter.

Aas maakt het verschil

Ik zie je denken, welk aas moet ik gebruiken? Zigs zijn net boilies. Je hebt honderden varianten. Verschillende formaten, kleurtjes, verschillende vormen. De meeste Zig Bugs zijn gebaseerd op insecten. De gedachte erachter is dat deze in bepaalde jaargetijden voorkomen in het water waardoor een karper ze gemakkelijker zou pakken. Mijn ervaring is echter dat vooral het visuele aspect voor een Zig Bug een belangrijke rol speelt bij de acceptatie ervan. Los van de Zig Bugs (vooral die van Nash zijn erg gaaf) maak ik ook graag gebruik van foampjes. Deze hebben een enorm drijfvermogen en de karpers lijken ze erg gemakkelijk te pakken.
 

cfimage
Simpele foampjes hebben een enorm drijfvermogen en je kan ze zo klein maken als je zelf wilt


Vooral de zwarte varianten zijn erg goed. Zwart? Jazeker, zwart is een kleur die heel goed afsteekt tegen de heldere lucht. Ik heb sterk de indruk dat karpers Zig Bugs vaak van onderen benaderen en daarbij tegen de heldere licht 'inkijken'. Je moet het visuele aspect dus absoluut niet onderschatten. Andere kleuren of Zigs met zwart en bijvoorbeeld geel of rood werken soms net zo goed. De voorkeur lijkt te verschillen per dag, van het water en zelfs van de individuele voorkeuren van een karper.

Detail tellen meer dan ooit!

Zijn er dan nog meer spelregels voor het Zigvissen? Jazeker, veel zelfs, heel veel. Als ik eerlijk ben heb ik deze visserij behoorlijk onderschat. Ik dacht de bodemvisserij wel even te vertalen naar het Zigvissen, maar dat viel de eerste sessies echt tegen. De karpers lijken in de bovenste waterlagen veel kritischer en zinniger dan op de bodem. Ik weet niet precies hoe het kan, maar het heeft vast te maken met het feit dat ze hun zicht goed kunnen gebruiken. Op de bodem is dat meestal niet het geval. In de praktijk komt het dus op neer dat alle details het verschil kunnen maken.
 

cfimage
Details maken tijdens het Zigvissen een belangrijk verschil


Hieronder een korte opsomming van enkele feitjes die me tijdens het Zigvissen opvielen:

Kleine Zig Bugs lijken veel gemakkelijker te worden geaccepteerd dan de grotere broertjes. Bijvoorbeeld: In het begin maakt ik gebruik van 15 mm pop-ups Al snel kwam ik er achter dat het met 10 mm varianten veel beter ging.

• Voor haken gelden dezelfde spelregels. De meeste kant en klare Zig Bugs zijn voorzien van kleine haken en inmiddels snap ik waarom dat zo is. Hoe kleiner de haak hoe gemakkelijker een karper de Zig lijkt te pakken. Kleine haakmaten zoals de Superhook maat 10 lijken perfect.

• Ook je Zigonderlijnen verdienen bijzonder veel aandacht. Mijn voorkeur gaat uit naar een zo dun mogelijke lijn, mits eventuele obstakels zoals wier en bomenrijen het toelaten.

• Het gebruik van een Anti Tangle Sleeve op je onderlijn is absoluut aan te raden. Omdat Zigonderlijnen lang en soepel zijn, gooi je ze gemakkelijk in de knoop. Vooral Nash heeft een mooie subtiele Anti Tangle Sleeve, speciaal ontwikkeld voor het Zigvissen.
 

cfimage
Een beauty van afgelopen voorjaar


Zigvissen vergt enig doorzettingsvermogen. Het is een totaal andere visserij als het vissen met bijvoorbeeld vastlood, maar het is de investering absoluut waard. Ik merk vaak dat de meeste karpervissers het Ziggen 1 a 2 sessies een kans geven en er dan bij tegenvallende resultaten resoluut mee stoppen. En eigenlijk is dat zonde. Vergeet niet dat je karpers belaagt in waterlagen waar ze dat nog niet gewend zijn. Van negatieve conditionering (dressuur) is dus nog nauwelijks sprake. Doe er je voordeel mee door de Zigvisserij eigen te maken, want zolang er niet zoveel karpervissers gebruik van maken zijn de voordelen groot en de vangsten soms spectaculair

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.