5x Tips om kinken te voorkomen

5x Tips om het kinken van je lijn te voorkomen

Het kinken en krullen van vislijnen, een frustratie die iedereen wel kent. Je gaat naar de viswinkel en koopt vol trots een goede en wellicht dure rol lijn. En voor je gevoel kinkt de lijn na 3 keer ingooien al als een malle. Door het uitrekken van de lijn in combinatie met het schuren in een bocht (van de molen) kinkt de lijn snel. Je kunt het vergelijken met de bloemist. Als je een mooi bosje bloemen haalt voor je vriendin, voorziet de bloemist het bosje bloemen vaak van een slingertje. Ze haalt een recht stuk ‘slinger’ langs een scherpe rand (schaar) in een hoek. Het resultaat is een mooi slingertje en met wat geluk krijg je hierdoor toestemming om (wel) te gaan vissen…

 

Advertentie:

  Het kinken is een grote frustratie bij veel karpervissers, zo ook bij mij. In de afgelopen jaren heb ik enkele handigheidjes toegepast in mijn visserij om het krullen en kinken zo veel mogelijk te voorkomen. Maar alle lijn kinkt en draait na verloop van tijd.

Voorkom kinken door je lijn goed op te spoelen

Tip 1: Spoel de lijn goed op de molen

Er zijn verschillende mogelijkheden om de lijn op te molen te spoelen. Persoonlijk gebruik ik altijd deze methode.

  • Vul een emmer met water en leg de spoel met lijn onderwater. Leg vervolgens een steen op de spoel, zodat de lijn ook daadwerkelijk onder water blijft. Wacht enkele uren (een uur is genoeg, maar ik wacht liever iets langer)
  • Monteer je molen op het onderste hengeldeel. Haal de lijn door het eerste oog en monteer (door middel van een lus) de lijn over de spoel van de molen.
  • Pak een nat doekje
  • Pak de lijn met de natte doek beet tussen de molen en het eerste oog.
  • Spoel de lijn nu op de molen, zorg dat de lijn strak (maar niet te strak) opgespoeld wordt en rechtsom van de spoel in het water afdraait
  • Zorg dat er niet teveel lijn op de spoel zit
  • Knip de lijn af en vissen maar

Tip 2: Uitvaren

Tijdens het uitvaren van de lijn met de boot of de voerboot is het makkelijk om de molen op de slip te zetten en zo de lijn van de molen af te laten gaan. Hierdoor houdt je de lijn strak tijdens het uitvaren. Echter het gebruik van de slip is catastrofaal voor het kinken en krullen van de lijn. Vaar de lijn daarom nooit uit op de slip, maar altijd met de beugel open. Ben je alleen en bang dat de lijn niet strak blijft of een vogelnest vormt? Voorzie het top oog dan van een stukje PVA wokkel (foampje). Hierdoor wordt de lijn geremd. Na het uitvaren van de lijn duw je de top onderwater en is de PVA wokkel direct weg.

Gebruik een PVA foampje in je startoog om de lijn strak te houden tijdens het uitvaren.
Gebruik een PVA foampje in je startoog om de lijn strak te houden tijdens het uitvaren.

Tip 3: Drillen

Dril niet op de slip! Dit is dodelijk voor de lijn. Ik zie je denken, hoe dril ik dan? Heel simpel: Ga Backwinden. Razend populair in Engeland en veel te zien op de DVD’s van o.a. Korda. In plaats van de slip te gebruiken tijdens de dril, gebruik je de hendel. Als de vis wegzwemt geef je hem lijn door de hendel terug te draaien (backwinden). Onder elke molen zit een clipje. Dit clipje voorkomt dat je de hendel terug kunt draaien. Tijdens het drillen zet je dit clipje om, zodat je de slip niet meer nodig heb (vergeet hem na de dril niet terug te zetten! Anders creëer je waarschijnlijk de ideale broedgelegenheid voor een vislijnmus. Door gebruik te maken van het backwinden voorkom je niet alleen het kinken van de lijn, maar het is ook veel leuker drillen.

Je hebt het gevoel dat je meer in contact staat met de vis en dat geeft leukere actie. Van essentieel belang tijdens het drillen is om je vinger op de beugel te houden. Door de beugel te blokkeren, zorg je dat de vis niet weg kan zwemmen. Ik doe dit altijd door mijn wijsvinger uit te steken en zo de beugel te blokkeren op het dikke punt waar de lijn de beugel verlaat. Zorg wel dat de slip niet helemaal dicht staat, zodat de slip nog wel werkt in noodsituaties. Je moet er even een handigheid in krijgen, maar het is echt geweldig. En geef niet op als de molen een keer te hard draait en tegen je vingers aan komt. Dit doet pijn, maar dat hoort er bij. Ben je geïnteresseerd geraakt in het drillen op de slinger? Houdt dan de website in de gaten, binnenkort een vlog met uitleg!

Blokkeer de beugel, zodra de vis geen lijn meer mag pakken.
Blokkeer de beugel, zodra de vis geen lijn meer mag pakken.

Tip 4: It’s the Spindoctor!

Merken zoals Gardner hebben een loodje ontwikkeld dat tegendraads draait in het water. Dit loodje bind je direct aan de hoofdlijn (geen wartel of iets dergelijks gebruiken, dan verandert de draairichting en maak je het draaien en kinken alleen maar erger). Vervolgens gooi je een paar keer uit. Tijdens het binnenhalen draait het loodje om zijn eigen as, tegen de richting in.

Gardner Spindoctor

Tip 5: Ga niet vissen

Dit is natuurlijk onzin, maar ik had maar 4 tips en deze column heet 5x. Ga dus vooral vissen en probeer het kinken zoveel mogelijk te voorkomen. Als het te erg is, is de enige oplossing nieuwe lijn kopen…

 

Advertentie:

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *