Hopper rig (Bungee chod)

Zorg dat het leadermateriaal opgestroopt blijft en knoop aan het andere einde met een paar oude wijven knopen het elastiek vast.

Een zeer afwijkende en zeer effectief gebleken variant op de gewone chod rig is de Hopper rig. Deze rig staat ook bekend als Bungee chod en dankt zijn naam aan het gebruik van een wafter in plaats van een pop-up. Dardoor ‘hopt’ het aas aantrekkelijk over de stek zweeft het niet stil boven de bodem. Naast het gebruik van een wafter is de Hopper ook voorzien van een licht elastisch gedeelte tussen de rig en het lood, waardoor de inhaking verandert en de rig beter onder spanning blijft na de aanbeet. Je kunt hem natuurlijk ook traditioneel met een pop-up vissen.

 

Advertentie:

The Carp Specialist  De originele versie van de bungee chod wordt gemaakt door een stuk leadcore elastisch te maken. Dit is niet echt lastig, maar kan wel een enorm stuk makkelijker. Dus bespreken we deze methode verderop in dit artikel. We beginnen dus met de makkelijke variant. In beide gevallen laten we de montage zien op een loodvrije leader, maar je kan deze natuurlijk ook maken met een fluoro carbon leader of zelfs naked. Let er in alle gevallen wel op dat je bovenste bead over je knopen kan glijden. Dit zorgt er natuurlijk voor dat de vis met alleen de onderlijn blijft rondzwemmen mocht je een lijnbreuk hebben. Dit kan ook gemakkelijk door gebruik te maken van de No-Trace Beads van Korda. Deze zullen van de sleeve afspringen zodra er druk op komt.

De originele, maar moeilijker te maken, variant beschrijft Bob verderop in dit artikel
De originele, maar moeilijker te maken, variant beschrijft Bob verderop in dit artikel

Bungee chod met Nash Triggalink

Nash Triggalink is een braid die elastisch wordt zodra hij in aanraking komt met water. Ik besprak dit product al in een review vorig jaar. Met deze eigenschap kan je dus heel gemakkelijk het ‘Bungee’ gedeelte maken voor deze rig. Er kleeft wel een nadeel aan de traditionele chod montage alsook het feit dat de Triggalink in beperkte breeksterktes verkrijgbaar is. Het nadeel van de standaard chod montage is natuurlijk dat na een aanbeet het lood heel dicht bij de haak komt. Dit kan je makkelijk oplossen door een ring te plaatsen tussen je leader en het laatste stukje naar het lood toe. Dit besprak Erwin al in een artikel genaamd ‘verleng je chod’. Ditzelfde principe kan je dus dan ook goed gebruiken om de kracht niet op de Triggalink te krijgen, als de omstandigheden daar om vragen. Je slaat dus twee vliegen in een klap.

Om de bungee chod te maken heb je natuurlijk Nash Triggalink nodig, vervolgens een chod montage naar keuze, een heavy duty O ring en een loodmontage (in dit geval hebben we gekozen voor een Pallatrax Stonze met een quick link swivel).
Om de bungee chod te maken heb je natuurlijk Nash Triggalink nodig, vervolgens een chod montage naar keuze, een heavy duty O-ring en een loodmontage. In dit geval hebben we gekozen voor een Pallatrax Stonze met een quick link swivel.

Aan de slag

Eigenlijk kunnen we dit heel kort houden en is het een kwestie van een O ring aan de chod leader te knopen. De chod leader kan je naar gelang zelf kiezen. Je kan dus kiezen voor een (loodvrije) leadcore, fluoro carbon of een naked setup. In de laatste variant knoop je dus direct je hoofdlijn aan de O ring nadat je de sleave, chod rig (eventueel aan een QC Ring swivel) en de barrel bead hebt gemonteerd. Vervolgens pak je een stukje Nash Triggalink en knoop je dit aan de O ring. Aan de andere kant monteer je een Quick Change swivel nadat je de Heli Sleeve heb gemonteerd. Let er wel op dat de Triggalink ongeveer 30% krimpt. Als dit stukje 15 cm is zal het nat dus een slordige 10 cm zijn. Het is dus ook aan te raden de Triggalink nat te maken alvorens je deze montage te water laat. Anders zal je haak over de bodem worden getrokken en bestaat er dus de mogelijkheid dat hij net een takje of iets dergelijks haakt. 

Let er op dat de Triggalink krimpt
Let er op dat de Triggalink krimpt

Originele bungee chod

Zoals we al bespraken is de originele versie van de bungee chod gemaakt van een stukje elastische leadcore. Deze maak je door een stuk elastiek door de leadcore te rijgen. Hoe je dit exact doet laat Bob hieronder zien.

Benodigdheden voor de originele Bungee chod

Benodigdheden

  1. Een (loodvrije) leader
  2. Chod materiaal
  3. QC Ring Swivel
  4. No-Trace Beads
  5. Schaartje
  6. Chod rig
  7. Splicing neadle

Stap voor stap

Men neme een loodvrije swivel leader, kant en klaar of zelf van te voren gemaakt. Steek net boven de splice een slicenaald in en probeer  zoveel mogelijk materiaal op de naald te rijgen
Neem een loodvrije swivel leader, kant en klaar of zelf van te voren gemaakt. Steek net boven de splice een slicenaald in en probeer zoveel mogelijk materiaal op de naald te rijgen.
Open het lipje, sla een stuk marker elastiek dubbel en trek deze voorzichtig door de leader
Open het lipje, sla een stuk marker elastiek dubbel en trek deze voorzichtig door de leader
Haal de wartel door de lus van het elastiek en trek het elastiek aan zodat deze kant niet meer los kan gaan
Haal de wartel door de lus van het elastiek en trek het elastiek aan zodat deze kant niet meer los kan gaan
Zorg dat het leadermateriaal opgestroopt blijft en knoop aan het andere einde met een paar oude wijven knopen het elastiek vast.
Zorg dat het leadermateriaal opgestroopt blijft en knoop aan het andere einde met een paar oude wijven knopen het elastiek vast.
Bungee chod
Zet een quicklink aan de wartel en plaats indien gewenst een sleeve over de leader om de wartel en quicklink te bedekken. Maak een platte knoop of liever een 8 knoop in de leader, net boven het bungee gedeelte. Zet de eerste kraal tegen de knoop aan. Deze knoop voorkomt dat de kraal en je hele rig tijdens de dril geheel naar het lood schuift. Geen zorgen over trekkrachtverlies door de knoop, de trekkracht van dit materiaal wordt nauwelijks beïnvloed hierdoor.
Bungee chod
Monteer een ring swivel (of quick change ring swivel) en zet de no trace bead boven deze wartel waar je chod rigje op gezet kan worden
Bungee chod
Als je erg je best doet kan je tot wel 8 cm leader opstropen en zo een bungee maken die oprekt tussen 8 en 22,5 cm!
 

Advertentie:

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *