Review Gemini Carp Tackle ARC System

Gemini Carp Tackle ARC System

Een systeem dat uitermate geschikt is om afstanden mee te gooien is natuurlijk het helikopter systeem. Doordat je rig zal gaan draaien in de lucht is dit systeem nagenoeg niet in de war te gooien. Dit draaien is natuurlijk de reden waarom dit systeem zo genoemd word. Het draaien van je rig zorgt wel voor luchtweerstand en als je dit kan elimineren kan je dus nog net wat verder gooien. Exact hiervoor heeft het Engelse Gemini Carp Tackle het ‘ARC systeem’ ontworpen. 

 

Advertentie:

  Advanced Release Clip

ARC staat voor Advanced Release Clip en betekent vrij vertaald ‘geavanceerde los clip’. Deze clip zit vast bovenop het lood gemonteerd. In deze clip fixeer je de haak alvorens je gaat werpen. Als het lood het water raakt zal de clip zich openen en komt de haak los van het lood. Dit heeft natuurlijk twee enorm grote voordelen. Ten eerste heb je minder luchtweerstand en zal je dus verder kunnen werpen. Doordat je rig pas los komt zodra het lood het water raakt is dit systeem ook met geen mogelijkheid meer in de war te gooien.

Het Gemini ARC system word geleverd in een luxe doosje
Het Gemini ARC system word geleverd in een luxe doosje.

Het ARC system is verkrijgbaar via de website van Gemini Carp Tackle en komt in de drie welbekende kleuren, namelijk: lichtbruin, donkerbruin en groen. De gewichten lopen op vanaf 2 oz (57 gram) tot aan 3.5 oz (100 gram). Het ARC system wordt geleverd in een luxe doosje en ze zitten per 5 verpakt. Je kan hier kiezen uit een mix van 4 gewichten of 5 stuks van 3 of 3.5 oz. 

Video

Montage

Je monteert het hele systeem eigenlijk zoals een traditionele helikopter setup. De bovenste bead is niet verplicht aangezien je rig niet wordt tegengehouden door de luchtweerstand. Persoonlijk monteer ik deze wel graag, want dan weet ik exact waar mijn rig ligt. Door de waterweerstand tijdens het afzinken zal de rig natuurlijk wel iets terug naar boven komen. Dit zal minimaal zijn, zeker op geringe dieptes, maar ik ben wat dat betreft liever honderd procent zeker van mijn zaak. Indien je de bovenste bead wel plaatst, zorg er dan voor dat de bead groot genoeg is om over al je knopen te kunnen glijden. Mocht je dan een lijnbreuk hebben dan blijft de vis in ieder geval alleen achter met je rig. In de setup die ik hier beneden monteer maak ik gebruik van het safety chod systeem van Korda. De safety chod bead zal in dit geval van de sleeve ‘afspringen’ zodra hier te veel druk opkomt. Veiliger kan het niet in mijn ogen.

Benodigdheden

Benodigdheden voor het Gemini Carp Tackle ARC systeem
  1. Leader materiaal
  2. Chod Safety Systeem
  3. Heli sleeve (let op: deze wordt niet meegeleverd met het Korda Chod Safety system)
  4. QC Ring Swivel
  5. Speed link
  6. Rig voorzien van een lusje en anti-tangle sleeve
  7. Gemini ARC Lead

Stap voor stap

Splice je leader en creëer aan beide kanten een lus.
Monteer het Chod Safety Systeem, QC Ring swivel en heli sleeve op je leader.
Monteer het Chod Safety Systeem, QC Ring swivel en heli sleeve op je leader.
Plaats nu de safety bead op de sleeve en de speed link aan de lus
Plaats nu de safety bead op de sleeve en de speed link aan de lus.
Monteer nu je rig aan de QC Ring Swivel en het ARC lood aan de speed lin
Monteer nu je rig aan de QC Ring Swivel en het ARC lood aan de speed link.
Klik nu de haak in de ARC clip en verschuif de barrel bead zodat de rig en leader strak staan. Deze stap is belangrijk anders kan de haak blijven hangen in de clip.
Klik nu de haak in de ARC clip en verschuif de barrel bead zodat de rig en leader strak staan. Deze stap is belangrijk anders kan de haak blijven hangen in de clip.

Voordelen

Hier kunnen we kort over zijn aangezien deze al worden besproken in de inleiding. De voordelen zijn:

  • Gestroomlijnde setup waardoor je verder kunt werpen
  • 100% anti-tangle free

Nadelen

Een ander voordeel van een helikopter setup is dat wanneer je lood in de bodem zal wegzinken, je door de hoogte van de beads er voor kunt zorgen dat je rig niet word meegetrokken in de blubber. Bij het ARC system moet je de tail bead op de lengte van je rig monteren. Na het lossen van de haak kan de rig nog wel iets terug naar boven komen door de waterweerstand. Maar als je op redelijk ondiep water zit te vissen zal dit toch minimaal zijn. Iets om rekening mee te houden dus en natuurlijk op te lossen door je rigs eventueel iets langer te maken. Een ander puntje van aandacht is dat het werpgewicht is gemaakt van lood en dit blijft natuurlijk een giftig materiaal. Het is dus zeker niet aan te raden om dit systeem te gebruiken in combinatie met systeem dat je lood zal lossen tijdens een aanbeet. 

Gemini Carp Tackle ARC System

Conclusie

Het ARC systeem van Gemini doet exact wat het belooft. Ik ben geen enorm goede afstandswerper, maar ook ik kwam toch beduidend verder dan anders. De clip ziet er op eerste gezicht wat minimaal uit, toch kwam de clip iedere keer los. Ik kan niet anders dan concluderen dat het systeem gewoon goed werkt. Ik ken diverse wateren waar werpen verplicht is en ver werpen je kansen toch drastisch verhoogt. Dit systeem gaan we dan ook regelmatig terugzien op dit soort wateren denk ik.

 

Advertentie:

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *