Zomerzon en bootschade

De dagen dat het fris was zijn voorlopig geteld, de thermometer heeft al meerdere malen de 30 graden overschreden en onze telefoon staat daarom weer roodgloeiend. De ene na de andere booteigenaar meldt zich bij onze reparatieservice met schade aan de rubberboot. Meestal een lek door grof gebruik, maar nu ook steeds meer naden die opengebarsten zijn en onderdelen (of zelfs hele spiegels) die loslaten. Opvallend genoeg zijn dergelijke schades meestal ontstaan tijdens een verblijf in een warm gebied op vakantie en tijdens zeer warme zonnige periodes in Nederland.

De gelijmde delen kunnen door verschillende oorzaken los laten
De gelijmde delen kunnen door verschillende oorzaken los laten
 
Het probleem is meerledig

 1. Bootlijm verliest aanzienlijk veel kleefkracht bij zeer hoge temperaturen. Het wordt een stuk zachter en flexibeler. Met een simpele sterke föhn of een verfstripper kan je rond de 60 graden vrij eenvoudig (met de blote handen) behoorlijk dikke lagen rubberbootlijm verwijderen. Je rolt het dan zo van de boot af alsof het geknoeide hobbylijm is die op scholen gebruikt wordt voor het knutselen.
  In de zon lopen de temperaturen enorm op. Temperaturen rond de 40 en 50 graden komen al snel in beeld als de buitentemperatuur boven de dertig graden komt. Helemaal als je een groene of zwarte boot hebt. De lijm neemt bij deze temperaturen sterk in kracht af en zal zeker bij oudere lijmlagen (dus oudere boten) van grote invloed zijn op de stevigheid van de naden. De kleefkracht van de lijm keert gelukkig weer terug zodra de boot afgekoeld is.

 2. De lucht in de boot zet enorm uit als deze langdurig in de zon ligt. Men komt in de vroege ochtend aan op de bestemming en blaast de boot op, lekker stevig natuurlijk anders vaart het voor geen meter of kan je niet op de band zitten. Het is nog maar 15 graden dus er is niets aan de hand. In de loop van de dag wordt het warmer en de boot ligt in de zon te bakken. De boot is al snel 40 graden geworden, maar er zit evenveel lucht in als toen hij nog maar 15 graden was. De lucht zet uit door de hitte en zet de naden en vastgelijmde accessoires ernstig onder druk. De lijmlaag is door de hoge temperatuur al wat verzwakt en daardoor scheurt de naad open op de plek waar die het zwakst was.

 3. Een rubberboot bestaat uit verschillende materialen die aan elkaar gelijmd zijn. Hout voor de spiegel, PVC voor het doek, harder pvc voor de accessoires. Al deze materialen hebben een andere uitzettingscoëfficiënt en bij blootstelling aan grote hitte zullen ze ten opzichte van elkaar vervormen. De lijm houdt de delen aan elkaar vast, maar die wordt wel opgerekt. Zeker bij boten die wat ouder zijn kan de lijmlaag het begeven met als gevolg dat de band los komt van de spiegel of dat bijvoorbeeld de roeidollen er spontaan afkomen zetten.

Hoe voorkom je deze ellende?

 • Allereerst controleer je met regelmaat de hardheid van de boot als het warmer wordt. Als je met de duim hard op de band drukt moet er nog net een plooi ontstaan in het doek. Krijg je dit niet meer voor elkaar, laat de boot dan ietsje leeglopen.
 • Pomp de boot bij voorkeur wat te zacht op als het nog fris is op het moment van opzetten. Het is beter om een beetje bij te blazen als het op het heetst van de dag is dan om de boel uit elkaar te zien scheuren.
 • Leg de boot bij voorkeur niet op de kant in de zon. Het water waar de boot op ligt koelt de lucht in de boot. Ligt de boot op de kant, dan loopt de druk veel hoger op dan in het water. Als je hem al op de kant trekt, leg hem dan in de schaduw en houd de druk in de gaten.
 • Leg een niet opgeblazen boot nooit in de bakkende zon.
 • Door de vouwen in een niet opgeblazen boot of een boot de nog (deels) opgerold is, wordt er op sommige plekken (zoals bij de spiegel) heel hard door het doek aan de lijmlaag getrokken. Die verzwakt door de hitte en je spiegel of je handgrepen laten spontaan los.
 • Goedkope bootjes zijn duidelijk sneller gemaakt door minder goed gekwalificeerd personeel en met kwalitatief minder goede materialen en lijmsystemen. Dit hebben wij duidelijk kunnen waarnemen bij de vele reparaties die wij uitgevoerd hebben. Met een budget bootje of een middenklasser moet je dus nog meer opletten dan met bijvoorbeeld een echte zodiac.

Houd je je aan deze tips, dan is de kans klein dat ik je ooit aan de telefoon krijg met een vervelende dure schade veroorzaakt door de hitte.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.