Zo knoop je een KD rig

Zo knoop je een KD rig

Iedereen kent tegenwoordig wel de KD rig, een rig die vernoemd is naar de bedenker Kenny Dorsett en tegenwoordig veel gebruikt wordt. Misschien omdat hij vrij eenvoudig te knopen is maar toch een erg agressieve draaiende rig is. Een KD rig is veelzijdig doordat je hem zowel met een pop up als met een gewone boilie kan gebruiken. Inmiddels zijn er al een aantal variaties op deze rig verschenen waar ik later zeker nog op terugkom. Lees het artikel op Carpology met Kenny Dorsett om meer te weten te komen hoe de KD rig ooit is ontstaan.

 

Advertentie:

Angling Direct   



Werking van de KD rig

Het idee achter de KD rig is vrij simpel, het uitgangspunt van de rig is dan ook dat als de karper het haakaas oppakt, het oog van de haak als eerste van de bodem wordt opgelicht. De haak komt dan precies in de juiste stand te staan en prikt de karper agressief in de bek.

Mede hierdoor staat de KD rig bekend om de stand van de haak na opname. De haak heeft namelijk een hele andere stand dan de meeste rigs. Dit komt doordat het vertrekpunt van de hair dicht bij het oog van de haak ligt, waardoor de haak bij opname dwars in de bek zal gaan liggen. Als de karper het aas uitgespuugd heeft, wordt deze werking nog eens versterkt waardoor de haak meer kans krijgt om te prikken. Van oorsprong is de KD rig een pop-up rig, maar je kan met deze rig ook heel gemakkelijk vissen met een snowman of uitgebalanceerd bodemaasje.

Benodigdheden voor je KD rig

1. Korda Super Natural ( Je kan kiezen voor de kleuren weedy green & gravel brown in de maten 18lb – 25lb ) 
2. Korda Kurv Shank (naar keuze maat 2 t/m 10) 
3. Knijptang, ik gebruik een Korda Krimptool 
4. Pop-up 
5. Schaartje 
6. Boilienaald
7. Nut Drill 
8. Knijplood, zelf gebruik ik graag de loodvrije Dinsmores 

De benodigdheden voor mijn KD rig
De spullen die ik gebruik voor mijn KD rig

Let’s go

We beginnen met een stukje van ongeveer 30 cm of 35 cm van de onderlijn af te knippen. Vervolgens maak je een lusje aan het uiteinde voor de hair. Een platte knoop voor het lusje is voldoende.

Stap 1 voor het maken van de KD rig

Daarna schuif je met de boilienaald alvast de boilie op de lijn. Op deze manier kan je de lengte van de hair bepalen voordat je de haak vast knoopt. Het is niet erg om een KD rig met een iets kortere hair te gebruiken dan al je andere rigs.

Stap 2 voor het maken van je KD rig

Vervolgens doe je de lijn door het oog van de haak en ga je de lengte van de hair bepalen. Zelf zorg ik er voor dat de boilie de haakbocht net niet kan aanraken vanaf de haak gezien. Een korte hair prikt veel sneller maar natuurlijk geldt voor deze rig ook als je veel last hebt van witvis om dan gebruik te maken van een langere hair.

Na het bevestigen van de pop-up monteer je de haak

Nu knoop je eigenlijk een gewone knotless knot, met het verschil dat je na twee wikkelingen de hair terug slaat waardoor de haak in een agressieve stand komt te staan zodra de boilie wordt opgepakt. Begin dus met twee wikkelingen (let op de opening van het haakoog, meestal betekent dit dus van je af wikkelen), sla de hair terug en maak vervolgens nog 6 tot 8 wikkelingen alvorens de braid langs de achterkant van de haak weer door het oog van de haak te halen.

Montage van de haak met een knotless knot

De rig is nu bijna klaar alleen zal je als je gebruik maakt van een pop up hem moeten verzwaren nog zodat je haakaas netjes op de bodem staat. Zelf doe ik dit door gebruik te maken van de loodvrije Dinsmores. Eerst bepaal ik het benodigde loodje zodat de boilie net niet zinkt en gebruik vervolgens Nut Drill om een gat te boren in de pop up om het loodje te verbergen en zo ook genoeg drijfvermogen te verminderen zodat de pop up net zinkt. Om het loodje dicht te knijpen gebruik ik altijd de Krimp Tool tang van Korda maar natuurlijk kan je ook simpelweg je tanden gebruiken. Ik doe dit meestal vooraf zodat ik ongeveer weet welke loodje ik nodig heb en hoeveel boilie ik moet ‘weg boren’. Met een beetje oefening doe je dit na een tijdje vanzelf op gevoel.

Het uitboren van de pop-up

Nu rest je nog aan het uiteinde een bevestiging te maken voor je loodclip. Zelf gebruik ik graag quick change swivels waardoor ik snel kan wisselen van onderlijn. Tevens kan ik hierdoor een visveilige leader gebruiken. Je kan deze natuurlijk zelf maken, maar tegenwoordig heb je deze ook kant en klaar zoals bijvoorbeeld de nieuwe CS Safety Lead Clip leaders van Strategy. Voor gebruik met de quick link knoop ik een lus aan het uiteinde met een achtknoop. Wil je dit niet dan kan je er natuurlijk ook direct een swivel aanknopen.

Maak je KD rig af met een lus

Variaties van de KD rig

Zoals ik al eerder beschreef zijn er inmiddels meerdere variaties op de KD rig. Eén van die varianten is de reversed KD waarover Erwin al eerder een artikel over schreef. Deze rig kenmerkt zich door de manier hoe de hair de boilie verlaat, waardoor de houding van de haak veranderd. Een andere variant is de Stiff KD rig van Tom Dove, de stijve versie van KD rig. Deze rig heeft namelijk de eigenschappen van een Stiff rig maar de voordelen van een soepele hair. Een soepele hair geeft het aas veel bewegingsvrijheid, terwijl de stijfheid van de rig het de karper moeilijk maakt de rig naar buiten te werken. Als we nog even verder kijken zien we dat de Mushroom rig en de Grippa rig ook familie van de KD rig zijn. 

Variaties op de KD rig

Conclusie

De KD rig is absoluut mijn favoriete rig omdat hij mij 100% vertrouwen geeft tijdens mijn vissessie. Daarnaast is hij vrij eenvoudig te knopen. Zelf gebruik ik hem in combinatie met een solid PVA bag gevuld met pellets en liquid. Mijn rig maak ik altijd af met een Curved Shank haak maat 6. Zoals ik al eerder schreef zijn er al een hoop variaties op deze rig verschenen. Zelf houd ik het altijd bij de originele rig omdat ik daar 100% vertrouwen in heb. Misschien dat ik binnenkort wel eens ga experimenteren met andere rigs, maar ik weet zeker dat er altijd één hengel zal blijven liggen met de originele KD rig!

Succes met het knopen van jou KD rig! 

100% vertrouwen in de KD rig
100% vertrouwen in de KD rig
 

Advertentie:

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *