Review Poseidon Marker Buoy

Poseidon Marker Buoy

Als je regelmatig gebruik maakt van een rubberboot heb je waarschijnlijk ook één of meerdere markers in je uitrusting zitten. Markers zijn niet alleen handig om je stek te markeren gedurende de sessie, maar ook om nieuwe stekken in kaart te brengen. In deze review kijken we naar de Marker Buoy van Poseidon. Deze handige marker heeft een aantal praktische eigenschappen die we in deze review zullen behandelen.

 

Advertentie:

EBBM | dé webshop voor elektrische buitenboordmotoren  Zoals gezegd kan het markeren van je stek erg handig zijn bij het zoeken naar nieuwe stekken. Door er snel één te droppen op een interessante plek kan je daarna rustig de stek verkennen met je fish finder. Desnoods zet je twee markers aan twee kanten van een richel, plateau of bijvoorbeeld een wierveld. Markers zijn er in verschillende varianten. De meest bekende versie is de H-marker, die je in verschillende kleuren en groottes terug zult vinden in de winkels. Deze H-markers voldoen prima, maar hebben wel het risico dat ze bij wind of flinke golfslag zullen verplaatsen (tenzij je er een zwaar gewicht aan hangt natuurlijk.)

e Marker Buoy is voorzien van reflecterend tape om hem goed te kunnen terugvinden in het donker
e Marker Buoy is voorzien van reflecterend tape om hem goed te kunnen terugvinden in het donker

Een andere optie is de staafmarker. Deze zijn erg visueel en sommige versies zijn zelfs voorzien van een lampje om ze in het donker snel terug te kunnen vinden. Nadelen van staafmarkers zijn dat ze veel ruimte innemen, los kunnen raken en van een taludrand af kunnen glijden waardoor ze onder water komen te staan en je ze kwijt raakt. Een derde (ook veel gebruikte optie) is een simpele plastic fles aan een lijn knopen en deze voorzien van een flink gewicht. Dit is natuurlijk een goedkope oplossing, maar het uitpeilen kost je vaak veel tijd.

De eigenschappen van de Poseidon Marker Buoy

Sinds enige tijd heb ik zelf twee Marker Buoys van Poseidon in gebruik. Dit zijn relatief kleine markers die enkele handige features hebben. Laten we die eens doornemen.

Allereerst is de Marker Buoy voorzien van een opvallend drijflichaam dat een hoog drijfvermogen heeft. Volgens Poseidon is hij door de gebruikte materialen zelfs onzinkbaar! Deze is beschikbaar in verschillende kleuren. De standaard kleur is geel, maar voor een kleine meerprijs is hij leverbaar in een felle kleur geel, groen en rood. Tevens is het mogelijk om een Marker Buoy met lichtgevende kop in verschillende kleuren te bestellen. Check hiervoor de site van Poseidon. In deze review bekijken we de standaard versie. Door het drijflichaam zit een staafje die aan de bovenkant is voorzien van reflecterend tape. Hiermee is hij in het donker goed terug te vinden met gebruik van een (hoofd)lamp. De totale lengte van het geheel betreft 30 centimeter en daarmee is het lekker compact.

Poseidon Marker Buoy op de kant

De Marker Buoy is voorzien van een metalen lijnklos (gecoat) met daaraan 15 meter lijn. Het laatste deel daarvan, het deel dat aan het drijflichaam vast zit, is van elastiek. Hierdoor heeft de marker een buffer en zal hij niet verplaatsen bij golven en/of wind. De Marker Buoy zal dankzij het elastische deel op zijn plek blijven.

Om door een ringetje te halen

En dan een heel simpel, maar zeel doeltreffend onderdeel van het systeem: een magnetische ring. Deze ring zit over de lijn en zal zowel op de lijnklos als de onderkant van de marker zelf blijven kleven. Als je de Marker Buoy overboord gooit zorg je dat de magnetische ring op de marker zelf zit. Hierdoor zal de lijnklos afrollen tot de bodem en is de marker in gebruik. Wil je de Marker Buoy ophalen, dan pak je het drijflichaam uit het water en tik je de magnetische ring los zodat hij over de lijn naar de lijnklos schuift. Daar zal hij zich aan de lijnklos vastklampen waardoor de lijn niet verder af kan rollen en je de Marker Buoy uit het water kan tillen. Handig!

ankzij de magnetische ring zal de lijnklos niet verder afrollen
Dankzij de magnetische ring zal de lijnklos niet verder afrollen

De Marker Buoy in gebruik

Eerlijk, we hoeven geen pagina’s vol met tekst te schrijven om aan te geven dat deze marker doet wat hij moet doen. Het is een zeer fijn product dat door het elastische koord en de magnetische ring eenvoudig werkt. De marker is goed zichtbaar en blijft goed op zijn plaats in de golven. Dankzij de reflecterende tape is de marker goed waar te nemen in het donker.

Als je de Marker Buoy uit het water tilt moet je er wel voor zorgen dat de lijn niet in de knoop raakt. Het is daarom verstandig om gelijk de lijn om de lijnklos te wikkelen en het pakketje op te ruimen. Dat voorkomt een hoop stress 😉

In de onderstaande video van Poseidon wordt de werking haarfijn uitgelegd. Je kunt het systeem dus zelf upgraden met verlichting, nieuwe lijnklossen en andere items. Check hiervoor de website van Poseidon. Wil je bestellen, maar liever via een Nederlandse site? Kijk dan eens op de site van Hareco.

 

Advertentie:

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *