De Diabolo rig

De Diabolo Rig - CarpFeeling

Laat ik me eerst kort voorstellen: Ik ben Brian Tamerus 21 jaar, woonachtig in Swifterbant. Van jongs af aan heb ik te maken gehad met het karpervissen door mijn vader. Sinds 1,5 jaar ben ik een testvisser van Boilieman Flevoland en maak daarom veel uren aan de waterkant. Mijn interesses gaan uit naar grote wateren of zwaar beviste wateren. Vandaar dat opgeven moment een keer punt in mijn visserij kwam en die informatie zou ik graag met jullie willen delen. In dit artikel zal ik de Diabolo rig bespreken, waarmee je een compleet andere aaspresentatie krijgt.

 

Advertentie:

EBBM | dé webshop voor elektrische buitenboordmotoren  Het begon in juli 2014. Ik viste op een zwaar bevist water en wist dat ik er alles aan moest doen om een vis op de mat te krijgen. Voeren schrikte de vis af omdat alle “locals” hier al stortten met hun aas. Vandaar dat ik het ergens anders in moest zoeken. Iedereen kent het wel: 2 halve boilies op de hair (verticaal). Maar ik dacht bij mezelf: tja dat kennen de meesten ook wel. Tijdens één van de sessie kwam er iets in me op en dit moest ik uitwerken! Het was even stoeien om de haak goed in te laten haken en ervoor te zorgen dat hij niet gehinderd werd. Het viel niet mee, maar ik kwam er uit. Een grotere haak (wide gape 6) en de afstand van “hair tot haak” bleek belangrijk.

Brian Tamerus met een graskarper, gevangen op de Diabolo rig
De auteur met een graskarper, gevangen op de Diabolo rig

Na het afwerken van de rig kon ik niet wachten om hem uit te varen! tijdens dezelfde sessie een paar uur later kreeg ik een terug loper op de hengel waar de rig aan zat.. adrenaline stroomde als een gek door me heen, het was eindelijk gelukt! Een mooie herinnering aan dit water en deze rig. Vanaf die tijd twijfel ik niet als het niet wil lukken op een bepaald water en komt de rig weer tevoorschijn!

Benodigdheden voor de Diabolo rig

Benodigdheden voor de Diabolo rig
 1. Boilienaald
 2. Boortje
 3. Schaartje
 4. Aansteker
 5. 2 halve boilies
 6. Sinkers (dit is een persoonlijke keuze)
 7. Stripje boiliestops
 8. Tapered sleeve (dit is ook een persoonlijke keuze)
 9. Line aligner
 10. Swivel
 11. Onderlijn matriaal ( in dit geval kies ik voor mantis gold van kryston)
 12. Haak wide gape 6 (belangrijk)

Stap voor stap

Stap 1
Knip ongeveer 25/30 centimeter van het klosje en strip 10/15cm van de coating. Maak dan een kleine lus.
Boor een gaatje in de boilies
Boor in beide stukjes boilie een gaatje dit maakt het je zelf alleen maar makkelijker.
Duw het stripje boiliestops door het gaatje en laat dit ongeveer 5 millimeter uitsteken, brand de 5 millimeter tot aan het stukje boilie en tik dit met een natte vinger plat zodat het goed blijft zitten.
Duw het stripje boiliestoppers door het gaatje en laat dit ongeveer 5 millimeter uitsteken, brand de 5 millimeter tot aan het stukje boilie en tik dit met een natte vinger plat zodat het goed blijft zitten.
Doe het stripje door de hair en duw de andere helft ook op het stripje TEGEN het stukje boilie wat je er als eerst op had gezet. Knip ook deze kant op ongeveer 5 millimeter af en ook dit even dicht branden.
Doe het stripje door de hair en duw de andere helft ook op het stripje TEGEN het stukje boilie wat je er als eerst op had gezet. Knip ook deze kant op ongeveer 5 millimeter af en ook dit even dicht branden.
Persoonlijk knip ik een klein stukje van de line aligner af, dit doe ik eigenlijk altijd bij elke rig. Omdat ik het idee heb dat de haak nog sneller kan draaien.
Persoonlijk knip ik een klein stukje van de line aligner af, dit doe ik eigenlijk altijd bij elke rig. Omdat ik het idee heb dat de haak nog sneller kan draaien.
Dit is een belangrijk stukje van de rig namelijk de haakmaat en type. Ga je een te klein haakje gebruiken gaan de stukjes boillie je inhaking hinderen en dat is iets wat je niet wil. Vandaar dat ik de wide gape 6 gebruik. Zorg ook dat de onderkant van de haak bocht minimaal 1 of 1,5 centimeter van het stripje wat in de boilie vandaan zit. De haak moet genoeg ruimte hebben om snel te kunnen prikken. Heb je dat gedaan, plaats dan de line aligner.
Dit is een belangrijk stukje van de rig namelijk de haakmaat en type. Ga je een te klein haakje gebruiken gaan de stukjes boilie de inhaking hinderen en dat is iets wat je niet wilt. Vandaar dat ik de wide gape 6 gebruik. Zorg ook dat de onderkant van de haak bocht minimaal 1 of 1,5 centimeter van het stripje wat in de boilie vandaan zit. De haak moet genoeg ruimte hebben om snel te kunnen prikken. Heb je dat gedaan, plaats dan de line aligner.
De afwerking kan men zelf bepalen. Ik gebruik een sinkertje halverwege de rig zodat deze ten aller tijden plat ligt. Daarna schuif ik de tarpered sleeve op de rig en knoop de wartel erop. schuif de sleeve op de swivel.
De afwerking kan men zelf bepalen. Ik gebruik een sinkertje halverwege de rig zodat deze ten aller tijden plat ligt. Daarna schuif ik de tapered sleeve op de rig en knoop de wartel erop. schuif de sleeve op de swivel.
Hopelijk levert de Diabolo rig jou ook mooie karpers op
Hopelijk levert de Diabolo rig jou ook mooie karpers op!

Ben je benieuwd naar meer rigs en systemen? Klik dan hier.

 

Advertentie:

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *