Zo maak je zelf je leaders

Leaders, ze zijn er in verschillende soorten en nog altijd erg populair. Waar vroeger de leadcore leaders het meest gewild waren, zijn de laatste jaren met name de leaders zonder loodkern het meest populair. Eén ding hebben ze gemeen: door deze verzwaarde lijnen blijft je laatste meter erg strak op de bodem liggen. Met name bij de visserij met helicoptersystemen en chods bieden leaders veel voordelen. Je kunt leaders kant en klaar uit de schappen van je winkelier halen, maar het is echt heel eenvoudig om ze zelf te maken. Zo kan je ze helemaal naar wens maken en het scheelt je ook nog eens veel geld. Een klosje leadermateriaal is namelijk een stuk goedkoper dan een verpakking met enkele leaders die je gelijk kunt gebruiken. Toch ziet niet iedereen het zitten om zelf een leader te knopen. Daarom laten we je in deze korte how-to zien hoe je zelf in een handomdraai een leader maakt. 

Benodigdheden

Voor het maken van een leader heb je niet veel materialen nodig. Hierboven zie je op de afbeelding de materialen die ik ervoor gebruik. In dit geval gebruik ik de volgende materialen:

- Leadermateriaal naar wens (in dit geval 40lb Cling-on leader van Nash Tackle)
- Een splicing needle of zeer dunne boilienaald
- Een schaartje
- Een link clip wide of wartel (in dit geval een link clip wide van Nash Tackle)

De link clip vind ik zelf erg makkelijk in gebruik. Hier hang je eenvoudig een lood of rig aan en zo ben je zeer flexibel in je aanpak. 

Stap 1

Stap 1: Neem een stuk leadermateriaal dat ongeveer 2 keer zo lang is als je splicing needle of boilienaald. Rijg dan voorzichtig het leadermateriaal over de naald.

Stap 2

Stap 2: Monteer desgewenst een link clip of wartel en leg het uiteinde van je leadermateriaal in de haak van de naald. Trek deze dan voorzichtig en met beleid terug door het leadermateriaal. Begeleid hierbij het materiaal. Je kunt er ook voor kiezen om alleen een lus over te houden, laat dan de clip of wartel weg.

Stap 3

Stap 3: Als je een link clip of wartel hebt bevestigd kan je het leadermateriaal doortrekken tot deze strap tegen de clip of wartel zit. Heb je enkel een lusje, houd dan de gewenste ruimte over. Trek hierna het materiaal aan en knip het overtollige stukje leadermateriaal af. Er zijn mensen die een druppel lijm gebruiken of het overgebleven stukje lijn met een aansteker blobben, maar dat is optioneel. Zonder deze afwerking is het leadermateriaal ook sterk zat. Herhaal stap 1 aan de andere kant van je leader. Maak nu enkel een lus waar je later je lijn aan kunt knopen.

Leader met Tungsten Helicopter Sleeve

De afwerking kan je helemaal naar wens maken. Zelf gebruik ik graag de Tungsten Helicopter Sleeves (zie bovenstaande foto) waarmee ik zowel een chod rig als een helicopter systeem kan maken. Test wel altijd even met twee knot pullers of je leader sterk genoeg is, dan weet je gelijk dat je met vertrouwen kunt vissen.

Zoals je ziet is het een fluitje van een cent om je eigen leader te maken. Veel succes als je zelf aan de slag gaat!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.