Benut de paai!

Benut de paai van karper

Op sommige wateren is de paai al geweest waar op andere wateren nog geen teken te zien is van leven. Toch leggen niet alleen de vogels in mei een ei. Ook de geschubden zullen weer helemaal los gaan. Als het water de 18 graden grens passeert, dan worden onze vrienden botergeil en kan een schouwspel van opspattend water, kolkende massa’s en heel veel nieuw leven beginnen. Karper is al vanaf een 2e tot 3e levensjaar vruchtbaar en dat betekent dat op veel wateren een enorm groot deel van de populatie deelneemt aan dit ritueel. Toch staat de paai meestal niet bekend om spectaculaire vangsten voor ons vissers. Begrijpelijk aangezien ook ik niet opeens een hamburger ga eten als ik met de daad bezig ben! Toch kan de paai enorm lucratief zijn! Hierbij mijn tips!

 

Advertentie:

The Carp Specialist  



Voor de paai

Zowel mannetjes als vrouwtjes karpers dienen voorafgaand aan de paai hun energieniveau op te bouwen. De aanmaak van hom (mannetjes) en eitjes (vrouwtjes) vraagt energie. Zoals elk levend wezen halen we energie voornamelijk uit eten. Zowel koolhydraten als eiwitten, voor de aanmaak van hom en eitjes, zijn cruciaal. Voor ons vissers worden hier kansen geboden en kunnen wij inspelen op het feit dat karper actiever opzoek is naar voedsel. Voor de paai verzamelt een groot deel van de populatie zich vaak al in de buurt van de paaiplek.

Koolhydraten en eiwitten kunnen ze tijdens de paai wel gebruiken
Koolhydraten en eiwitten kunnen ze wel gebruiken

Karper heeft zoals net gezegd minimaal 18 graden water nodig om te paaien. Voor deze temperatuur verzamelen ze zich vaak in ondiep tot zeer ondiep water. Voornamelijk ondiepe zijsloten doen het bijzonder goed. Je zult zien dat als je de paaiplek weet te vinden, dit vaak een plaats is waar je geen karper verwacht! Het is vanzelfsprekend dat als je de plek weet waar het plaatsvindt, je voorafgaand aan de paai hele leuke resultaten kan boeken. 

Tijdens de paai

“Tijdens het paaien is de slechtste periode om karper te vangen” hoor ik dikwijls. Toch kan de paai zelf enorm lucratief zijn. In de regel paaien grotere vissen namelijk later dan de kleinere exemplaren! Wie deze zin goed in zich heeft opgenomen begrijpt dat het dus mogelijk is om de eerste dagen van de paai selectief te vissen.

De ondiepe gebieden zijn vaak erg interessant
De ondiepe gebieden zijn vaak erg interessant

Op mijn thuiswater zijn het voornamelijk de vissen tot een 10 kilo die de paai starten. De grotere vissen sluiten dikwijls later aan of doen niet mee. Ik heb dit gegeven 2 maal eerder meegemaakt in Frankrijk waar ik de pech had om midden in een paaiweek te zitten. In beide gevallen was het zo dat de enigste vissen die gevangen werden tijdens de paai, ook de grotere exemplaren waren. Zo heb ik in een week Frankrijk waarbij maar 2 vissen werden gevangen, zowel een 25,5 kilo als een 27,4 kilo vis voorbij zien komen bij andere vissers en deze vissen behoorden tot de top van het bestand. 

Daarnaast is het zo dat in de paai lang niet alle vissen niet eten. Ook in Frankrijk maakte ik het mee dat de zigrig enorm effectief was tussen al die kolkende massa’s en ook de pop-up niet onaangeraakt bleef. Even snacken tijdens de rit zit er voor sommige karpers wel in en die zijn dus ook te vangen! Zo was ik eens getuige van de vangst van een 19,5 kilo spiegel die enorm hard langs de kant zwom. De single pop-up die daar gepresenteerd lag, pakte hij zonder aarzelen en hij belandde uiteindelijk in de mazen van het net. De paai kan uiterst selectief zijn en kan wel degelijk in het voordeel zijn van ons vissers. Het is in ieder geval al een stuk makkelijker om op de vis te vissen!

Het gaat er soms hard aan toe tijdens de paai!
Het gaat er soms hard aan toe!

Na de paai

De week na de paai is vaak niet de beste week. De karpers zijn nog niet bezig met de dagelijkse routine en vaak heeft de paai, voornamelijk door het weer, soms nog wat naweeën. Toch vraagt de paai van karper veel energie en dat betekent dat ze hun reserves weer moeten opbouwen. De 2e week na de paai is dan ook vaak een week dat de karper weer actiever opzoek is naar voedsel en net wat gretiger is dan anders. Qua voedingswaardes zijn zowel vetten, eiwitten als koolhydraten enorm belangrijk. Vaak moeten ook de ‘wonden’ die door de paai veroorzaakt zijn, weer helen wat energie kost. 

Afhankelijk van wanneer de paai plaatsvindt, mei, juni of juli, zal de vis bij warmere watertemperaturen makkelijker overgaan op natuurlijk voedsel. Soms loont het om aan het einde van de paai al trekroutes aan te voeren van de paaiplaats naar het wijd. Op een gegeven moment zal de vis zich weer gaan verspreiden en meestal gaat dit via vaste onderwaterwegen. De kans om veel karper bij elkaar te vinden op bijvoorbeeld een rivier of kanaal is eigenlijk enkel in de paai groot! Dit is een kostbaar gegeven!

Een 2013 topper die ik ving tijdens de paai
Een 2013 topper die ik ving tijdens de paai

Kortom

De paai kan enorm frustrerend zijn als je al die dikke vissen ziet spartelen tussen het riet. Het is een prachtig schouwspel wat niet alleen fascinerend is, maar je ook enorm veel inzicht kan verschaffen over de populatie op een water. Je zal soms vissen zien die je totaal niet kent en al jaren hun rondjes in stilzwijgen doen. Je zal misschien wel vissen zien die je al jaren voor dood had gewaand! Toch kan het lonen om juist het in de paai eens te proberen. Soms kunnen dit soort sessies heel vruchtbaar zijn!

 

Advertentie:

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *