Review Baitstar Navimate

Baitstar Navimate

Wie onze site regelmatig bezoekt en heeft opgelet, kon in onze News Flash van mei jl. al lezen dat we met Baitstar een “new kid on the block” hebben, ofwel een nieuwe voerbotenspecialist. In deze review bespreken we de Baitstar Navimate voerboot.

 

Advertentie:

CC Moore  Ik ben al een hele poos op zoek naar een nieuwe voerboot. Mijn huidige Ultimate Baitcruiser functioneert nog prima, alleen de ontvanger van mijn dieptemeter heeft wat kuren. Dit is voor mij de reden geweest om toch om me heen te blijven kijken en mij te oriënteren op de markt. Mijn Baitcruiser is mij eigenlijk ook te lomp, zowel in gewicht als in volume. Zijn kleinere broertje de Mini Baitcruiser zou mij veel beter passen. Ik ben namelijk helemaal niet zo’n voerder en vis 9 van de 10 keer instant, waardoor ik mijn voerboot in principe alleen nodig heb om mijn lijnen uit te varen en mijn rigs spot on te leggen.

Baitstar Navimate

En laten we eerlijk wezen, als je zo via de dieptemeter je rig strak op bijvoorbeeld een talud kunt laten vallen is dat toch ook veel makkelijker dan dat je eerst met je peilhengel een half uur karpers staat te verjagen met je geplons.

Afijn, via de News Flash op onze site kwam ik bij Berry Kuiper in Apeldoorn terecht. Hij is de eigenaar van Baitstar voerboten. Mijn eerste vraag aan hem was dus of hij eens naar de ontvanger van mijn dieptemeter kon kijken. Breng hem maar langs zei hij, dan kijk ik hem wel na voor je. Op de vraag wat me dat dan zou gaan kosten antwoordde hij: “no cure, no pay“.

Een nieuwe voerboot

Toen ik op een avond bij hem op de zaak kwam om de mogelijkheden te bespreken, merkte ik al wel dat deze man behoorlijk veel verstand heeft van voerbotentechnologie. Naast zijn huis heeft hij zijn werkruimte, die helemaal vol staat met alles wat met voerboten te maken heeft. Trots liet hij me de nieuwe paradepaardjes van Baitstar zien. Hij kan niet alleen ieder merk en type voerboot voorzien van je dieptemeter en gps systeem naar keus, maar repareert ook alle merken voerboten, dieptemeters etc. Tevens heeft hij zijn eigen, totaal nieuwe, type voerboten. En laat dat nu net in mijn straatje passen: Licht van gewicht, snel en wendbaar.

De Navimate in de spotlights

Mijn oog viel op de Baitstar Navimate, een bootje dat veel op de Mini Baitcruiser lijkt. De boten uit de Baitstar range zijn allemaal al weer groter, dus ondanks dat dit superboten zijn laat ik me toch niet verleiden om weer zo’n grote boot te kopen. Ik sprak met Berry af dat hij de Navimate voor mij klaar zou maken en een seintje zou geven als hij klaar was. Na een klein poosje kreeg ik het beloofde seintje en als een klein kind dat gespannen is op sinterklaasavond, ging ik weer bij hem langs. Daar stond hij dan: mijn nieuwe ‘toy for boys’! Het bootje, de dieptemeter en de handzender werden me goed uitgelegd en uiteraard moest hij hetzelfde weekend al in de praktijk getest worden.

Specificaties

– 4 kanaals handzender digitaal 5.8 GHz!
– 2x 4.5ah LOOD accu’s
– 4x NI-MH 1500mAH 1.2V oplaadbare batterijen voor de handzender
– 12v oplader voor de loodaccu’s
– 1.2v 300mAH oplader voor de handzender
– Groene draagtas
– L x B x H 47cm x 31.0x 25.0cm
– 6.2kg inclusief LOOD batterijen
– 2 voerbakken onafhankelijk te openen
– Voercapaciteit: ongeveer 2 kg
– Snelheid 100 m/min (6 km/h) zonder weedguard, 60 m/min (3.6 km/h) met weedguard
– 2 onderhoudsvrije propellor, beschermd door 2 weedgards
– Runtime bij continu gebruik: 2+ uren (LOOD)
– 2 LED lichten voor (wit), 2 blauwe LEDs achter
– 1 LED accu indicator (rood/ geel/ groen)
– 1 hookrelease
– Bereik 400 – 600 meter

Baitstar Navimate

De Baitstar Navimate in de praktijk

De boot wordt geleverd in een mooie tas waar ook de handzender in past. De dieptemeter wordt apart vervoerd en zelf vervoer ik hem het liefst in een dikke bootmat, naast mijn spiegelreflexcamera.

De eerste keer dat de Baitstar Navimate mee naar de waterkant ging had ik al voorpret. Het lichtgewicht tasje en de beperkte ruimte die de tas in beslag nam, waren een verademing. De zware accutas met 3 loodaccu’s hoefde ik nu ook niet meer mee te slepen, want ik heb gekozen voor de optionele lithium accu’s. Deze zijn niet alleen lichtgewicht, maar kunnen ook in de boot blijven zitten en extern worden opgeladen. Datzelfde geldt voor de handzender en zélfs de dieptemeter. Ideaal! Geen gepruts meer met accu’s in en uit de boot en stekkertjes. Gewoon de boot uit de tas halen, de zender en boot aan en gaan. Standaard wordt de boot overigens geleverd met lood accu’s.

De rig met het lood plaats je via de onderzijde. Vervolgens sluit je de klepjes en voeg je het eventuele voer toe in de laadbak. De Navimate beschikt ook over een hookrelease, maar daar maak ik zelf geen gebruik van.

De voerboot gevuld met klein aas

Je zult merken dat het bootje iets achterover hangt. Ik vermoed zelf dat dit door de veel lichtere lithiumaccu’s komt. Er komt dan iets water achterin de voerbak te staan en dit zou een probleem kunnen zijn als je PVA gebruikt. Zelf doe ik bijvoorbeeld altijd een foampje op de haak, maar ik leg het PVA foampje altijd voorin zodat het geen probleem vormt.

Varen in het donker is ook top. De Baitstar Navimate heeft aan de voorzijde 2 heldere witte ledlampen en aan de achterkant 2 blauwe. Persoonlijk houd ik er niet van om veel licht te gebruiken en al helemaal niet op het water. Het is dan ook prettig dat de verlichting op afstand kan worden bediend. Ideaal. Een dikke verstraler is optioneel, maar zal ik nooit gebruiken. Het uitvaren gaat snel en vrij geruisloos. Dat was met mijn oude Baitcruiser wel anders. Enig minpuntje, maar tegelijk ook weer handig, is dat het lossen een beetje lawaai maakt. De klep ‘klapt’ los. Het voordeel is daarmee dus dat je hoort dat hij gelost heeft. Wil je dit geluid voorkomen dan zou je eventueel een schuimpje tegen de wand kunnen plakken op de plek waar de klep tegenaan slaat. Ik doe dit bewust niet, want ik hoor liever dat de rig is gevallen.

Het terugvaren is even wennen. Het bootje is zo klein en licht, dat het vrij wendbaar is. Netjes rechtdoor varen lukt dan alleen als het niet al te hard waait. Verder valt het op dat hij lekker snel is en bovendien ook super zuinig.

Baitstar Navimate

Nadelen

  • Beetje zenuwachtig tijdens het varen. Door wendbaarheid moet je hem goed recht houden tijdens winderige dagen.
  • Het geluid bij het releasen. Dit kan opgelost worden.
  • Er kan wat water in de voerbak komen.

Voordelen

  • Super zuinig
  • Super wendbaar
  • Zeer snel
  • Zeer licht
  • Verlichting op afstand te bedienen

Conclusie

Bij Baitstar-voerboten.nl krijg je servicegerichte en persoonlijke aandacht. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk. Alle merken voerboten, dieptemeters, gps, camera’s etc kan je er bestellen tegen een vaak scherpe prijs. Repareren na “no cure, no pay”. En als je een zeer licht, snel, zuinig en wendbaar voerbootje zoekt kan ik je de Baitstar Navimate van harte aanbevelen.

 

Advertentie:

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *