Voorjaarstip: Copra melasse

copra melasse

In de wonderlijke wereld van aas zijn er verschillende smaakmakers en lokstoffen die voor serieus meer vissen op de kant kunnen zorgen. Eén van die smaakmakers is melasse (molasses) en in het bijzonder copra melasse. Melasse in het algemeen is een stroperig en laagvettig additief met een donkerbruine tot zwarte kleur. Het wordt gewonnen (raffinage) uit suikerriet en suikerbieten en heeft, naast de attractieve werking op witvis en karper, volgens sommige ook een laxerende werking. In de voedingsindustrie gebruikt men melasse veelvuldig in producten als roggebrood, sojasaus en is het zelfs het basisproduct van rum! Copra melasse is verrijkte melasse en is een combinatie van kokosmeel en melasse. Copra op zich zelf is gedroogd kokoswit. Dit wordt gemengd met melasse en vervolgens gezeefd om zo een gladde vloeistof te verkrijgen.

 

Advertentie:

The Carp Specialist  Copra melasse is een zeer attractieve toevoeging

Door de zoete smaak van copra melasse, is dit een uitstekende smaakmaker en lichte sweetner in stickmixen, grondvoeren en zelfs in boiliemixen. Het product is zowel te verkrijgen in vloeibare als poedervorm en heeft algemene voedingswaardes (poedervorm) bestaande uit 15% eiwitgehalte, 40% koolhydraten en 5% vetgehalte. Copra melasse is een goede binder, maar heeft als nadeel dat het makkelijk over gedoseerd kan worden. Ook zorgt de vrij penetrante geur ervoor dat andere smaakstoffen snel worden overschaduwd.

Een ander nadeel is dat vooral brasem gek is op dit goedje. Net als bij het gebruik van aminozuren kun je dus last krijgen van bijvangsten. Toch blijft het gezegde ‘zien eten doet eten’ ook hier van toepassing. Naast smaakmaker is melasse an sich ook een lokstof. Dit komt door een klein percentage van de eetlustopwekker betaine van wat er circa 5% van nature in zit.

copra melasse
Foto door Badagnani

Het in hoge mate toevoegen van smaakmakers, lokstoffen en eetlustopwekkers resulteert vaak in bijvangsten. Natuurlijk willen we dat vaak niet, maar in de koudere maanden moeten we de karpers meer proberen te activeren. En dan wordt copra melasse ineens een leuk alternatief op al die, vaak op olie gebaseerde, aminozuren. Waar olie in koud water alleen maar stroperiger wordt, zo is melasse prima te mengen met (warm) water. Hierdoor beïnvloed je de wateroplosbaarheid (laag vetgehalte) op een positieve manier. Gebruik bijvoorbeeld deze verdunde melasse in je stickmix door er iets zout aan toe te voegen. Of gebruik melasse in je voerballen om een kleine voerstek aan te leggen. Het oude ingrediënt copra melasse is best een aardig product om die karpers in de koudere maanden tot azen aan te zetten. Doe er je voordeel mee dit voorjaar!

 

Advertentie:

 Een reactie op “Voorjaarstip: Copra melasse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *