De hype van Satellite Pods

De hype van Satellite pods

Ondanks dat er elk jaar nieuwe rodpods op de markt komen, zijn ze allen gebaseerd op oude ontwerpen. Het alweer even geleden dat er echt een gloednieuw ontwerp op de markt is gekomen en veelal praten we dan ook over eenheidsworst in een ander jasje. Een type rodpod die momenteel steeds populairder wordt zijn satellite pods. Deze gave, iets wat, nostalgische rodpods zijn na de introductie van bijvoorbeeld de Korda Singlez of de varianten van het Engelse Custom Angling Solutions steeds populairder geworden. Ik praat je bij.

 

Advertentie:

The Carp Specialist  satellite pods 1
De originele Trident Pod van Defiant MPS.

Satellite pods?

Een satellite pod is een rodpod met enkele of dubbele (Twin Centre Shaft) moederbalk met aan beide zijdes een T-stuk. Op het T-stuk zitten 2 tot 4 fittings waar verticaal een bankstick op kan worden gemonteerd. Op elke bankstick wordt individueel aan de voorkant de beetmelders en aan de achterkant de rod rests gemonteerd. Dit type rodpod heeft dus geen buzzerbars maar zogenaamde uprights waarop elk afzonderlijk je hengel rust. De naam satellite betekent niet meer dan een vertaald woord satelliet wat slaat op de looks van deze rodpod. De naam dient niet verward te worden met de oldskool satellite systems. Dit waren haaks op de moederbalk bevestigde houders voor monkey climber naalden. 

Het Modulus Satellite System van Custom Angling Solutions
Het Modulus Satellite System van Custom Angling Solutions

Dit type rodpod wordt toegeschreven aan Keith Fielding. Keith is een van de grote mannen achter de Solar Tackle innovaties van de laatste eeuw en tevens oprichter en eigenaar van het Engelse custom merk Defiant MPS. Keith is bijvoorbeeld de uitvinder van magnetisch geïntegreerde line clips op bobbins. De originele satellite pod, de Trident Pod is via dit merk nog steeds te koop en zelfs in het lichtgewicht maar oersterke titanium. Toch begint de lijst aan custom en mainstream merken steeds langer te worden die dit ontwerp rodpod kopiëren. Het Engelse Edwards Custom Upgrades was met hun DMX Snag Pod een van de eerste die dit ontwerp in een zeer stijlvolle manier op de markt bracht. Ook het net al besproken Custom Angling Solutions bracht diverse varianten uit waaronder hun eigen Modulus Satellite Rodpod alsmede een collab die deze deden met het Nederlandse M2 Bait & Tackle (Custom Satellite System).

Het Transformer System P7 van New Direction Tackle.
Het Transformer System P7 van New Direction Tackle

De mainstream merken 

Toch raakte dit soort rodpods in een stroomversnelling door de Korda Singlez, vervaardigd door JAG products. Ondanks dat Singlez niet direct tot de rodpods behoren, zijn ze in essentie voorzien van afzonderlijke uprights, hetgene een satellite rodpod zo kenmerkt. Door een samenwerking met Custom Angling Solutions was het in 2019 dat ook een andere grote speler, Century Neville, kwam met hun Carbon Stealth Pod. Een satellite pod in carbon met zwarte fittings. Recent kwamen er nog veel meer satellite pods op de markt in vooral de betaalbare prijsklassen. New Direction Tackle lanceerde hun Transformer System P7, Saber Tackle hun Terrain Pod en Wychwood hun Tactical Pod Kit. Ook de Prologic K1 Low Profile Rod Pod is een versie met enkel uprights. Rodpods van zwart geanodiseerd aluminium die nu ook voor iedereen toegankelijk zijn zonder hoge prijzen te moeten betalen. 

De Wychwood Tactical Pod Kit.
De Wychwood Tactical Pod Kit

Trend voor 2020

Juist door bovenstaande product lanceringen kunnen satellite pods of bankware met enkel uprights en geen buzzerbars meer, wel eens de trend gaan worden voor 2020. Het verkrijgen van dit soort bankware was nog nooit zo makkelijk en laten we eerlijk zijn, het ziet er oldskool uit. Mijn verwachting is dat dit jaar meerdere merken zullen gaan aanhaken op deze trend. De satellite pod is niet meer enkel voorbehouden aan de vermogende tackle tart. 

De Saber Tackle Terrain Pod.
De Saber Tackle Terrain Pod
 

Advertentie:

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *