Legendary Gold

Legendary Gold - record karper

Dit verhaal gaat over karpers, grote karpers, de grootste karpers van deze aardbol. De record karper van Nederland en de grootsten ter wereld. Een verhaal over een verregaande hobby waarbij uitersten steeds groter werden net als dromen dat werden. Toen Peter Hemingway in 1969 een karper ving van 33 pond was dat toen het wereldrecord. Het Twentekanaal werd in de jaren ’80 en ’90 het Nederlandse karpermekka doordat er een voor zijn tijd veel karper zwom boven een toen nog magische 10 kilo grens.

 

Advertentie:

Nash Tackle  Nu, enkele decennia later, zijn uitersten zoek. We schrijven anno 2012 meerdere vissen die een respectabele gewichtsgrens hebben bereikt van 40 kilo. Het aantal 30, 40 en zelfs 50’ers is niet meer te overzien. Karper heeft de laatste decennia enorme groeispurten genomen. Naast een waterkwaliteit die steeds beter werd, waren uitzettingen van snelgroeiende rassen en vooral de voeremmer die factoren waardoor onze geliefde geschubde aankwamen.

Karpers met een naam

Een van de meest opvallende zaken was dat we vanaf het begin der tijden al die speciale grote vissen namen kregen. De meest legendarische karper ooit genaamd Clarissa (20 kg)was daar het voorbeeld van. Clarissa was die grote schub die zijn rondjes zwom op het nog steeds legendarische Engelse Redmire. Een kweekvijver van grote vissen en dromen. Iedere visser verzwelgt in de oude beelden van James en Yates in hun Passion for Angling. Redmire was bovennatuurlijk. Een karperparadijs uit een sprookjesboek. Clarissa was een bijzondere peiler daarin en werd de Engelse trots en een baken in de hedendaagse karpervisserij. Overal ter wereld waar karper werd belaagd in een specimenvisserij werden namen geboren. Dit resulteert anno 2012 in een waslijst van karpers die zo op de werelderflijst van karpervissers kunnen worden gesommeerd.

Kurt Cauwenberge met de Mohikaan op 40 kilo
Kurt Cauwenberge met de Mohikaan op 40 kilo, het Belgische record karper

We zijn de 40 kilo voorbij. Met Scar van Les Graviers (45 kilo) als koning der karpers op de eerste plek gevolgd door The Briggs Fish (42,54 kilo) van het fameuze Rainbow. In hun kielzog zwemmen de Mohikaan (40 kilo), Big One (38.55 kg) en de allermooiste schubkarper ooit, de befaamde Mary (40.37 kg), haastig mee. Daarnaast zijn er die vissen die hun naam niet enkel door gewicht hebben verdient. De rol van de media en marketing creëerden dromen in de vorm van een Shoulders (37,95 kg: Abbey Lakes ), The Gigant (34.47 kilo: Gigantica), The General’s Mate (36.29 kg: Les Teillats), Bruno (29.6 kilo: Abbey Lakes) of Engelse grootheden als Big Girl en Black Eye (24 kg).

Engelse toppers

Nu met de komst van een nieuwe Engelse recordkarper genaamd The Fat Lady hebben de Engelsen ook weer hun trots terug nadat de afgelopen jaren hun grootste schatten stuk voor stuk vervlogen naar de eeuwige jachtvelden. Met de dood van Benson (29+ kilo), Two Tone (30.39 kg), Dustbin, The Black Mirror (23.13 kg) en Heather the Leader (23.6 kg) was er een grote depressie onder de Engelse specimenhunters. Gelukkig is daar hun licht in de vorm van Big Girl (27.22 kilo) naast dat nog enkele bekende namen als Lumpy ( +/- 20 kg) en Arfur ( 19.5 kg) nog in leven zijn.

The General’s Mate van Le Teillats
The General’s Mate van Le Teillats

Frankrijk, the place to be?

Ook in Frankrijk barstte het van de bekende namen. Van fameuze vissen van Lac d’ Orient als Bulldozer (31.8 kg 1993) en Neptune, de net al beschreven recordvissen van Rainbow en Graviers, de schatten van Salagou en Cassien waaronder een van haar grootste genaamd Bernadette (32.2 kg) en een tal aan andere biggen die daar hun dagelijkse rondjes nog zwemmen (Het Cassien record is  35.2 kg en stamt uit 1987). Frankrijk blijft het karpermekka en met recordvangsten als het verbroken record karper vanuit openbaar water in 2010, de 38.2 kilo spiegel (Neptune) van Laurent Panelli, zal Frankrijk nog zeker een decennia de place to be blijven.

Er zwemmen gewoonweg teveel grote vissen daar rond met enkele daaronder met een ongekende potentie. Vooral de spiegel van Laurent Panelli was een bijzondere vangst. Buiten zijn enorme omvang werd het Franse record van Marcel Rouviere wat al uit 1981 stamde met zijn vangst van een 37 kilo spiegel verpulverd. Dit was al bijna aan de orde toen Frederic Gabignon de karper Nautilus, afkomstig van Etangs Perrier, ving op 36.5 kilo.

Het wereldrecord van openbaar water op naam van Laurent Panelli
Het wereldrecord van openbaar water op naam van Laurent Panelli

Record karpers dicht bij huis

Frankrijk stikt van de grote vissen en velen hebben gelukkig nooit een naam gekregen. Op de velen betaalwateren zwemmen tegenwoordig vissen tot over de 30 kilo. Ook op de grote Franse Rivieren worden enorme vissen gevangen. Zo zijn in de Lot al vissen gevangen van 36 kilo. Toch hoeven we niet per se naar Frankrijk voor grote vissen. De afgelopen jaren is bewezen dat ook in Nederland en België enorme vissen zwemmen. Naast de legendarische vissen van het KK en AK toentertijd, hebben we nu ook recordvissen als de Mohikaan en Big One. Ook vissen als de Eburoon ( 28 + kg), de Vorstin ( 28.5 kg), de recordvis van Joop Butselaar (31.29 kg) en het voormalige Nederlandse record van Ronny Kivit (32.2 kg) zijn natuurlijk ware topvissen. 

Een Duitse big van 41.5 kilo die helaas is overleden

Ook bij onze oosterburen zwemmen enorme vissen rond. Naast de legendarische Mary zwommen er tot voorkort maar liefs 3 karpers rond die de magische 80lb (36.29 kg) grens doorbraken. Ook in Roemenië worden op het privémeer Raduta nog steeds grote vissen gevangen. Het Roemeens record komt nog altijd van Raduta in de vorm van een 37.2 kilo vis op naam van Christian Baldemair in 1998. Ook verder in de wereld zijn er records gevestigd. Zo bracht het Marokaanse Bin El Quidane een karper voort van 33.5 kilo in 2010, staat het Spaanse record uit 2008 op 34.47 kg en het Italiaanse record op naam van Massimo Montovani met een karper van 34.47 kilo afkomstig uit de rivier de Po.

Het record in Zuid Afrika staat momenteel op slechts 28.56 kilo gevangen op Klaserie. Toch zijn er geruchten dat een dode karper zou zijn aangetroffen van over de 40 kilo. Dat gaat nog wat beloven!

De Duitse Mary gevangen door Nermin Caro
De Duitse Mary gevangen door Nermin Caro

Overige record karper

Dan nog even wat leuke andere records. Het wereldrecord voor vrouwen staat sinds 2009 nog steeds op naam van Sandra Claessen die de befaamde Shoulders ving op Abbey Lakes op het gewicht van 33.1 kilo. Het wereldrecord graskarper staat op naam van de Bulgaarse Stoian Lliev die een monster graskarper ving op een gewicht van 39.75 kilo bij de Piasuchnik Dam . Toch zullen hopelijk de komende jaren de befaamde grashappers van La Horre nog even groeien. Ze zijn al gevangen van 34.5 kilo!, waardoor we nieuwe records kunnen bijschrijven in de toekomst. Ook vanuit Amerika komen steeds meer verhalen over enorme graskarpers. Volgens onofficiële bronnen zouden er al graskarpers gevangen zijn van meer dan 40 kilo.

record-karper-7

Toch blijven deze records maar koffiedik kijken. Ondanks dat het fantastisch is om zulke enorme vissen te aanschouwen, worden gehele hypes gecreëerd en velen wateren verziekt. Velen grote vissen komen niet eens meer in de publiciteit door de angst van de vanger dat het kermis gaat worden aan zijn thuiswater. We zullen dus nooit echt weten wat de echte recordvissen zijn. Er komen steeds meer grote vissen bij die een naam krijgen en de lijst aan grote vissen wordt als maar langer en onoverzichtelijker. We zien bijna door de bomen het bos niet meer. Daarbij komt nog eens de enorme mediahype rondom deze grote vissen en de gevolgen zijn niet meer te overzien.

Daarom… Respect voor de naamloze..

Ps. Gewichten en/of data kunnen tijdens schrijven veranderd zijn. Elke dag worden er immers weer grotere vissen gevangen en records verbetert.

 

Advertentie:

 Een reactie op “Legendary Gold

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *