Review Korda Touchdown

Korda Touchdown

Er zijn talloze verschillende vislijnen op de markt en het is soms moeilijk om een geschikte lijn te vinden voor je visserij. Korda staat bekend om hun hoogwaardige (onder)lijnen en in het afgelopen jaar heb ik veelvuldig gebruik gemaakt van de Korda Touchdown. Na een jaar gebruik wil ik mijn bevindingen met jullie delen.

 

Advertentie:

CC Moore  Type lijn

De Touchdown wordt door Korda gepresenteerd als een nylon lijn waarmee je meer gevoel krijgt met de bodem. Ik citeer van de Korda website:

“Touchdown is een nylon hoofdlijn die is ontworpen om het duidelijker voelbaar te maken als je rig op de bodem landt. Hierdoor kan je makkelijker een beeld creëren van de stek waar je vist. Om dit te bewerkstelligen heeft Touchdown een veel lager rekpercentage dan gebruikelijk is voor nylon lijnen. Naast het weinige rek is de lijn tevens schuurvast en is hij makkelijk te werpen zonder daarbij in te boeten op de trekkracht op de knopen of zijn zinkeigenschappen.”

Een goede en slijtvaste lijn is nodig op dit soort stekken
Een goede en slijtvaste lijn is nodig op dit soort stekken

Met bovenstaande product omschrijving werd mijn interesse gewekt en besloot ik om de lijn een kans te geven. De Korda Touchdown is verkrijgbaar in diameters van 0,30 mm (10Lbs) tot 0,43 mm (20Lbs). Gezien mijn visserij zich vooral tot de kortere werpafstanden beperkt, heb ik gekozen voor de 15Lbs (6,8kg) variant in de kleur Sub Green. Dit is een lijn met een diameter van 0,40mm.

Bij het opspoelen van de lijn heb ik de spoel in een emmer water gelegd. Dit zorgt er voor dat de lijn nog beter opspoelt. Om de 250 meter heeft Korda een stickertje aangebracht op de lijn, zodat je ongeveer weet hoeveel lijn je al hebt opgespoeld (en nog te gaan hebt). Handig!

Korda Touchdown in gebruik

Mijn visserij speelt zich momenteel af op zeer verschillende wateren. Van ondiepe kanalen met meerpalen en brugpijlers vol met mosselen, tot schone zandafgravingen en juist weer wierrijke omstandigheden. De eerste inzetten speelden zich af op de kanalen in de winter en het vroege voorjaar. Onder de bruggen ligt vaak veel zooi en de kans is groot dat de lijn ergens langs schuurt of achter blijft hangen. Bij de eerste aanbeten op de Touchdown heb ik dan ook meerdere malen gevoeld dat de lijn ergens langs schuurde. Alle vissen zijn echter keurig op de kant gekomen en bij inspectie van de lijn bleek dat deze zich uitstekend heeft gehouden.

In enkele gevallen heb ik een deel van de lijn uit voorzorg vervangen, maar ik heb nooit het idee gehad dat de lijn bijna door was. Ook wanneer de montage op de bodem was vastgeraakt kwam deze vrijwel altijd los na druk te zetten op de lijn. Hierbij werd gelijk goed zichtbaar dat er inderdaad veel minder rek in de lijn zit dan bij ‘normale’ nylon.

Korda Touchdown
Door je lijnklos in een emmer water te leggen spoelt deze beter op

Bij het vissen op de afgravingen kon ik de bewering testen dat de bodemgesteldheid veel beter wordt doorgegeven bij de inworp. Eerder viste ik met X-line, waarvan bekend is dat het nagenoeg geen rek bevat. Bij het inwerpen met de Touchdown voelde ik de ‘drop’ ongeveer hetzelfde als bij de rekloze X-line. Vergeleken met een normale nylon lijn is duidelijk een verschil te voelen. Hier geldt natuurlijk wel: hoe verder je werpt, hoe groter het verschil in gevoel. De lijn zinkt overigens prima af en heeft een mooie neutrale kleur.

Beschikbaarheid

Touchdown is verkrijgbaar in de volgende diameters en trekkrachten: 10lb/0,30mm, 12lb/0,35mm, 15lb/0,40m en 20b/0,43mm. De lijn wordt geleverd in blikken van 1000 meter met op elke 250 meter een verwijderbare markering. De lijn is leverbaar in twee kleuren: Sub Green en Sub Brown.

Onder de brug vandaan gepeuterd
Onder de brug vandaan gepeuterd

Mijn conclusie

Korda Touchdown is een uitstekende lijn die allround te gebruiken is. De lijn is betaalbaar (ongeveer € 25,- voor 1000 meter) en zeer slijtvast. De rek in de lijn is daadwerkelijk minder dan bij het gros van de nylon lijnen en dit zorgt voor beter contact bij het inwerpen en drillen. De lijn zinkt goed af en komt daarmee alle beloften na. Nadelen heb ik niet ondervonden. Bij het vervangen van mijn lijnen zal de Touchdown hoogstwaarschijnlijk weer worden opgespoeld.

 

Advertentie:

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *