Het najaar in met Evolution Products

Het najaar in met Evolution Products

Zoals iedereen waarschijnlijk gemerkt heeft hebben we de laatste zomerse dagen achter ons gelaten en doet het najaar zijn intreden. Veel vissers kijken het hele jaar uit naar deze naderende periode. Een periode waarin de vis zich gaat opmaken voor de winter en hierbij aan haar reserves gaat werken. Ook de natuur verandert in deze periode. De bomen verkleuren van mooi groen naar bruin/oranje/rood. Een prachtige periode om als karpervisser je slag te slaan, want ook de vissen laten zich van hun mooiste kant zien.

Een groot voordeel van het najaar is het feit dat de wat minder fanatieke visser het voor gezien houdt. Dat betekent dat het op een groot aantal wateren rustiger zal worden. Ideaal om een voercampagne te houden. Let wel: doe dit met verstand en probeer erachter te komen hoeveel andere vissers ditzelfde plan hebben op jouw najaarswater. Ook in het najaar kan je namelijk een water volledig lam leggen door teveel te voeren. Gezond verstand is dus ook in deze periode het devies.

Voer met gezond verstand, ook in het najaar
Voer met gezond verstand, ook in het najaar

Kies een stek

Het kiezen van een geschikt najaarswater is heel persoonlijk en hangt ook nog eens af tot wanneer je wilt doorvissen. Ondiepe wateren met een maximale diepte van zo’n 2 meter zullen nu eenmaal eerder onder de magische 10 graden duiken dan diepe zandwinputten met dieptes tot wel 15 meter. In beide gevallen geldt wel dat in het najaar de vis zich voor de winter gaat volvreten. Waar de ondiepe wateren vaak in oktober erg goed zijn komt het vaak voor dat de echt diepe wateren in november compleet losgaan tot soms wel ver in december. En dat in een periode waarin de vissen op topgewicht zijn.

Op het moment dat de watertemperatuur begint te dalen en de vooruitzichten er herfstachtig uit beginnen te zien is het moment daar om je voerstek te gaan opstarten. Het opstarten van een voerstek is niets anders dan een geschikte stek zoeken om deze vervolgens met zoveel mogelijk regelmaat te voorzien van voer. In mijn ogen heeft een geschikte stek meerdere eigenschappen. Zo zoek ik graag naar een dieper gedeelte van het water waarbij ik het liefst ook nog de mogelijkheid heb om op een mooie herfstdag met iets hogere temperaturen een hengel ondieper te vissen.

Sowieso bevis ik graag meerdere dieptes zodat ik eventueel kan achterhalen waar de vis zich ophoudt. Een tweede eigenschap van een voor mij geschikte najaarsstek is dat deze niet te voor de hand liggend is. Ik voer namelijk niet graag voor een ander?. Ook mag deze best wat verder lopen/varen zijn. In het donker opbouwen is in het najaar toch vaak al het geval.

In het najaar zijn de vissen op topgewicht en de kleuren zijn prachtig
In het najaar zijn de vissen op topgewicht en de kleuren zijn prachtig

Zelf kies ik er vaak voor om elke dag uit werk een stek aan te voeren en soms zelfs 2 maal per dag. De voerhoeveelheden waar ik mee start bedragen vaak een kilo’tje per stek. De hoeveelheid voer die er vervolgens tijdens het najaar in gaat laat ik eigenlijk bepalen door de vissen zelf. Heb ik nachten met een enkele vis of zelfs geen vis dan zal ik mijn voerhoeveelheid afbouwen. Vang ik meerdere vissen per nacht (en dan het liefst aan het begin van de sessie kort achter elkaar), dan zal ik deze hoeveelheid opvoeren. Dit is een beetje “fingerspitzengefühl”. Zodra de temperatuur onder de 10 graden zakt bouw ik langzaam de voerhoeveelheid af. Gebruik hiervoor een thermometer die je aan je lijn kunt bevestigen zodat je de daadwerkelijke temperatuur kunt meten op je stek. Al laat ik nog steeds het aantal aanbeten in eerste instantie bepalen.

Aaskeuze is in het najaar erg van belang. Zo heeft de vis een zeer specifieke voorkeur voor eiwitrijk voedsel in het najaar. Waar koolhydraatrijk aas in de zomer het verschil kan maken doordat er in de onderwaterwereld voldoende eiwitrijk voedsel voorhanden is, is dit in het najaar precies andersom. Het onderwaterleven verandert en het voedselaanbod neemt af. Hier komen wij karpervissers om de hoek kijken met onze voedzame bolletjes ?.

Dit soort units hebben honger in het najaar! Een vis die de Smoked Fish niet kon laten liggen
Dit soort units hebben honger in het najaar! Een vis die de Smoked Fish niet kon laten liggen

Door met eiwitrijke boilies zoals bijvoorbeeld de Smoked fishSweet Garlic Robin RedSweet fish of de Krill/Shrimp/Trassi te voeren weet je zeker dat er voor de karper een voedzaam maaltje ligt waar hij zeer zeker de voedingswaarde van zal appreciëren. Al deze boilies hebben een eiwitpercentage van maar liefst 30%. Deze bestaan ook nog eens voor het overgrote deel  uit diereigen eiwitten waardoor deze nog door de karper nog sneller als natuurlijke voedselbron zullen worden herkend.

In het najaar kun je perfect je sessies timen. Houd goed het weer in de gaten. Heldere nachten met oosten wind zijn een stuk minder interessant dan bewolkte regenachtige nachten met een flinke zuidwester. De vis gaat op dit soort moment vaak volledig in de vreetmodus. Zorg dus dat je een extra setje droge (warme) kleding bij je hebt.

De nachten zijn al lang, maar 's ochtends blijft het genieten
De nachten zijn al lang, maar ’s ochtends blijft het genieten

Wij van Evolution Products wensen jullie enorm veel succes dit najaar en vergeet al met al niet te genieten van deze geweldige tijd van het jaar.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *