Verliefd op het Hollands Diep

karpervissen-op-het-hollands-diep-1

Het begon voor mij allemaal toen ik ongeveer tien jaar geleden aan het werk was in de buurt van een rivier en tijdens mijn lunch een rondje ging lopen. Al snel kwam ik terecht in een ongerept stukje natuur en wandelde ik langs het water. Ik klom in een boom naast een krib en zag aan de binnenkant van de krib dat het water hoog stond en erg helder was. Al snel bleek dat er volop leven in het water zat, want ik zag enkele windes en brasems voorbij zwemmen.

 

Advertentie:

CC Moore  Toen ik iets verder liep zag ik ook een paar stekken waar mijn karperhart sneller van ging kloppen. Ik dacht toen bij mijzelf dat ik hier wilde vissen en er minimaal tien keer wilde uitpakken. Ik zou het er zelfs voor over hebben om hier ook tien keer te blanken, zo mooi was het. Mijn mijn gevoel bij de stek en het water waren fantastisch!

De eerste sessie op het Hollands Diep

De zondag daarop ben ik voor het eerst gegaan. Ik spoelde mijn molens vol met 40/00 nylon, monteerde een ordinaire leadcore leader en hing er een kort standaard rigje aan. Van stroming had je hier weinig last, gezien het water ongeveer twee kilometer breed is! Deze eerste sessie leverde alleen windes op, maar ik was hier al blij mee. Ik ving immers riviervis!

De eerste van het Hollands Diep, wat een vis!
Wat een prachtige vissen!

Tijdens de vierde sessie op het Hollands Diep stond het water laag en toen begon de verslaving pas echt. Het water was troebel en dit vind ik zelf een voordeel. Volgens mij is de karper dan minder schuw. Ik viste tegen de krib aan op ongeveer 50 a 60 centimeter water en de vismeelboilies deden deze dag hun werk. De buitentemperatuur op deze zonnige aprildag was ongeveer 10 graden en rond het middag uur kreeg ik mijn eerste run op het water. Ik schrok me werkelijk een ongeluk. De slip stond iets strakker afgesteld dan normaal in verband met de stroming en ronddrijvend wier. Ik zag daardoor de hengel helemaal rond buigen voor de slip los ging. Gelukkig stonden mijn hengels goed verankerd!

De karper ging enorm tekeer en natuurlijk zwom hij direct naar de bomen en takken die met hoog water waren aangespoeld. Ik liep achteruit om de vis daar van weg te houden en ongeveer tien minuten later lag de eerste karper van het Hollands Diep in het net. Wat een kracht, wat een kick!

Ik ben verliefd geworden op het Hollands Diep!
Ik ben verliefd geworden op het Hollands Diep!

Nog een run!

Twintig minuten later volgde er opnieuw een run. Deze vis maakte me helemaal gek en zocht zeker drie obstakels op. Na ongeveer tien minuten verscheen er een prachtige spiegelkarper aan de oppervlakte. Ik realiseerde me dat ongeveer 1 op de 100 vissen hier een spiegelkarper is (volgens de verhalen van kennissen). Je begrijp dat de rivierverslaving die dag haar intrede heeft gedaan en een riviervisser was geboren.

karpervissen-op-het-hollands-diep
De aangespoelde obstakels maakten het niet makkelijk!

In de jaren daarna heb ik ook nog successen gehad op het Spui, maar die visserij vroeg teveel tijd en daarom ben ik daar mee gestopt. Dit jaar zal ik naast het Hollands diep ook het Haringvliet gaan bevissen, maar dan enkel in het voorjaar. Als de brasems hier kuit komen schieten zal de karper er ook wel meekomen. Hopelijk kan ik ze dan verrassen met mijn Spicy Fish bollen 😉

Allemaal een fijn seizoen gewenst.

Rinus de Lange

Dit artikel is afkomstig uit het archief van CarpFeeling. In afstemming met de auteur is het opnieuw geplaatst.

 

Advertentie:

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *