Vals gehaakt: zo verwijder je een haak uit je lijf!

haak verwijderen uit je vinger

Een ongeluk zit altijd in een klein hoekje en de vishaken worden steeds scherper. De kans dat je per ongeluk een haak in je eigen vinger, hand, arm, been of ander lichaamsdeel trekt is dan ook best aanwezig. Als je geluk hebt vis je met weerhaakloze haken die je er dan vervolgens makkelijk kunt uithalen, maar de realiteit is dat de meeste vissers gebruik maken van haken met een weerhaak. En die krijg je er niet zomaar uit! Daar zit je dan in de middle of nowhere met de grootste vangst van je leven! Na het lezen van dit artikel weet je precies hoe je (in de meeste gevallen) de haak zonder pijn en schade kunt verwijderen!

 

Advertentie:

Nash Tackle  Onwetendheid leidt tot meer letsel

Door de jaren heen is het ook mij een aantal malen gebeurd dat ik mijzelf prikte aan een scherpe vishaak. Meestal had ik de mazzel dat deze niet verder kwam dan de weerhaak en ik hem dus zo weer uit mijn vinger kon halen. In een ver verleden had ik echter minder mazzel en trok ik een haak behoorlijk diep in mijn vinger. Onwetend ben ik toen naar de dokterspost gegaan en daar heeft men veel moeite gedaan om mij te onthaken. Ze wisten namelijk niet hoe ze met de weerhaak om moesten gaan en als je pech hebt zal men gaan verdoven en snijden.

In veel gevallen kan je de haak zelf verwijderen
In veel gevallen kan je de haak zelf verwijderen en is een bezoek aan de huisartsenpost of het ziekenhuis niet nodig

Ook zijn er veel vissers die ervoor kiezen om de haak door te drukken zodat de haakpunt er weer uitkomt en je hem af kunt knippen voorbij de weerhaak. Een zeer pijnlijk klusje voor de echte oermensch onder ons, maar ook een handeling die later soms zorgt voor ontstekingen en flink opgezwollen vingers. En helemaal zonde als je je achteraf beseft dat dit in de meeste gevallen helemaal niet nodig is!

Pijnloos een haak verwijderen

Een aantal jaren geleden stuitte ik op een handig filmpje op YouTube. Hierin werd getoond hoe een visser zelf een haak tot voorbij de weerhaak in zijn arm trok en hem met een simpele handeling weer uit zijn arm trok. Zonder letsel! Toen ik twee jaar geleden wederom weer eens iets te onvoorzichtig was met het knopen van mijn rigs, trok ik een haak in mijn vinger. Ik herinnerde mij het filmpje en besloot de proef op de som te nemen. De manier werkte feilloos en ik haalde zonder enige pijn en verwonding de haak uit mijn vinger. Een klein gaatje als van een speldenprik was het enige zichtbare ‘letsel’.

Nu ging het mij te ver om het verwijderen van die haak tot in detail te fotograferen en/of te filmen, maar gelukkig zijn er genoeg anderen die dat wel hebben gedaan. En nog mooier, het enige dat je nodig hebt is iemand die je kan helpen en een stuk stevig nylon! Had ik dat toen maar geweten!

Bekijk de onderstaande YouTube video om te zien hoe dit simpele trucje in zijn werk gaat. Natuurlijk werkt dit niet in alle gevallen, maar ik ben er van overtuigd dat het bij veel ‘eenvoudige’ zelfhakingen werkt!

Natuurlijk is dit slechts één voorbeeld,. Als je op zoek bent naar meer voorbeelden vind je hieronder nog twee links naar goede uitlegfilmpjes.

Voorbeeld 1
Voorbeeld 2

*Kleine disclaimer: natuurlijk kan bovenstaande methode niet in alle gevallen gebruikt worden. Zit de haak (te) diep geprikt of in de buurt van een bot of gewricht? Laat dan specialistische hulp kijken hoe de haak het beste verwijderd kan worden. CarpFeeling kan niet aansprakelijk worden gesteld voor letsel dat ontstaat bij het verwijderen van een haak.

 

Advertentie:

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *