5x Tips voor het struinen op karper

Struinen op karper

De afgelopen weken hebben we weinig te klagen over de temperaturen. Het zonnetje doet haar werk goed en zeker tijdens de ochtend- en avonduren zijn de omstandigheden voor (korte) struinsessies ideaal. In dit artikel bespreken we 5 tips die je als (beginnende) visser kunnen helpen om het maximale resultaat uit het struinen te halen en meer karper te vangen.

 

Advertentie:

The Carp Specialist  1. “See Deeper”

Deze tip geven we vaker, maar vooral tijdens het struinen op karper is een goede polariserende zonnebril echt een must. Als je verwacht om regelmatig struinend op pad te gaan dan is het zelfs één van de betere investeringen die je kunt doen. Je zult snel merken dat je veel meer gaat waarnemen en meer karpers zult spotten. En dat is nu net wat je wilt bij het struinen! De slogan ‘See Deeper’ komt natuurlijk van de bekende Fortis eyewear zonnebrillen, maar er zijn tal van andere merken binnen en buiten de hengelsportwereld die uitstekend geschikt zijn voor het struinen op karper. Wil je meer informatie over het kiezen van de juiste zonnebril? Check dan dit informatieve artikel van Bob.

Stekken zoeken in de kantjes met een goede polariserende zonnebril

2. Beperkt voeren

Er zijn eigenlijk twee type struinende vissers. (1) De vissers die voorafgaande aan het vissen meerdere kleine voerplekjes maken op verschillende stekken om deze achtereenvolgens af te vissen. En (2) de vissers die niet voorvoeren, maar bewapend met lichte bepakking de waterkanten aflopen om karpers / activiteit te spotten en daarop te reageren. In beide gevallen is het aan te raden om beperkt te voeren. Je wilt immers in een kort tijdsbestek succes boeken, dus je hebt er niets aan als de karper(s) urenlang bezig zijn om je voerstekje leeg te vreten. De kans dat ze jouw haakaas tussendoor pakken blijft gokken. Eén of twee handjes aan kleine voerdeeltjes (denk aan hennep, boekweit, granen, duivenvoer etc.) zijn vaak meer dan voldoende om de karpers aan het azen te krijgen en snel een karper te vangen.

Het bereiden van duivenvoer - CarpFeeling - 1
Ideaal aas voor het struinen op karper!

3. Bezoek meerdere wateren

Je kent het vast wel. Je hebt de avond voor je struinsessie de wildste plannen en ideeën om op een specifiek water te gaan vissen, maar eenmaal aangekomen ligt het water er doods bij. Bij het struinen zal je zien dat de mate van activiteit op veel wateren vaak afwijkt. Waar op het ene water weinig actie te bespeuren valt, vind je op het andere water het ene na het andere bruisplakkaat. Pin je daarom niet vast op 1 water, maar bezoek meerdere wateren tijdens je sessie. Je kunt beginnen om kleine voerplekjes aan te leggen en die één voor één af te struinen. Enkele praktische tips hiervoor vind je in het artikel “Penvissen op karper, zo doe je dat!” van Hans Koeslag.

Penvissen op karper

4. Wees zo onopvallend mogelijk

Karpers kunnen snel schrikken, zeker als je op wateren vist waar niet vaak mensen langs de oevers lopen. Het is daarom absoluut aan te raden om zo onopvallend mogelijk te zijn. Dit kan je het beste breed opvatten. Loop niet te dicht langs het water (karpers zwemmen en azen graag in de kantjes). Blijf zoveel mogelijk laag bij de grond en gebruik de begroeiing langs het water om je achter te verschuilen. Ook qua kleding is het verstandig om niet te opvallend gekleed te gaan. Natuurlijk hoef je niet in een camouflageprint langs het water te sluipen, maar opvallende felle kleuren zouden wij zoveel mogelijk mijden! Een extra tip is het gebruik van teekwerende kleding, zoals de broeken van Rovince. Dit voorkomt een hoop ellende als je door begroeiing loopt.

Rovince outdoorkleding
Een teekwerende broek is helemaal geen gek idee tijdens het struinen!

5. Wees geen pakezel!

Het spreekt waarschijnlijk voor zich, maar als je afstanden gaat maken dan is een lichte bepakking wel zo prettig. In de meeste gevallen heb je dan ook maar een kleine hoeveelheid materiaal nodig. Een pakje haken, enkele dobbers / drijvers, een doosje loodhagels en je bent al een heel eind. Verder heb je eigenlijk niet meer nodig dan een emmertje voer, een net, hengel en een compacte onthaakmat om lekker op pad te gaan. Oh, en vergeet je VISpas niet!

Natuurlijk kan je alles aanvullen met je gewenste attributen zoals een camera, weegschaal, retainer etc. Maar je kunt je afvragen of dat wel echt nodig is. In de basis heb je in ieder geval maar weinig nodig 😉

Struinen op karper levert vaak mooie resultaten op
Struinen levert vaak mooie resultaten op

Succesvol struinen op karper!

Tot zover deze editie van onze 5x. Hopelijk heb jij iets aan deze tips en zal je jouw kansen bij het struinen op karper vergroten. Het is zonder twijfel één van de mooiste en meest verslavende varianten van de karpervisserij en kan zowel met de pen als aan de oppervlakte. Extra tipje: Voor de echte stalkers onder ons hebben we trouwens ook een gaaf design in onze webshop 😉

 

Advertentie:

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *