Review JAG Products Stainless 316 Range

JAG Stainless 316 Range review

Gewoon een willekeurige hengel op een steun is niet echt mijn ding. Nu wil ik mezelf ook niet bestempelen als een tackle tart, maar ik laat graag in mijn set-up toch iets van een kleurtje terugkomen. Laten we het maar een vrouwelijke touch noemen. Mijn oog was dus ook gevallen op een Mack2 hengel en Penn molen waar rode accenten in zitten en deze wilde ik natuurlijk wel terug laten komen in de rest van mijn setup. Mijn aandacht trok al snel naar de set-up’s van RVS. Maar zoals ik ben, een beetje meer detail dan alleen RVS was wel mijn wens en tijdens Carp Zwolle kon ik dus de vele stands eens langs struinen om ze eens op het gemak te bekijken. Iets in het echt zien is toch wel fijner dan op een plaatje en waar kan je meer materiaal bij elkaar zien dan op Carp Zwolle?

 

Advertentie:

The Carp Specialist  Op zoek naar iets nieuws

Om de zoektocht voor mezelf makkelijker te maken was ik er al snel over uit dat ik mijn nieuwe hengel wilde laten rusten op een single rod set-up. Dit omdat ik tot nu toe nog altijd vis met 1 hengel. Maar ik wilde wel andere opties open laten naar de toekomst toe. Na een paar dagen op de beurs Carp Zwolle 2018 vertoefd te hebben was ik een ervaring rijker in de zoektocht naar een nieuwe set-up. Bij de stand van JAG Products Benelux heb ik me laten informeren over hun producten. In het begin van 2013 kwam JAG Products al met de 316 Range, bestaand uit verstelbare banksticks en buzzerbars. De verstelbare banksticks zijn ontworpen voor gebruik met buzzerbars en hebben als voordeel dat je de banksticks en buzzerbars kunt gebruiken voor het ombouwen tot een volwaardige rodpod van de 316 Range, maar daar kom ik later op terug.

De rode accenten komen terug in de hengel, molen en bankware
De rode accenten komen terug in de hengel, molen en bankware

Mijn Setup

Natuurlijk heb ik dan ook een nieuwe set-up aangeschaft en wel van JAG Products. Mijn hengel ligt inmiddels te pronken op een single rod set-up, bestaande uit een Standard Head 14 Inch bankstick als achtersteun, gecombineerd met de Back Rests Lockdown Rear Grip en de rode Lockdown insert. Als voorsteun ook de Standard Head 14 inch bankstick, gecombineerd met een JAG Safeliner Hockey Stick 316. Natuurlijk ontbreken de nieuwste 316 Stainless Snag Ears niet op de Delkim beetverklikker. Als hanger heb ik toch voor een ander merk gekozen, namelijk de Matrix Innovations Headlite Hanger. Deze set-up is afgemaakt met de rode Eye Candy O Rings van M2 Bait and Tackle tussen de losdraaiende delen. In de Matrix Headlite past ook een Betalight die ik recent heb aangeschaft zodat deze nu ook een licht rode gloed geeft in het donker.

Banksticks

De 316 Range is gemaakt van de tot nu toe hoogst haalbare kwaliteit als het om RVS gaat. 316 staat dan ook voor de zogenaamde grade van het roestvrijstaal dat ervoor zorgt dat de producten enorm duurzaam en slijtvast zijn. Ze worden met precisie gefreesd en met de hand gebouwd in Engeland door JAG. De roestvrijstalen Banksticks zijn subtiel van formaat en erg sterk en ondanks alle mogelijkheden zijn ze nog steeds licht van gewicht, althans voor een RVS setup dan.

Zoals je van JAG Products mag verwachten is de 316 Range stabiel, oerdegelijk en onverslijtbaar
Zoals je van JAG Products mag verwachten is de 316 Range stabiel, oerdegelijk en onverslijtbaar

Nu zal je misschien denken “wat kan er nu bijzonder zijn aan een bankstick?” Op de banksticks zitten toch diverse handige functies waaronder de zogenaamde niet-verlies duimschroeven, waardoor de stelschroeven vast zitten en je deze dus onderweg zeker niet zult verliezen. Eenmaal uitgeschoven is de bankstick erg stabiel door het grote buisvormige verlengstuk met grote diameter en erg sterke vergrendeling van de stelschroeven. De punt is voorzien van een diamantvormige punt waardoor deze makkelijker in de harde ondergrond te duwen is. De kop van de bankstick is ook voorzien van groeven zodat je bij het aandraaien van alles ook meer grip heb. Ik vind het persoonlijk gewoon een mooi detail voor het oog. De JAG 316 Range Banksticks zijn leverbaar in vijf verschillende lengtes:

  • 6-8.25 inch (weight 119 g)
  • 8-12 inch ( weight 149 g)
  • 10-16 inch( weight 180 g)
  • 14-24 inch( weight 235 g)
  • 18-32 inch( weight 300 g)

Lockdown

Voor de achtersteunen heeft JAG de Lockdown Body ontworpen, ze zijn verkrijgbaar in de maten small (10 tot 18.5 mm) en de maat large (19 tot 26 mm). Je bevestigt de steun met de bijgeleverde sleutel op je banckstick of buzzerbar. De speciale insert is gemaakt van extreem stroef rubber voor optimale grip. Ze worden geleverd in de kleur zwart maar je kunt de rubberen inserts makkelijk vervangen door een andere kleur. Ze worden verkocht in de kleuren paars, oranje, zwart, rood en groen. Je begrijpt dat ik een rode variant heb aangeschaft en aangezien ik een abbreviated handvat heb voldoet de small versie van de Lockdown.

JAG Lockdown Inserts

Buzzerbars

Als we naar de buzzerbars kijken heeft JAG Products twee varianten ontworpen, 2 rod adjustable 316 buzzerbar en de 3 rod adjustable 316 buzzerbar. Door de verlengingsarmen heb je de keuze om de hengels heel dicht op elkaar te houden of om op comfortabele afstand van elkaar te houden. Ook deze heeft weer de niet-verlies duimschroeven. Mocht je je set-up niet willen verstellen dan kan je ook kiezen voor de 2 rod fixed buzzerbar 316. Deze hebben als standaard maat 127mm, 152.5mm en 177.8mm. Het nadeel is dat je bij deze variant niet met drie hengels kunt vissen. In maart 2013 werd de 316 Range uitgebreid met de 316 Super Compact kit 2. Deze is compleet aan te schaffen, maar als je al in bezit bent van de banksticks heb je aan de 316 Super Compact Pod Base voldoende.

Snag ears

De snag ears voor de 316 Range zijn er in twee uitvoeringen, of eigenlijk drie. Namelijk de 316 Neville en de 316 Snag Ears in twee formaten. Zoals de naam natuurlijk al doet vermoeden is de eerste speciaal ontwikkeld om te gebruiken als snag ear op de Steve Neville beetverklikker en kan je deze achterop direct bevestigen. Deze worden geleverd per stuk. De 316 Snag Ears zijn er in de uitvoering small en large, waar de large uitvoering geschikt is voor grotere beetverklikkers zoals Delkim en Fox. De small is dan weer geschikt voor beetmelders zoals ATT’s, maar ook de Neville’s waar deze natuurlijk een andere look hebben dan de achterop bevestigde snag ear.

Snagears uit de JAG 316 range

De Snag Ears kun je in hoogte aanpassen zodat het geheel is aan te passen aan je beetmelder en eigen wensen. Ook kun je ze verschuiven van de linker naar de rechterzijde en andersom. De Snag Ears worden geleverd met 1 ear en een extra ear is apart bij te bestellen. In de snag ears zijn betalights te plaatsen en de inserts bovenop zijn tevens in diverse kleuren beschikbaar. De hockey is voorzien van 2BA schroefdraad voor montage van een swinger. De 2BA schroefdraad is vrij standaard en je kunt dus ook kiezen voor andere hangers zoals ik gedaan heb. Natuurlijk kan je ook kiezen voor de JAG Safe liner hanger.

Stabilizer, Stage Bites en Safe Liner

Verder hebben we nog de JAG 316 Micro Stabilizer, dit is een handige stabilizer voor het fixeren van je banksticks. Deze versie past op de banksticks van de 316 Range en is ook zeer netjes afgewerkt. Handig wanneer je de bankstiscks met een buzzerbar gebruikt op een zachte bodem.

De JAG Stage Bites 316 zijn speciaal gemaakt voor het vissen vanaf steigers en door de aanwezige korte ‘bankstick’ heb je geen extra banksticks meer nodig. De Stage Bites hebben hun naam gekregen door de bewerkte tanden die in het hout ‘bijten’ tijdens het vastdraaien. Eenmaal vastgedraaid zullen deze ook echt blijven zitten! De binnenkanten kunnen optioneel worden vervangen door een JAG-bankstick als je meer hoogte nodig hebt. Ook hebben ze weer de look met de inmiddels herkenbare stelschroeven.

Eye Candy O Rings

De JAG 316 Safe Liner hangers zijn de nieuwe hangers van JAG. De hanger heeft natuurlijk wederom dezelfde look als de rest van de 316 Range en de hoofdlijn wordt vastgeklemd tussen de zachte rubberen insert waardoor je een perfecte beetindicatie krijgt. Dit systeem bestaat uit een zwarte insert, een indicator body, een koord van 12 cm en de adapter om in de hockeystick te schroeven. De inserts zijn als accessoire leverbaar in diverse kleuren. Persoonlijk vind ik een iets meer klassieke hanger fraaier en heb ik dus gekozen voor de Matrix Headlite Hanger welke naar mening ook perfect bij de 316 range van Jag past.

Eye Candy O Rings

Maar zoals ik al beschreef, een beetje meer detail dan alleen RVS vind ik persoonlijk wel belangrijk. Dit zal niet voor iedereen van belang zijn maar ik laat het toch even naar voren komen. Om de RVS bankstick af te maken met wat meer detail heb ik tussen losdraaiende delen O-Rings geplaatst. Ik heb de keuze voor de Eye Candy O-Rings gemaakt omdat deze ringen kwalitatief beter zijn dan de alle andere ringetjes die op de markt verkrijgbaar zijn.

De O-rings worden in zijn geheel uitgesneden zodat ze niet bezwijken onder druk en je geen barsten kunt krijgen. De Eye Candy O-Rings worden geleverd in een zakjes van 36 ringen, namelijk 18 x 7 mm en 18 x 12mm, ze zijn verkrijgbaar in de kleuren licht/donker groen, zwart, wit, paars, oranje, geel, rood en blauw. De 12mm ringen kan je gebruiken voor je bankstick, beetmelder etc. De 7mm versie past dan weer bij de meeste hangers waaronder bijvoorbeeld de Matrix die ik heb. Eye Candy O-Rings zijn verkrijgbaar bij M2 Bait and Tackle.

JAG 316 Range review

Conclusie

Na mijn set-up nu een klein jaartje in gebruik te hebben kan ik niet anders concluderen dan dat de Stainless 316 Range echt van goede kwaliteit is. Ondanks dat ik bijvoorbeeld de banksticks al in diverse ondergronden heb gestoken, waaronder ook kiezels en stenen, is er nog nauwelijks iets van te zien op de banksticks. Je zou bijna denken dat ze nog nieuw zijn. De stelschroeven zijn zeer gemakkelijk te bedienen en zetten inderdaad alles echt vast. Het nadeel is misschien wel de prijs en het gewicht. Als we de prijs bekijken is het inderdaad een aanslag op je portemonnee, maar toch heb ik het idee dat ik waar voor mijn geld heb gekregen. Kwaliteit en vakmanschap komen nou eenmaal met een prijskaartje. Als je hier een beetje normaal mee omgaat verslijt je dit niet volgens mij niet.

 

Advertentie:

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *