Het bereiden van paranoten

Het bereiden van paranoten (brazil nuts)

Paranoten, of ook wel Brazil Nuts genoemd, zijn nog niet erg bekend bij de karpervissers. Hoewel de doorgewinterde dressuurwatervissers er vast al eens mee uitgepakt hebben, zal de paranoot bij het gros van de karpervissers vooral bekend zijn als ‘superfood’ en als versnapering verkrijgbaar bij de nootjes in de supermarkt. Zonde, want deze noten kunnen een enorm dressuurdoorbrekende werking hebben. De paranoot is een prijzig aasje maar leent zich uitstekend voor een instant aanpak en voeren is dus absoluut niet nodig.

 

Advertentie:

Hareco  Zelf heb ik in het verleden regelmatig al eens iets gelezen over deze opvallende noten maar tot twee jaar geleden had ik ze niet ingezet. Pas toen ik in de voorgaande winter wederom getipt werd en iets meer informatie kreeg heb ik ze een kans gegeven en zeker niet zonder succes. Al tijdens het eerste instant nachtje op een moeilijk Frans water kwam er vis op de kant. Het stekje bevatte slechts mijn haakaas en 3 nootjes daaromheen. Daarna leverde de noten nog regelmatig vis op.

Het bereiden van brazil nuts - carpfeeling 1
Opvallende en zeer vette noten

Het bereiden van de paranoten is eenvoudig. Als je ze puur en alleen als haakaas inzet zou je ze vanuit de zak kunnen vissen, maar het heeft de voorkeur om ze een halve dag te weken en dan ongeveer 15/20 minuten te koken. Hierdoor zijn ze goed te bewerken en bij te snijden tot een gewenst formaat. De noot is opvallend groot en geeft veel attractie af door de vele vetten die hij bevat. Let er trouwens wel op dat de paranoot vrij licht van gewicht is. Even rekening houden met je rig dus 😉

Het bereiden van brazil nuts - carpfeeling 2
Mijn eerste vangst op paranoten, gevangen op een lastig Frans water
 

Advertentie:

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *