Mijn aanpak voor het stalken in de zomer

Stalken in de kantjes

We naderen de warmere maanden van het jaar, de watertemperaturen zijn sterk gestegen en als gevolg daarvan laten de karpers zich volop zien in de kantjes. Ze zoeken die ondiepere waterdelen af naar warmte en natuurlijk voedsel. In deze tijd van het jaar laten de karpers zich gedurende de dag ook minder zien op het (diepere) open water en gebruiken ze de kanten en wiervelden om de benodigde zuurstof te vinden.

In plaats van afwachten achter de bewegingsloze hengels, loont het zeker om actief op zoek te gaan in de kantzones waar een aanbeet mogelijk is. Op veel heldere afgravingen bieden de oeverzones je de beste kansen op een vangst gedurende de dag. Toch zien veel vissers deze mogelijkheden over het hoofd. Door een beetje na te denken en te observeren kan je al snel de vruchten plukken van de kantvisserij in de (beginnende) zomer.

In dit artikel wil ik een aantal belangrijke factoren bespreken die zeker de moeite waard zijn om te bekijken bij dit type visserij. Ook wil ik je iets meer vertellen over een speciale voermix die ik graag gebruik om die kantazers te vangen.

Een prachtige 30lb spiegelkarper die viel voor de aanpak in de kantjes
Een prachtige 30lb spiegelkarper die viel voor de aanpak in de kantjes

Stekkeuze voor het vissen in de kantjes

De keuze van je visstek speelt een grote rol bij het vinden en vangen van karpers dichtbij de kant. Hier is observeren heel erg belangrijk. Door veel rond te kijken en de gewoontes en gedragingen van de karpers te leren (her)kennen vergroot je je kansen. Er is geen alternatief voor kijken en observeren. Het grootste deel van mijn sessies ben ik op zoek en feitelijk ligt mijn rig maar heel kort in het water.

Ik blijf lopen, op zoek naar karper
Ik blijf lopen, op zoek naar karper

Als het aankomt op stekkeuze kies ik graag voor de wat schonere plekken waar de karpers in het verleden duidelijk al geaasd hebben. Deze stekken zijn vaak goed te vinden en herkennen in de kantjes. Ze zijn vaak lichter van kleur en goed te onderscheiden van de rest van de bodem met een polariserende zonnebril. Ook heb ik ervaren dat deze plekken vaak effectiever kunnen zijn, zeker als ze zijn omgeven door een viezere en zachtere bodem. Deze ‘hotspots’ zijn ideaal om zacht een rig te plaatsen en ervoor te zorgen dat je leader en lijn goed wegvallen over de omliggende bodem.

Stekken zoeken in de kantjes met een goede polariserende zonnebril
Een goede polariserende zonnebril is een must have

Zoek een beschutte plek

Het loont om plekken te vinden en te bevissen die een soort van beschutting bieden. Dat zorgt ervoor dat je makkelijker kunt observeren en je rig en aas vanuit dekking in de gaten kunt houden. Door iets afstand te houden van de stek voorkom je geluiden en trillingen die ervoor kunnen zorgen dat de vissen schrikken. Ook voorkom je dat ze schrikken van je schaduw. Houd er rekening dat je een visveilige aanpak kiest, zeker als je vis in de buurt van obstakels of overhangende bomen. Bevis alleen plekken waar je de karper veilig kunt haken en landen.

Het is belangrijk om te vissen vanuit beschutting om zo geen vissen te verjagen
Het is belangrijk om te vissen vanuit beschutting om zo geen vissen te verjagen

De polaroid bril

Een polariserende bril is een absolute must have bij het stalken in de kantjes. Om eerlijk te zijn zou ik ervoor terug rijden als ik hem thuis zou vergeten. Ze stellen je in staat om beter in de diepte te kunnen kijken en dat is enorm belangrijk op zonnige dagen. Vis spotten zonder een goede zonnebril is vaak erg lastig. Ik kies bij voorkeur voor een amber lens, deze hebben een uitstekende werken gedurende de dag en avond.

Mijn voermix

In de jaren dat ik deze stalkende visserij beoefen heb ik echt geleerd dat de karpers met meer vertrouwen azen op een voerplek met gecrushte en gehalveerde boilies ten opzichte van ronde boilies. In enkele situaties heb ik zelfs gezien dat de karpers de rond boilies allemaal lieten liggen, terwijl de rest werd weggegeten! Dit heeft mij doen besluiten om enkel met gehalveerde boilies te vissen als ik in de kantjes vis. Ook heb ik op meerdere wateren gezien dat de karpers extra op hun hoede zijn als ze dicht tegen de oever azen. Dus door ze meer vertrouwen te geven met gehalveerde boilies haal je al wat schroom weg.

Gehalveerde en gecrushte boilies hebben nog meer voordelen. Door ze te vermalen in je handen creëer je veel verschillende groottes die ervoor zorgen dat de karpers nog actiever azen en minder goed kunnen inschatten of een voedseldeeltje veilig is of niet.

Pacific Tuna is mijn favoriete boilie
Pacific Tuna is mijn favoriete boilie
Dankzij de zachte structuur kan je ze goed samenknijpen en vermorzelen
Dankzij de zachte structuur kan je ze goed samenknijpen en vermorzelen
Dit zorgt voor veel verschillende grootte voedseldeeltjes
Dit zorgt voor veel verschillende grootte voedseldeeltjes
Krill Micromass
Krill Micromass voegt veel attractiviteit toe
Als laatste voeg ik Mini Ultramix pellets toe
Als laatste voeg ik Mini Ultramix pellets toe om de vis lang door te laten zoeken naar klein aas
Een ideale voermix
Een ideale voermix

Elk onderdeel van de mix werkt effectief door een extra attractie toe te voegen. Kleine pellets vallen langzaam uit elkaar waarbij ze een signaal afgeven door de verschillende waterlagen. De Krill Micromass valt langzaam uit elkaar en laat dan veel olie vrij. Dat zorgt ervoor dat de karpers worden aangetrokken tot het voer. De mix is perfect voor het stalken tijdens de zomerse maanden van het jaar en zorgt voor een boost aan attractie vanaf het moment dat hij in het water terecht komt.

De auteur met een mooie schub

Met één hengel

BIj veel van de plekken die ik bevis kies ik ervoor om maar met één hengel te vissen. Dit is vaak alles wat je nodig hebt en zelfs het maximum waar je mee weg kunt komen op de krappe stekjes. Een kortere hengel maakt je visserij een stuk eenvoudiger, zeker bij het plaatsen van rigs en het drillen van een vis. Daarnaast kan je de volledige focus leggen op het perfect neerleggen van je enige rig. Een ander voordeel van deze ‘one rod approach’ zorgt er tevens voor dat je licht bepakt kunt vissen en reizen. Je blijft mobiel en kunt grotere afstanden afleggen als je zoekt naar vis.

De sleutel tot effectief stalken is om op de juiste plek te zijn op het juiste moment. In veel gevallen ligt de rig dus slechts korte tijd in het water voor je een aanbeet krijgt en daarom loont het om continu te blijven observeren en zoeken. Ik loop net zo lang langs het water tot ik azende vis heb gevonden.

Het plaatsen van een rig in de kantjes

Uitkijkpunten

Wanneer het veilig is om te doen zal het helpen om hoge uitkijkpunten te benutten om een goed beeld te krijgen van de activiteit en aanwezigheid van karpers. Als er rondom het water goede bomen staan waar je veilig in kunt klimmen dan zal dit je een heel groot voordeel bieden. Je kijkt vanuit een directe hoek op het water, waardoor je dieper kijkt en minder reflectie hebt. Hierdoor zie je veel meer en kan je de plekken goed uikiezen.

Als je vist op commerciële wateren is het aan te raden om eerst even met de eigenaar of beheerder af te stemmen of het goed is dat je in bomen klimt. Ga je klimmen, zorg dan voor goede stevige schoenen en klim niet bij regenachtige omstandigheden. De bomen zullen dan erg glad en gevaarlijk worden.

Ik klim veel in bomen om een goed uitkijkpunt te krijgen
Ik klim veel in bomen om een goed uitkijkpunt te krijgen

Rig keuze voor het vissen in de kantjes

De rigs die ik gebruik voor mijn kantvisserij wijken iets af van de normale rigs die veel vissers gebruiken. Ik vis ze namelijk wat langer dan de meeste vissers en dat doe ik omdat een langere onderlijn vaak beter wordt opgepikt door de grotere vissen die van verderaf het aas opzuigen.

Ik kies bij het vissen in de kantjes vaker voor een langere rig
Ik kies bij het vissen in de kantjes vaker voor een langere rig dan de norm is

Als er een aantal vissen actief aan het azen zijn op een stek dan zal ik proberen om de grotere vissen eruit te selecteren. Een langere onderlijn werkt hierbij erg goed voor mij en geeft mij vertrouwen.

Het haakaas is ook een cruciaal onderdeel van je aanpak als je zo subtiel en discreet mogelijk vist. Ik vis zelf enkel met haakaas dat overeen komt met het gevoerde aas en kies meestal voor een gebalanceerde Pacific Tuna haakaasje. Deze komt perfect overeen met het aas dat ik eromheen voer en sluit aan qua grootte en gewicht. Hierdoor zal de karper het aas minder makkelijk herkennen als onveilig.

Mijn keuze voor het haakaas is de Pacific Tuna
Mijn keuze voor het haakaas is de Pacific Tuna

Ik hoop dat deze tips je helpen bij het stalken in de kantjes deze zomer. Mij hebben ze in ieder geval veel succes opgeleverd. Veel succes!

Alex Wiseman
Dit artikel is door CarpFeeling vertaald vanuit het originele Engelstalige artikel


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *