Het gebruik van asafoetida

asafoetida

Pas geleden ontvingen we van Johnny Malfroid een lezersvraag over het gebruik van Asafoetida in boiliemixen. Omdat we dit een niet alledaags onderwerp vinden, hebben we de vraag van Johnny eruit gepikt en zullen we hem in dit artikel proberen te beantwoorden. Asafoetida, ‘Hing’ of in het Nederlands ‘Duivelsdrek’, is het gele gom wat men uit de schermbloem wint. Het is zowel te koop in poedervorm als olie en heeft enkele bijzondere kenmerken.

 

Advertentie:

Nash Tackle  Het wordt vooral in de Aziatische keuken gebruikt als een smaakversterker. Kenmerkend is een zwavelachtige en penetrante geur die vervaagd wanneer je Asafoetida verhit. De smaak valt het beste te vergelijken met allium groenten. en heeft na verhitting wat weg van knoflook, ui en prei. Naast smaakmaker zou ook de verteerbaarheid van een gerecht verbetert worden. Door het gebruik van Asafoetida in gerechten met peulvruchten zal de winderigheid verminderen.

Erg geconcentreerd

Asafoetida is een enorm geconcentreerd goedje. In de culinaire wereld wordt het zeer minimaal gedoseerd vanwege de sterke geur en smaak. Als we naar de markt kijken zien we dat we dit product veelal versneden aantreffen. Net als bijvoorbeeld bij Trassi is het lastig om 100% zuivere Asafoetida te verkrijgen. Het meest bekend zijn de potjes van Vandevi. Asafoetida van Vandevi is versneden en is een mengsel van kurkuma, rijstmeel en Asafoetida. De toevoeging van rijstmeel is vaak om klontvorming tegen te gaan. 100% zuivere Asafoetida wordt volgens hun eigen zeggen verkocht door Maharishi Ayurveda. Mocht je het product nu bij een toko tegenkomen met in de (summiere) ingrediëntenlijst ook fenegriekpoeder, dan mag je aannemen dat dit het goede spul betreft. Dit fenegriekzaad gebruikt men namelijk om de Asafoetidagom te malen.

De Asafoetida Essential Oil van S-Carp Products (Bron foto: Carpmania.hu)
De Asafoetida Essential Oil van S-Carp Products (Bron foto: Carpmania.hu)

In de hengelsport is Asafoetida minder bekend. Toch is het in karperland wel degelijk te koop. Merken als Cotswold Baits, Carp Zone, S-Carp Products, Carp Enemy en Carpballs gebruikten het ooit in hun boilies en het Engelse Nutrabaits verkoopt het steeds als essential oil. Ook het Engelse Feedstimulants verkoopt het nog onder de naam Oleoresin Asafoetida. Een oleoresin is het overblijfsel wanneer je kruiden soakt in een oplosmiddel. Denk aan water of alcohol. Door verhitting vervliegt het oplosmiddel waardoor je als het ware een extract overhoud.

Een tamelijk onbekend ingrediënt voor boilies

Asafoetida wordt eigenlijk weinig gebruikt door fabrikanten en thuisdraaiers. Dit komt mede doordat dit product minder voor de handliggend is als andere vangrijke specerijen en kruidenmengsels als fenegriek, kurkuma, chili, knoflook en Robin Red. De zwavelachtige geur zal hiermee te maken hebben maar ook de verkrijgbaarheid van zuiver Asafoetida. Daarnaast is het mogelijk om qua geur en smaak met uienpoeder en knoflook aardig in de buurt te komen.

De Compounded Asafoetida van Vandevi is het makkelijkst verkrijgbaar. (Bron foto: Omart.in)
De Compounded Asafoetida van Vandevi is het makkelijkst verkrijgbaar. (Bron foto: Omart.in)

Om toch handvatten te geven om Asafoetida in je boilies te verwerken hebben we voor jullie de hoeveelheden opgezocht. Na heel wat Engelse fora af te hebben gesurfd, lijkt de voorkeur gegeven te worden voor het gebruik van een vloeibare variant. Wil je een essential oil gaan gebruiken van bijvoorbeeld Nutrabaits, dan volstaat 2 tot 6 druppels op een kilo basismix. Nutrabaits geeft hierbij de tip om hun essential oil te mengen met Black Pepper Oil in een mengverhouding van 11 op 1 druppel Asafoetida. Een alternatief is het gebruik van de net al besproken oleoresin van bijvoorbeeld het Engelse Feedstimulants. 1 druppel tot maximaal 1ml wordt aangeraden per kilo basismix.

Asafoetida poeder

Het gebruik van de poedervorm is veruit het goedkoopst en het makkelijkst verkrijgbaar. De gemiddelde toko heeft Asafoetida in het assortiment. Het probleem zit hem erin dat de poedervorm te vaak is versneden. Gemiddeld genomen doseer je 10gr tot 50gr per kilo basismix. Hoe puurder je dit product kan kopen, hoe minder Asafoetida je vanzelfsprekend nodig hebt. Doordat het spul zo aanwezig is, heb je de kans om dit product over te doseren waardoor je aas bitter kan worden. De juiste hoeveelheden zijn dus afhankelijk van de kwaliteit en het zelf experimenteren.

De Essential Oil van Nutrabaits
De Essential Oil van Nutrabaits

Asafoetida is een product met de nodige kanttekeningen. Toch wordt dit product gezien als een echte graskarpervanger en zijn de kenmerkende geur en smaak een prima alternatief op knoflook. Gaat het je echt om de sterke penetrante geur dan zijn alternatieven als lever- en visadditieven misschien wat makkelijker te verkrijgen en te doseren. Toch is het ‘anders doen dan anderen’ principe vooral in de hengelsport vaak een sleutel tot succes. Dan is dat Asafoetida misschien nog zo gek niet.

Een oleoresin is een alternatief voor een essential oil
Een oleoresin is een alternatief voor een essential oil (Bron foto: Carp-in.com)
 

Advertentie:

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *