Albright knot

albright-knot-karper-6

Een goede verbindingsknoop is essentieel als je gebruik maakt van een voorslag. De Albright knot is één van de meest gebruikte en populairste voorslagknopen. In dit artikel laten we je zien hoe je zelf eenvoudig de Albright knot knoopt.

 

Advertentie:

Nash Tackle  In sommige situaties is het gebruik van een voorslag noodzakelijk. De voorslag beschermt de laatste meters van je lijn tegen mossels, obstakels, stenen of andere scherpe objecten. Het zou toch erg jammer zijn als je nét die ene mooie karper verspeelt doordat je lijn het begeeft. Daarnaast zorgt de voorslag voor een buffer tussen je haak en een (rekloze) gevlochten lijn. Daarmee voorkom je onnodige lossers.

Een nadeel van het gebruik maken van een voorslag is de bevestiging. Doordat je gebruik moet maken van een knoop heb je toch een zwak punt op je lijn. De Albright knot is een knoop die een dikke lijn (je voorslag) erg gemakkelijk aan een dunne lijn (je hoofdlijn) laat knopen. Dit omdat je de knoop niet met je stugge voorslag, maar met je soepele hoofdlijn maakt. Met deze knoop krijg je een compacte, betrouwbare en sterke verbinding. Daarbij betreft het tevens een compacte knoop waar veel wartels mooi over heen kunnen glijden bij eventuele lijnbreuk.

De Albright knot stap voor stap

Met behulp van de onderstaande afbeeldingen laten we je zien hoe je deze verbindingsknoop eenvoudig zelf maakt. In het onderstaande voorbeeld is de oranje lijn de hoofdlijn en de witte lijn je voorslag.

albright-knot-karper-1
Stap 1: Leg je hoofdlijn (oranje lijn) langs je voorslag (witte lijn).
albright-knot-karper-2
Stap 2: Vouw je voorslag dubbel en haal je hoofdlijn door de lus. Zorg ervoor dat de hoofdlijn aan de achterkant uit de lus komt zoals te zien is op de foto.
albright-knot-karper-3
Stap 3: Pak de lus van de voorslag en wikkel je hoofdlijn minimaal 5 keer om de lus heen.
albright-knot-karper-4
Stap 4: Haal nu je hoofdlijn door de lus die je gemaakt hebt met je voorslag.
albright-knot-karper-5
Stap 5: Pak alle lijnen vast, maak de knoop goed nat en trek hem langzaam en geleidelijk aan.
albright-knot-karper-6
Stap 6: Knip de 2 losse uiteinden kort af en trek het geheel nog even goed aan. Zoals je ziet heb je een mooie compacte knoop gemaakt.

Meer knopen

Met de Albright knot heb je alvast één goede voorslagknoop in de vingers. Benieuwd naar meer knopen? Bekijk dan ons knopenoverzicht.

 

Advertentie:

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *