Interview met Claudia Darga

Interview met Claudia Darga

Wie actief is op social media heeft ongetwijfeld al eens een foto van haar voorbij zien komen op Facebook of Instagram. Haar persoonlijke Facebookpagina heeft immers meer dan 39.000 volgers en met haar stralende glimlach en (grote) karpers zijn haar foto’s en filmpjes zeker opvallend. Wij wilden graag iets meer weten over deze Duitse en stelden haar een aantal vragen. Maak kennis met Claudia Darga!

 

Advertentie:

CC Moore  We beginnen met wat voor de hand liggende vragen. Wil je jezelf eens voorstellen aan onze lezers?

Ik ben Claudia en ik ben 28 jaar oud. Ik woon in Hamburg, in het noorden van Duitsland. Mijn ouders komen oorspronkelijk uit Polen en dus heb ik ook wat Poolse roots. In het dagelijks leven ben ik werkzaam als carrier manager bij een groot logistiek bedrijf.

Claudia Darga

We hebben gelezen dat je in 2010 bent gestart met vissen nadat je vriend vroeg of je met hem mee wilde gaan. Hoe heb je deze eerste sessie ervaren?

Dat klopt helemaal! Ik ben inderdaad begonnen in 2010 en daarvoor heb ik eigenlijk nooit iets met vissen te maken gehad, behalve als voedsel. Toen ik begin 2010 mijn vriend leerde kennen bleek hij al van jongs af aan een zeer fanatieke karpervisser te zijn. Uiteindelijk is hij verantwoordelijk geweest voor mijn liefde voor de karpervisserij en het feit dat ik niet alleen meer als bezoeker mee ging.

Die eerste sessie was nog steeds één van de beste die ik ooit heb gehad en heeft een hele grote rol gespeeld in de ontwikkeling van mijn passie. Het was een warme voorjaarsdag. Het weer was geweldig en de natuur ontwaakte. Het was zo vredig en rustig, dat was ik als stadsmens niet gewend! Daarnaast vingen we die sessie ook een aantal prachtige vissen, waardoor het hele gevoel tijdens die sessie perfect was.

Claudia in actie
Claudia in actie

Hoe lang duurde het voor je jouw eigen materiaal kocht na die sessie?

Op een gegeven moment besloot ik om niet alleen meer als gast mee te gaan, maar zelf ook actief te gaan vissen. Dit was ongeveer aan het einde van het eerste visjaar. Ik kreeg spullen van vrienden en kocht andere spullen bij. Naarmate de tijd vorderde ving ik meer vis, bedacht ik zelf mijn tactieken en koos ik zelf mijn favoriete aas. Natuurlijk hielp mijn vriend mij bij het voeren met de katapult of het verslepen van het materiaal. Echter, de laatste vier jaar heb ik mijzelf ontwikkeld tot een onafhankelijke visser en spendeer ik veel van mijn vrije uurtjes aan het water.

Voor wat betreft mijn spullen, dat is een mix van oud en nieuw. Het is voor mij niet belangrijk om alles perfect te hebben staan voor een mooi totaalplaatje. Ik vis bijvoorbeeld ook nog met de oude spullen waar ik mee ben begonnen en waar ik mijn eerste karpers mee ving. Het werkt allemaal prima en dus heb ik geen reden om het te vervangen.

Claudia Darga

Vis je nog steeds met je vriend of is hij gestopt toen je al die grote karpers naast hem ving?

Haha, we zijn nog steeds samen. Er zijn wel wat dingen veranderd. Hij heeft een drukke baan en daarom ga ik vaker met vrienden vissen dan met hem. Ik vis daardoor veel vaker dan hij, wat er ook voor zorgde dat ik meer grotere vissen heb gevangen tijdens de laatste twee jaar. Hij is erg trots op mij en ondersteunt me volledig. We zijn inmiddels een goed team. Hij is niet jaloers op mijn vangsten, maar op de tijd die ik kan spenderen aan het water.

Vis je alleen op karper of ook op andere vissoorten?

Ik denk dat ik voor 90% op karper vis, want deze visserij vind ik geweldig. De relaxte manier van vissen is iets waar ik erg van hou. Toch heb ik de laatste twee jaar vaker op andere soorten gevist, met in het bijzonder roofvissen als baars, snoekbaars en meerval. Tijdens mijn vakanties probeer ik ook nieuwe visserijen uit, maar uiteindelijk blijft de karpervisserij mijn favoriete verdrijf.

Op vakantie vist Claudia Darga ook graag
Op vakantie vist Claudia ook graag
Claudia Darga

Wat is je favoriete type water?

Om eerlijk te zijn vis ik graag op verschillende type wateren. Ik ben geen visser die zich enkel richt op één water en ik vind het leuk om te experimenteren. Natuurlijk heb ik ook wel een favoriet water. Dit is een water van ongeveer 10 hectare met een geweldig natuurschoon eromheen. Ik hou van dit water en de vis die er zwemt.

Vis je vooral op publieke of commerciële wateren?

In Duitsland vis ik alleen op openbaar water. Ik ben dit jaar wel naar een commercieel water geweest in Polen, maar om eerlijk te zijn bevalt het openbare me een stuk beter. In Polen moest ik vier dagen op dezelfde stek zitten en had ik links en rechts vissers naast mij. Op openbaar water kan ik zelf kiezen waar ik ga zitten en heb ik de mogelijkheid om te verkassen als het niet loopt, zonder daarvoor toestemming te moeten vragen. Ik hou van de vrijheid op die wateren.

Interview met Claudia Darga

Je hebt recent dus in Polen gevist. Zijn er nog meer landen waar op je op karper hebt gevist?

Polen is het enige land waar ik (buiten Duitsland) op karper heb gevist, maar ik zou graag ook andere plekken bevissen. Op vakantie in Thailand heb ik ook gevist en dat was geweldig! Ik plan meer van dit soort trips voor het komende jaar. Frankrijk staat zeker op mijn lijst en ik kijk ook naar Oost Europese landen als Tsjechië of Hongarije.

Wat is je meest waardevolle herinnering of vangst tot nu toe?

Mijn mooiste vangst tot nu toe was mijn eerste 40-er. Dit was een spiegelkarper van 45lbs op mijn favoriete water. Het was hartje zomer en 35 graden toen we voor een 3-daagse sessie aan het water zaten. Na twee nachten zonder actie kreeg ik tijdens de laatste nacht een aanbeet en dat leverde me deze prachtige vis op.

Interview met Claudia Darga

Heb je een doel in je visserij? Bijvoorbeeld een specifieke karper of iets anders?

Ik vind iedere vis mooi, ongeacht grootte etc. Natuurlijk heb ik ook wel vissen die ik graag eens zou vangen, zoals een koi van rond de 30lbs die op mijn thuiswater zwemt. Ik vis niet gericht op deze vis, maar als hij op de kant zou komen zou ik er erg blij mee zijn.

Waar heb je een hekel aan in de karper scene?

Haha, er zijn genoeg dingen in de karpervisserij die ik niet leuk vind. Maar om eerlijk te zijn zie ik grote verschillen in de landen waar je vist. De scene in Duitsland is het minst leuk. Vissers zijn jaloers op de vangsten van anderen en vaak niet vriendelijk. Men houdt alles geheim en staat niet open om hun passie te delen met anderen.

Ik kan je meerdere voorbeelden geven waarbij mensen mij proberen te ‘beschadigen’ in verschillende situaties. Veel Duitse vissers zien niet graag vrouwelijke vissers aan de waterkant en soms wordt er jaloers gereageerd op vangsten en succesverhalen. Natuurlijk geldt dit niet voor alle Duitse vissers, maar ik merk hier meer vijandigheid dan vriendschap. In andere landen heb ik juist positieve ervaringen. In Polen bijvoorbeeld was iedereen aardig en vriendelijk. Daar respecteert men je wel en steunt je in wat je doet. Ik heb daar aan de waterkant en op beurzen al diverse vrienden gemaakt. In Thailand leerde ik ook enkele vriendelijke Engelse vissers kennen en ook online is iedereen veel vriendelijker. Ik denk dat de scene in die landen toch anders is dan in Duitsland. Maar goed, dit is natuurlijk alleen mijn indruk die ik de laatste jaren heb opgedaan.

Hoe belangrijk zijn rigs in jouw visserij en wat is je favoriete rig?

Om eerlijk te zijn heb ik de laatste twee jaar in 95% van mijn visserij dezelfde rig gebruikt. Dit is de zogenaamde ‘German rig’, die uitstekend te gebruiken is met bodemaas en snowman presentaties. Dit is voor mij de beste rig die ik ook heb gebruikt en waar ik al mijn grote vissen op heb gevangen. Ik heb simpelweg geen reden om een andere rig te gebruiken. De andere 5% gebruik ik vaak een chod rig, maar dit doe ik vooral in het voorjaar als ik met pop-ups vis.

De German Rig

Je bent al een paar jaar actief als teammember bij Imperial Baits. Hoe belangrijk is aas in jouw visserij en voer je veel voor?

Voor mij is aas, samen met de goede stek, de belangrijkste factor in het karpervissen. In 99% van mijn visserij heb ik geen mogelijkheid om voor te voeren, omdat de wateren ver van mijn huis liggen. Ik moet mij dus richten op instant visserij en daarvoor gebruik ik zeer attractief aas. Ik gebruik dan ook niet veel aas, als het maar attractief is. De vissen zijn gek op het aas van Imperial Baits en de bijbehorende dips en toevoegingen. Natuurlijk ben ik dan ook blij als ik zie dat mijn gebruikte aas meer vis oplevert dan dat van mijn vismaten. Dit geeft vertrouwen en ik heb dan ook geen enkele reden om met ander aas te gaan vissen.

Zonder welk aas ga jij niet van huis? En waarom is dat?

Dit jaar zijn dat mijn zelfgedraaide Monster Paradise boilies van Imperial Baits. Ik gebruik enkel het bodemaas, zonder dips of kleurstoffen. De flavour in deze boilie stinkt flink en bevat ook veel knoflook. Deze boilies hebben mij dit jaar al mijn grote vissen opgeleverd. Bij mijn haakaas voer ik vaak maar 10 tot 30 boilies bij. Deze tactiek levert me iedere keer weer vis op. Ze vinden het aas toch wel, of ik er nu veel of weinig in gooi.

Wat is je favoriete karperboek of film?

Ik heb slechts één karperboek gelezen, dat was het Duitstalige ‘Karpfenzeit’ van Christopher Paschmanns. Ik heb veel geleerd van dit boek en diverse tips opgepikt voor mijn eigen visserij, ik vind dit een fantastisch boek. Voor wat betreft films, daar heb ik geen favoriet. Ik zit veel liever aan de waterkant dan voor mijn tv. Thuis zitten heeft me nog nooit een vis opgeleverd 😉

Heb je nog een goede tip voor onze (vrouwelijke) lezers?

Voor de vrouwen die niet begrijpen waarom hun man vist: probeer het eens en ga gezellig eens mee met je man. Zelfs al bevalt het de eerste keer niet zo, probeer het dan nog een keer, want je zult het vast heel leuk gaan vinden!

En voor de vrouwen die al met het karpervirus besmet zijn hoop ik dat jullie je niets aantrekken van wat de mannen over je zeggen. Vrouwen zijn niet slecht in vissen, maar we zijn in de minderheid en veel mannen zien ons niet graag aan de waterkant. Negeer hen en doe gewoon waar je zin in hebt. Laat ze maar zien dat je misschien beter bent. Op den duur zullen de meesten je accepteren en zien je ze als een echte visvrouw.

Claudia bedankt voor dit interview. Wij hopen dat je nog veel (grote) vissen zult vangen en dat je je Facebookpagina en Instagram blijft updaten met de prachtige foto’s en video’s. Laten we eerlijk zijn, we zien liever jou lachen dan een knorrige kale vent 😉

Volg Claudia Darga op social media

Zoals je hebt kunnen lezen is Claudia zeer actief op Facebook en Instagram. Volg Claudia op de onderstaande pagina’s:

Facebook: www.facebook.com/dargaclaudia
Instagram: www.instagram.com/claudiadarga

 

Advertentie:

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *